Sağlıklı beslenmeye gayret edenlerin son yıllarda sıkça kullanmaya başladığı, oysa yıllardır bilinen malzemelerden olan firik bulgurunu tanıyoruz bugün.
Firik nedir, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da sofralarda kendine sıkça yer bulan bu özel firik bulgurunun faydaları nelerdir, daha da önemlisi firik bulguru nasıl kullanılır, firik bulguruyla hangi yemekler yapılır birlikte keşfedelim diyoruz.
İçeriğindeki vitamin ve minerallerle, sağlığa olan olumlu etkileriyle firik bulguru her sofrada yerini alsın, onun tadını bilmeyen kalmasın! Buyursunlar, hemen başlayalım...
İçindekiler
Firik nasıl kullanılır, firik bulguruyla yapılabilecek tarifler nelerdir?
-
Firik nedir, faydaları nelerdir?
Firik, son yıllarda görünürlüğü daha da artan, mutfaklarda daha sık kullanılmaya başlanan özel bir bulgur türü. Klasik bir buğday ürünü olan firik, olgunlaşmasını tamamlamamış, henüz süt olum evresinde olan buğdayların kavrulması yoluyla elde ediliyor. Bunun için özellikle durum buğdayı ya da sert ekmeklik buğdaylar tercih ediliyor. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da mutfaklarda kendine sıkça yer bulan bu geleneksel tat, son zamanlarda özellikle sağlıklı beslenmeye önem verenler tarafından sıkça tercih ediliyor. Sebebi ise firik bulgurunun sağlığa birçok olumlu etkide bulunması. "O etkiler nelermiş ki?" derseniz buyurun sizi hemen firik bulgurunun faydaları ile baş başa bırakalım:
- İçeriğinde bolca besin lifi bulunduğu için firik, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor
- Bu özelliği sayesinde uzun süren bir tokluk hissi de sağlıyor.
- Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine destek oluyor.
- Firik bulguru, besin lifi bakımından zengin olduğundan bağırsakların da sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor, bu sayede başta kabızlık olmak üzere bağırsaklarda yaşanabilecek sorunlara çözüm sunabiliyor.
- Zayıflamak isteyenlere yardımcı oluyor.
- Yukarıdaki iki özelliği sayesinde, yani hem açlık hissini en aza indirmesi hem de bağırsakların düzenli çalışmasına destek olması sayesinde firik, kilo vermek isteyenlerin de en büyük destekçileri arasında kendine yer buluyor.
- İçeriğinde B vitamini bulunduğundan firiğin gelişim ve büyümeye olumlu etkisi olduğu biliniyor.
- Düzenli ve ölçülü miktarlarda tüketildiğinde firik bulguru, vücuda ihtiyacı olabilecek B vitamini sağlıyor. Ancak bu noktada aşırıya kaçmamak da büyük önem taşıyor.
- Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor
- Firik, şeker oranı düşük bir besin maddesi olduğu için kan şekerinin aniden yükselmesi gibi bir sorun oluşturmuyor, dengeli bir şekilde beslenmek isteyenler için en ideal seçenekler arasında gösteriliyor.
- Demir ve potasyum gibi mineraller bakımından zengin. Firik sadece besin lifi ya da B vitamini açısından değil, demir ve potasyum gibi birçok mineral bakımından da zengin olması sayesinde dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorileri arasında yerini alıyor.
-
Firik nasıl kullanılır, firik bulguruyla yapılabilecek tarifler nelerdir?
Yorumlar
0