seriouseats.com

Marketin Yolunu Unutturur: Tüm Püf Noktalarıyla Evde Makarna Yapma Rehberi

Favorilerime
Ekle

Vakitsiz kalınan zamanlarda gözümüze ilk çarpan pakettir makarna paketleri. Mutluluğu katlar, mutsuzluğun her tabakta ilacını sunar. ''Keyif ve mutluluk yemeğiniz ne?'' desek yüzlerce insanın ağzından ''Makarna'' kelimesi dökülür. Bu denli sevdiğimiz makarnayı marketlerden, bakkallardan rahatlıkla alabiliyoruz. Hal böyle olunca evde makarna yapmaya üşeniyor hatta hiç düşünmüyoruz. Çünkü evde makarna yapmak malzemeleri olsun, aşamaları olsun biraz gözümüzü korkutmuyor değil.

Halbuki makarnayı hazırlamak için çok temel malzemelere, pişirmesi, soslanması için de birkaç püf noktasına ihtiyaç var. O malzemelere ve bilgilere sahip olduktan sonra tabiri caizse paketli makarnalara taş çıkaracak kadar lezzetli makarnalar yapmanız mümkün. Yedikten sonra ''Bu makarnaysa benim daha önce yediklerim neydi?'' diyecek, çeşit çeşit makarnaları hazırlamak için mutfağa koşacaksınız.

Püf noktalarından yapımına karşınızda makarna yapma, pişirme rehberimiz!

Makarnaya giriş 101: Makarna hamuru hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

- Malzemelerini hazırla.
- Malzemeleri karıştır ve hamuru yoğur.
- Hamuru dinlendir.
- Şekil ver.
- Veee mutlu son! Pişir.

İşte... Mükemmel makarnaları hazırlamanın sırrı bu aşamalardan geçiyor. Her aşamada uymanız gereken kurallara, dikkat etmeniz gereken püf noktalarından sonra geriye sadece malzemelerin kalitesi kalıyor. Malzemeleriniz de oldukça kaliteliyse hele, değmeyin keyfinize. Bu nedenle malzeme seçimi oldukça büyük önem taşıyor. Kalorisini düşürmek ya da lezzetini arttırmak için farklı farklı unlar kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak ilk kez makarna hamuru yapacaklar tercihlerini kaliteli, yüksek proteinli beyaz unlardan yana kullanmalı. Bu şekilde hem hamurun kıvamı diledikleri gibi olacaktır hem de açma aşamasında işler kolaylaşacaktır. Glutenin varlığı burada çok büyük önem taşıyor, hamurun daha elastik bir yapıda olmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle tekrar vurgulamakta fayda görüyor ve tekrar hatırlatıyoruz. İlk aşamada farklı unları bir kenara bırakmak en doğrusu.

İkinci en önemli malzeme ise yumurta. Yumurtasız da makarna yapılıyor ancak makarnanın lezzetini ve kıvamını en çok borçlu olduğu malzemelerin başında yumurta geliyor. Yumurtanın özellikle organik diye tabir edilen, tamamen doğal yollarla, doğal bir ortamdan elde edilmiş yumurtalar olması oldukça büyük önem taşıyor. Yumurtanın yanında makarnanın kıvamını toparlamak adına yanında su da kullanılıyor.

Makarna hamuru, yumurta, yumurtanın beyazı ve su kullanıldığında bambaşka sonuçlar veriyor.

Hamurun içinde sadece yumurta kullanıldığında renk olarak daha koyu sarı bir hal alıyor. Bu da alışkın olduğumuz makarna rengi sayılır. Yumurta makarnanın daha yoğun lezzetli olmasını sağlarken daha yumuşak bir dokuya sahip olmasını sağlıyor. Sadece yumurta beyazı kullanmak çok doğru bir seçim olmasa da hafif nemli bir dokuya sahip olmasında önemli bir etken. Sadece su kullanmak ise lezzet açısından eksikliklere neden olabiliyor. Kısacası ne kadar yumurta, o kadar renk, o kadar lezzet!

Bunların yanında makarna hamurunun bir de nefis bir zeytinyağına ihtiyacı var. Daha kolay açılmasını sağlamak için iyi kalitede bir zeytinyağını kullanmak şart!

Makarna hamuru nasıl yapılır?

Malzemelerin görevlerini ve nasıl seçilmeleri gerektiğini de anlattıktan sonra sıra geldi hamurunu hazırlamaya. İlk kez makarna hamuru yapacaklarınıza önerimiz küçük miktarlarda başlamaları. 200 gramlık 2 kişilik makarna hamuru hazırlayabileceğiniz gibi 400 gramlık 4 kişilik hamur hazırlamanız da mümkün. Bu nedenle bizim önerimiz 200 ya da 400 gramla başlamanız. 400 gramlık için olanı anlatalım. Her 100 gram için 1 adet yumurtaya ihtiyacınız olacak. Bu yumurtanın yukarıda da belirttiğimiz üzere doğal olmasına, oda sıcaklığında olmasına ve taze olmasına özen gösterin. Büyük boy bir yumurta her 100 gram için iş görecektir.

