remediesforme

Vücudunuzda Demir Eksikliği Olduğunu Anlamanızı Sağlayacak 10 Önemli İpucu

Favorilerime
Ekle

Vücudumuzun bize verdiği mesajları ne kadar anlıyoruz? Daha da önemlisi ne kadar doğru anlıyoruz?

Yaralarımızın bugüne dek hiç olmadığı kadar yavaş iyileşmeye başlaması ya da her gün çektiğimiz yorgunluk, belki de bize önemli ipuçları veriyordur, ne dersiniz?

Hatırlayanlar olacaktır, geçtiğimiz haftalarda vücudumuzda protein eksikliği varsa nasıl anlayabiliriz, d vitamini eksikliği çekiyorsak bunu nasıl fark edebiliriz, bir bir incelemiş, önemli ipuçlarının ardından gitmiştik.

Bugün de sırada vücudumuzda demir eksikliği olup olmadığını anlamamıza yardımcı olacak ipuçları var. Eksikliğinde sonu anemiye, yani kansızlık sorununa dek varabilen demirin vücudunuzda yeterince olup olmadığını keşfedin, erkenden önlemlerinizi alın.

Sözün kısası, eğer sizde de aşağıdaki durumlardan biri, birkaçı ya da hepsi varsa bir an önce doktorunuzun yolunu tutmanızda fayda var.

Cilt renginizin solduğunu düşünüyor ya da bunu sık sık çevrenizdekilerden duyuyorsanız...

Demir eksikliğinin en önemli sonuçlarından biri kansızlık, bildiğiniz gibi. Bu durumun erken belirtileri arasında da cilt renginin solması, yüz başta olmak üzere vücudun tamamında hasta olduğunuzda oluşabilen o soluk rengin hakim olması yer alıyor.

Eğer siz de bu aralar cilt renginizin soluklaştığını düşünüyorsanız ya da çevrenizdekiler sizi bu konuda uyarıyorsa dikkati elden bırakmamalı, bir an önce doktorunuzun yolunu tutmalısınız, bizden söylemesi.

Canınız sürekli ilginç şeyler yemek istiyorsa...

Genellikle hamilelik dönemindeki kadınlarda görülen bu durum, aslında demir eksikliğinin de belirtilerinden biri. Eğer canınız toprak gibi hiç olmadık şeyler yemek istiyorsa bu durum, vücudunuzda demir mineralinin yeterince bulunmadığının işareti olabilir.

Zaten hamilelik dönemindeki kadınların birçoğunun toprak, buz, kar gibi sıra dışı şeyler yeme isteği de aslında vücutlarındaki demir mineralinin eksilmesi sonucu ortaya çıkar. Dolayısıyla hamile olup olmadığınız fark etmeksizin, eğer böyle ilginç şeyler yemek istiyorsanız mutlaka alanında uzman bir doktora danışmalı, değerlerinizi ölçtürmelisiniz.

Kendinizi sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorsanız...

Vücudumuzda demir minerali eksik olduğunda, kanımız, hayatta kalmamız için en önemli şey olan oksijeni yeterince taşıyamamaya başlıyor. Hal böyle olunca, vücudumuz ihtiyacından daha az oksijenle idare etmeye çalışıyor. Bu durum da tüm hücrelerimizi etkiliyor ve her zamankinden çok daha güçsüz düşüyor, kendimizi sürekli yorgun hissediyoruz.

Her zaman çıktığınız merdivenleri çıkarken nefes nefese kalıyorsanız, göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı oluyorsa...

Yukarıda da söylediğimiz gibi demir eksikliği, kanın oksijen taşıma kapasitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum özellikle merdiven çıkmak gibi efor sarf etmemiz gereken eylemlerde bizi zor durumda bırakıyor çünkü vücudumuz böyle anlarda daha çok oksijene ihtiyaç duyuyor. Hücrelerimiz ihtiyaç duyduğu bu oksijeni bulamayınca, beynimiz oksijen sağlamak adına bizi daha hızlı nefes alıp vermeye itiyor.

Aynı şekilde bu oksijen yetersizliği durumu kalbimizi de etkiliyor. Çünkü kalbimiz, yetersiz oksijenle baş edebilmek için kanımızı daha hızlı bir şekilde vücutta dolaştırmaya çalışıyor. Bu da bize kalp çarpıntıları ve göğüs ağrıları olarak dönüyor.

Basit bir kitabı okurken ya da filmi izlerken bile konsantrasyonunuz kolayca bozuluyorsa...

