Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır

Evde Yapabileceğiniz 7 Farklı ve Basit Testle: Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Favorilerime
Ekle

Vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli, yaşamsal değerde diğer pek çok elementi içeren, sağlığa faydaları say say bitmeyen balın doğasında zararlı madde hiç yok aslında. Zira arıların bir gram bal üretme için dört binden fazla çiçeğin nektarını topladıkları biliniyor.

Ancak günümüzde bazı bal üreticileri işin içine hile katıyor ve tamamen doğal bir şekilde kahvaltılarımıza, sofralarımıza gelmesi gereken balların içine ham madde olarak glikoz şurubu ekliyorlar. Böylelikle doğanın bize sunduğu en mucizevi besinlerinden biri olan bal bizim için faydalı olmaktan çıkıyor, aksine vücudumuza yabancı maddelerin depolanmasına yol açıyor.

Bu yüzden herkesin aklındaki soru şu: Gerçek balla sahte balı nasıl ayırt edebilirim? Aldığım balın gerçek olduğunu, hakiki bal yediğimi nasıl anlayacağım?

İşte bu sorunun cevabını vermek için çıktık yola. Zira birkaç ufak testle eve aldığınız balın gerçek mi sahte mi olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.

Hazırsanız tek tek anlatıyoruz.

  • Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır

Maalesef gıda sektöründe glikoz şurubu, fruktozlu mısır şurubu ya da yapay tatlandırıcılar kullanılarak satışa sunulan sahte balların sayısı sandığımızdan da çok. Gerçek balla sahte, hileli balın en güvenilir tespiti laboratuvarlarda, uzmanlarca yapılacak ayrıntılı analizlerle mümkün olsa da aslında evde siz de birkaç ufak testle bunu anlayabilirsiniz.

  • Akışkanlık testi: Balı akıttığınızda sürekli uzuyorsa gerçek, kesik kesik akıyorsa sahtedir

Gerçek Bal
  • Su testi: Bir bardak suya bir çay kaşığı bal ekleyin. Bal su içinde olduğu gibi kalıyorsa gerçek, çözünüyorsa sahtedir

Gerçek Bal
  • Soğuk hava testi: Bal soğuk havada donuyorsa gerçek, donmuyorsa sahtedir

Gerçek Bal
  • Şekerlenme testi: Gerçek bal şekerlenir, buzdolabında uzun süre bekletilince tereyağı kıvamına gelir; bunlar olmuyorsa bal sahtedir

Gerçek Bal
  • Yakma testi: Bal değdirdiğiniz kibriti yaktığınızda yanıyorsa bal saftır ve gerçektir, yanmıyorsa sahtedir

Gerçek Bal
  • Kağıt havlu testi: Kağıt havlu üzerine damlattığınız balı kağıt emiyorsa bal sahtedir

null
  • Tat testi: Yediğiniz bal genzi yakıyorsa, tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa hakiki baldır

Gerçek Bal

Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

3

Kamil palo4 Mart 2022 18:30
Alttaki yorumun devamı. Annem ve babam köyden hakiki bal aldık dedikleri balda gözlemledim ve bu bal arı kekinden yapılmış neden aldınız dedim hep fırtınalı rüzgarlı bir yüksekliğe kovanları yerleştirmiş balı satın aldıkları arıcı ve hali ile arılar kovandan çıkmadan verilen yem ile ballarını yapmışlar, 20 kg lik bir arı maması 280 tl /20=14 tl evet 14 tl ye maal ettikleri sözde balı alıcılara yani 2021 yaz sonunda kilosunu 70 tl den annem ve babam satın almışlar gerisini siz düşünün aldıkları bal kaskatı sıcak odada 3 günde çözülmesi gereken bal kaskatı kalmaya devam etti bal alacaklar dikkatli olsunlar.
Yanıtla
Kamil palo4 Mart 2022 18:29
Gerçek bal şekerlenebilir şekerlenme dipten başlar ve aşırı olmaz, bazı arıcılar arılarına arı keki yada şurup gibi bir yem verirler özellikle yoğun rüzgarlı bölgelerde arılar pek uzaklara gidip polen getiremezler dolayısı ile peteklere balı verilmiş yemlerden yaparlar bu bal yine zoraki yapılmış ve yapay yemlerden yapılmış bir baldır, özellikle arı keki ile beslenmiş arıların arı keklerinden yaptıkları ballar katı bir biçimde kısa sürede donma veya arı keki gibi bir kıvam diyelim o kıvama gelirler ve yine bildiğimiz polen ve benzeri bir bal değildir her ne kadar arılar da yapmış olsa sahte bir bal dır.
Yanıtla
Zeliha Yücel Sezgen17 Ocak 2020 16:58
Gerçek bal asla şekerlenmez, bir yanlışlık olmalı
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?