Tezgahınızın üzerine ununuzu eleyin. Dilerseniz iki kez eleyebilir, daha çok havalanmasını sağlayabilirsiniz. Ortasına bir havuz açın ve yumurtaları bir bir içerisine kırmaya başlayın. Ardından zeytinyağını da ekleyerek oluşturduğunuz havuzun içerisinde yumurtaları karıştırmaya başlayın.Dilerseniz bu aşamada tuzu da ilave edebilirsiniz ya da kullanmak istediğiniz başka baharatlar varsa tam da bu aşamada ilave etmeniz gerekiyor. Yumurtaları iç tarafta güzelce karıştırdıktan sonra kenarlardan içeriye doğru unları yavaş yavaş yedirmeye başlayın. Ardından hamuru ağır hareketlerle yoğurmaya başlayın.

Hamur tok bir kıvama gelince ve tüm malzemeler birbirleriyle tam olarak bütünleştiğinde kenarlardan içlere doğru minik hareketlerle kıvırarak hamurunuzu düzeltin. Streç filme sarın ve buzdolabında 40 dakika kadar dinlendirin. Sert bir hamur elde etmiş olacaksınız, bu aşamada endişe etmeyin.

Makarna hamuru nasıl açılır?

Makarna hamuru oldukça sert bir hamur olması sebebiyle elde açılabilen bir hamur pek değil. Yine de kol gücüne güvenenler onu merdane ile açmayı deneyebilirler ancak bizim önerimiz uygun fiyatlı bir makarna açma makinesi almanızdan yana. Bu makineyi uzun süre kullanacaksınız üstelik.

Dolapta dinlenen hamurunuzu hafif unlanmış tezgahınızın üzerine aktarın ve eşit büyüklükte parçalara bölün. Böldüğünüz bu parçaları merdane yardımıyla hafif inceltmeye çalışın. Uzunlamasına şekil verdiğiniz bu hamuru, hamur açma makinesinden bir kere geçirin. Biraz daha inceldiğini gözlemleyeceksiniz. Ardından çekmemeye ve kırmamaya özen göstererek bir kez daha hamur açma makinesinden geçirin.

makarna-kesme

Her aşamada yüzeyini çok hafif unlayın. Biraz daha uzayan bu hamuru daha kolay açabilmek için ikiye kesin ve her bir parçasını orta inceliğe gelene kadar hamur açma makinesinden geçirin. Ardından varsa makinenin aparatı ile ya da bıçak yardımıyla şerit şekline getirin. Farklı biçimlerde makarnalar elde etmek istiyorsanız onlar içinde aparata ihtiyacınız olabilir. Biz sizlerle en temel olanını paylaşıyoruz. Bu nedenle gönlünüzce şekillendirmek sizlerin elinde.

Hazırladığınız şerit şeklindeki makarnaları tezgahın üzerine serin ve üzerlerini hafifçe unlayın. Kısa bir süre bu şekilde beklettikten sonra artık pişirebilirsiniz.

Ev yapımı makarna nasıl pişirilmeli?

Ev yapımı makarna, taze olması nedeniyle paketli makarnalar kadar pişirilmemesi gerekiyor. Orta boy bir tencerenin içerisine temiz bir su aktarın ve içine tuz ilave edin. Kaynama noktasına geldiği anda makarnaları içerisine ilave edin ve yaklaşık 3-4 dakika kadar pişirin. Çıkarıp fazla sularını süzdürerek tabağa alın ve dilediğiniz şekilde soslayarak, malzemeler ekleyerek servis edin.

Makarna pişirirken hepimizin aklında soru işaretleri mevcut. Bu soru işaretlerini giderecek içeriğimiz için de şöyle buyurun: Makarna Pişirme Hakkında Hemen Herkesin Doğru Sandığı 9 Yanlış

İşin en lezzetli kısmı: Makarna sosları

Marinara Sos Tarifi

Marinara Sos Tarifi

Makarna dediğimiz sossuz olmaz. Çeşit çeşit malzemeler ve soslarla tabağınızı renklendirebilir ve makarnanın tadına tat katabilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli unsurların başında makarna hafif sıcakken sosunu yedirmek geliyor. İster sadece tereyağıyla lezzetlendirin, ister fesleğenli domates soslarıyla daha kallavi bir hale getirin, hafif sıcak olmasına ve tüm suyunun süzülmüş olmasına dikkat edin. Makarnanızın hafif sulu olması sosun kıvamını ve lezzetini bozabilir.

Makarnayı dilediğiniz sosla lezzetlendirmeniz mümkün.

İlham vermesi için nefis içeriğimizi de sizler için şöyle bırakıyoruz: Sosuyla Buluştuğunda Ağız Sulandıran 12 Makarna Çeşidi

Evde mükemmel makarnalar yapmak için tüm detaylara hakimsiniz! Şimdiden ellerinize sağlık.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

renault25 Aralık 2020 20:31
Sirf yorum yazabilmek için üye oldum. Uzun uzun laf kalabalığı etmişiniz fakat malzeme miktarı yok. Hadi unu anladık 100 gr. 1 yumurta, zeytinyağı ne kadar ?
Yanıtla
TC Bir Yudum 24 Mart 2021 18:09
Yanıtla
Aynn haklısınız

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?