Demir eksikliği sonucu kan yeterli oksijeni taşıyamaz hale geldiğinde bundan en çok etkilenen organlarımızdan biri de beyin oluyor. Sağlıklı bir şekilde çalışmak için bolca oksijene ihtiyaç duyan beyin, bunu bulamadığında konsantrasyon bozukluğu başta olmak üzere birçok farklı sorunla karşı karşıya kalmamıza neden oluyor.

Eskisine göre çok daha fazla üşümeye başladıysanız...

Kansızlığın halk arasında en çok bilinen belirtilerinden biri üşüme, bildiğiniz gibi. Üstelik bu, öylesine bir rivayet değil, oldukça gerçek. Demir eksikliğinin belirtilerinden biri olarak kabul edilen üşüme hali sizde de eskisine oranla çok daha fazlaysa, eskiden hiç üşümediğiniz durumlarda bile şimdilerde üşüyorsanız kan değerlerinizi ölçtürmenin ve bir doktora görünmenin zamanı gelmiş demektir.

Daha önce hiç olmamasına rağmen şu sıralar sık sık baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız...

Demir eksikliğinin erken belirtileri arasında gösterilen baş ağrıları ve onların devamında ortaya çıkabilecek baş dönmesi, göz kararması gibi durumlar, yine vücudun yeterli oksijeni bulamamasının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Eğer sebebini bilmediğiniz ve anlamlandıramadığınız baş ağrılarınız ya da baş dönmeleriniz varsa hiç aksatmadan doktorunuzun yolunu tutun deriz.

Elleriniz ve ayaklarınız sık sık uyuşmaya başladıysa...

Demir mineralinin eksik kalması nedeniyle ortaya çıkan oksijen yetersizliği ve bu yetersizlik nedeniyle değişen kan akışı, özellikle el ve ayaklarda sık sık meydana gelen uyuşmalara neden olabilir. Halk arasında "karıncalanma" olarak da bilinen bu uyuşmalar size de çok tanıdık geliyorsa, gün içinde en az birkaç defa bu sorunla karşı karşıya kalıyorsanız hafife almayın ve alanında uzman bir doktora danışın, aman diyelim.

Kendinizi her zamankinden çok daha sinirli hissediyorsanız...

Oksijensiz kalan beynin konsantrasyon bozukluğuna, baş ağrısına ve baş dönmesine neden olabileceğini söylemiştik. İşte bu sinir, stres gibi durumlar da yine beynin yeterince oksijen bulamamasından kaynaklanıyor aslında.

Şu sıralar hiç olmadığınız kadar sinirliyseniz, çevrenizdeki insanlar da sizi bu konuda ikaz ediyorlarsa, nedenini bilmediğiniz bir strese kapılıyorsanız, kısacası sinirleriniz hissedilebilir ölçülerde yıprandıysa demir eksikliği yaşıyor olabilirsiniz, bizden söylemesi.

Bildiğiniz hiçbir sebep yokken tırnaklarınız kolayca kırılmaya, saçlarınız da dökülmeye başladıysa...

myhaircare

myhaircare

Tırnaklarımız ve saçlarımız için vücudumuzdaki minerallerin miktarı aslında sandığımızdan çok ama çok daha önemli. Demir ve kalsiyum mineralleri başta olmak üzere vücudumuzda mineral eksikliği söz konusu olduğunda tırnaklarımız kolayca kırılmaya başlıyor, saç kökleri güçsüzleşerek çok daha kolay dökülmeye başlıyor. Bu nedenle eğer bu gibi sorunlar yaşıyorsanız hafife almamalı, kan değerlerinizi ölçtürerek doktorunuzdan gerekli tavsiyeleri almalısınız.

Unutmadan, eğer bebeğinizde demir eksikliği olup olmadığını anlamanın yollarını arıyorsanız bebeklerde demir eksikliğinin belirtileri yazımıza göz atabilir, kansızlıkla baş etmenin yollarını merak ediyorsanız kansızlık nedir, kansızlığa ne iyi gelir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Önemli bir not: Bu belirtilerden herhangi biri, birkaçı ya da hepsi sizde varsa kendi kendinize demir eksikliğinizi gidermeye çalışmayın, öncesinde mutlaka doktorunuza giderek almanız gereken önlemlerle ilgili bilgi edinin. Özellikle ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa, hamilelik dönemindeyseniz asla ama asla kendi başınıza bir "alternatif tedavi" yöntemi uygulamaya çalışmayın, kendinize fayda sağlamaya çalışırken geri dönülemeyecek zararlar vermeyin. Bu belirtilerin, başka birçok rahatsızlığın da belirtisi olabileceğini aklınızda bulundurun, aman diyelim.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?