Mangaldaki köze konurdu yaz domatesleri, şöyle nefis bir mezeye dönüşürdü. Bazen domates çorbasını yapmak için, bazen de nefis bir konserve hazırlamak için közlenir. Lezzeti tek kelimeyle zirveye çıkar. Söz konusu dalından tazecik toplanmış domateslerse onu en güzel közleyerek pişirirsiniz. Hadi gelin domates közlenmenin tüm püf noktalarını anlatalım sizlere. Birkaç farklı közleme yöntemiyle tüm bilinmeyenlerini ve farklılıklarını anlatalım. Üstelik kabuğunu da kolaylıkla soymanın sırrı da bizden.
Misler gibi kokusuna doyamayacaksınız. Hazırsanız başlıyoruz!
Domates nasıl közlenir?
Kiraz domates, pembe domates ya da sosluk domates... Közleyeceğiniz domatesleri öncesinde güzelce yıkayıp kurulamak kabuklarının kolaylıkla çıkarılmasını sağlayacaktır. Yıkadıktan sonra kurulamadan közlediğiniz durumlarda ne yazık ki kabuğunu çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Yine kabuklarının kolay çıkmasını sağlamak için çatal ya da bıçak yardımıyla üzerine minik delikler atabilirsiniz. İlk ve en çok kullanılan közleme yöntemi pek tabi mangalda közlemek. Mangalda közün içerisine gömerek ve ya ızgaranın üzerinde domateslerinizi közleyebilirsiniz. Bu şekilde en nefis halinde olacaktır. Dışları da içleri de tam kıvamında olacaktır.
Mangal yakamayanlar üzülmesin. Domates ocakta da çok nefis bir şekilde közlenir. Domateslerinizi çelik tutacakla alın. Ocağınızın ateşini en yüksek seviyede açın. Arkalı önlü bir şekilde közleyin. Bu şekilde de çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında, tepsiye dizilmiş bir şekilde de domateslerinizi közleyebilirsiniz. Isıtılmış fırına domateslerinizi atın. Ara ara arkalı önlü çevirin. Közlenmiş domatesleriniz 15-20 dakika içerisinde hazır olacaktır. Tüm işlemlerden sonra kabuğunu rahatlıkla soyabilmek için közlenen domateslerinizi hemen bir saklama kabına alın ve kapağını kapatın. Kendi nemi ve ısısıyla terlemeye başlayacaktır. İlk sıcağı çıktıntan sonra kabuklarını rahatlıkla soyabilirsiniz.
Lezzetleri bol olsun, afiyetler olsun!
Yorumlar
0