Fettucini Alfredo Tarifi

Birbirinden Lezzetli Makarna Çeşitleri: 12 Farklı Makarna Tarifi

Favorilerime
Ekle

Bugüne kadar mutluluğu çeşit çeşit çikolatada aramış olabilirsiniz ama büyük yanıldınız. Sosuna bürünüp tabağa usulca yerleşen makarna çeşitlerini boş yere kırdınız. Anlık tatlı krizlerine karşı koyamayıp makarnayı görmezden geldiniz. Makarnayı baş tacı edenler, sosuna bile ayrı önem verenler zaten ayrı bir yerde gözümüzde. Onlar yemeğin hakkını verip çikolatayı tatlı niyetine yiyenler. Kıymalı, pesto soslu, kremalı mantarlı, bol domatesli, örnekler uzar gider ama sonuç değişmez. Sorarım size makarna sevmeyen var mı aranızda? Olsa bile kalorili sosları nedeniyle makarna yemekten çekindiğinizi, özünde kendisini sevdiğini düşünüyoruz. Bu nedenle onları anlamak ve hangi soslara daha yatkın olduklarını öğrenmek için en sık kullanılan makarna çeşitlerini tanıyor, soluğu mutfakta alıyoruz.

Küçük sırlarını öncesinde paylaşmış olduğumuz ansiklopedi kıvamında makarna pişirmenin püf noktalarını da buraya bırakıyoruz: Makarnada Sınıf Atlatıyoruz: Az Bilinen Püf Noktaları ve Nefis Sos Önerileri

Bolonez sosla dile gelir: Spagetti

Sırım gibidir spagetti makarna, İtalyan kökenli makarnaların en ince ve uzun olanlarındandır. Haşlama süresi dikkate alındığında yapışmaz, dibi tutmaz. Bütün ya da iki eşit parçaya bölünerek de hazırlanabilir. Hemen hemen tüm sos çeşitleriyle uyumlu olsa da domatesin onda ayrı bir yeri vardır.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Spagettinin görmüş geçirmiş olanı: Linguine

Spagetti gibi uzun ama hafif dar ve yassı bir makarnadır. Pesto sosu ve krema ağırlıklı sosları kolaylıkla bağrına basar. Onun için işlenmiş et ve peynir gibi şarküteri çeşitleriyle hazırlanan karışımları da sever.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Giderek büyüyoruz: Fettucini

Yassı ve uzun bir makarnadır. Annelerimizin, anneannelerimizin yaptığı kesme makarna ya da eriştelerin uzun halidir. Kremalı soslarla sabah şekeri kıvamında bir hal alır. Onunla hazırlanan en bilinen tarif adıyla müsemma fettucini Alfredo’dur.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Şöyle içi dolgulu dolgulu: Fırın makarna

Spagettinin daha kalın ve içi boş olup uzayıp gidenidir. Adı üzerinde fırında pişen, sosu sayesinde nar gibi kızaran makarna çeşitlerinden biridir. Orta kısmının boş olması beşamel sos gibi koyu sosları içine hapsetmesini kolaylaştırır. Peynir çeşitleri, yumurta ve süt bazlı karışımlarla harmanlanıp fırınlanmayı sever. Bir klasiktir.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Garfield’in en sevdiği: Lazanya

Yaprak şeklini almış kuru makarnadır. Kaynar suda kısa süre haşlanan lazanya yaprakları sebzeli ya da kıymalı harçlarla kat kat serilir fırın tepsisine. Kaynamaya gerek duymadan satılan çeşitleri de vardır. Örtü görevi görecek beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peynirini üzerine aldıktan sonra tutar fırının yolunu. Dilim dilim servis edilir. Kısa süre haşlanan yapraklarla hazırlanan lazanya ruloları gibi tarifler de vardır ki tadından yenmez.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Fusilli de derler ona: Burgu makarna

Evlerimizde kendisine bolca yer edinmiş, makarna denildiğinde ilk akla gelen zeytinyağında sotelenmiş domates ve sarımsak eşliğinde bile damaklara lezzet patlaması yaşatan makarna çeşididir. Kıvrımları her türlü sosa kolayca tutunma özelliği katmıştır ona.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Kalem ucunu andırır: Penne makarna

Penne’ye gelene kadar bizlerin düdük diye de bildiği kalın ve ince kesme makarnalar da var arada. Orta kısmı boş, uç kısımları küt ve yoğun makarna tadı içeren bu çeşitler şöyle dursun biz penne makarnayı tanıyalım. Oldukça havalı bir şekilde, İtalyanca "Penne Rigate" diye telaffuz edilen kahramanımız içi boş yapısı gereği kremalı, domatesli ayırt etmeden yutar gider tüm sosları.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Elde tutması zor: Kelebek makarna

Sempatik şekliyle göz alır öncelikle. Kıvrımlı iki kanadı ona ayrı bir hava katmıştır. Biraz havai olduğundan mıdır bilinmez, İtalyancası farfara dercesine “farfalle”dir. Makarna salatasının, yoğurt soslu makarnaların göz bebeğidir. Şekli nedeniyle salatalarda da karşımıza çıkar.

Bir benzeri de ince ve küçük makarna sevenlerin vazgeçilmezi fiyonk makarnadır. Doğru süre haşlanıp büyüdüğünde bile sınırları vardır onun. En bilindik domatesli soslarla hatta ufalanmış peynir kırıklarıyla bile afiyetle yenir.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Üşengeçlerin gözdesi: Mantı ya da midye makarna

Az yağlı kıyma baharatlarla harmanlanır, kendine gelip küçük toplara ayrılır. Haşlanmak için can atan mantı makarnaların iç kısımlarına doldurulup pişirilir. Ezilmiş sarımsakla harman olmuş yoğurt ve kırmızı biberli yağ eşliğinde mis gibi yenir. Nefisler körelir, mantıya da selam söylenir. Tamam tamam peynirli de olur ama onu haşlanmış makarnaların içerisine sonradan eklemek gerekir. Kremalı olanları ve profesyonel mutfaklarda dev şeklinde midye makarnalarla hazırlananları da vardır.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Olmazsa olmaz: Erişte

Kış hazırlıklarından biri, evlerin bereketidir o. Yoğun yumurta içeren makarna hamuru, ince ince açılır. Keskin bir bıçak yardımıyla uzun ince şeritler halinde açılıp küçültülür. Kesme makarna olarak da bilinir. Farklı tarifler oluşturulabilse de tereyağında kavrulmuş cevizli ve lor peynirli (hatta yöresel bir peynir çeşidi olan keşli) karışımla servis edileni paha biçilemez.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Onları da unutmamalı: Tel şehriye

Kışı kış yapan, hastalıklara deva olan çorbaların temel taşıdır. Kaynayan et ya da tavuk suyuna atıldığında kısa sürede kendini bırakır. Kavrulduktan sonra pilav yapımında da kullanılır. Hatta başlı başına pilavı bile yapılır. Sakala çarpan gibi yöresel çorbalarda bile kendisine yer bulmuştur.

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Onu atlamak olmaz: Arpa şehriye

Tel şehriyenin en büyük rakibidir. Çorba tariflerinde kullanılmak üzere kıyasıya bir rekabet içindedirler. Ankara tava gibi yöresel yemek tariflerinde de kendisine yer bulmuştur arpa şehriye. Çok miktarda kavrulduğunda pilavı yapılırken pirinç pilavına da eklemek mümkündür. Doğru ısı ve süre haşlandığında salatası da yapılır.

Şehriye Salatası Tarifi

Şehriye Salatası Tarifi

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!
Önemli olan makarnayı; doğru ısı, yöntem ve sürede pişirmek de önceden hazırlanan sosuna sadece suyunu süzüp soğuk suda durulamadan eklemekte yatar. Hazırlayacağınız sosları zevk ve alışkanlıklarınız belirlese de hız kesmeden mutfağa girip makarna hazırlayacaklara şimdiden afiyet, şeker olsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?