Yağ Çekmesin, Çıtır Çıtır Olsun: Çiğ Börek Yapan Herkesin Bilmesi Gereken Püf Noktaları
05 Mart 2020
Favorilerime Ekle
Eskişehir'de hemen her köşebaşında karşımıza çıkan, Kırım Tatarlarından mutfağımıza armağan mis gibi çiböreklerin kokusuna kapılıyoruz bugün. Kahvaltılardan çay saatlerine, günün her öğününde, acıktığımız her anda imdadımıza yetişebilen çiğ börekleri layığıyla yapabilmek için bilmemiz gereken lezzet sırları da yok değil.
Çibörek olarak da anılan mis gibi çiğ börekler çıtır çıtır olsun, puf puf kabarsın, aynı zamanda da fazla yağ çekmesin istiyorsanız çiğ börek yapmanın püf noktalarını keşfetme zamanı geldi!
İç harcında ister peynir kullanın ister bir klasik olarak kıyma, hiç fark etmez, her halleriyle nar gibi kızarsın, tam kıvamında olsunlar. Çayınızı ya da bol köpüklü ayranlarınızı da yanından eksik etmeyiniz.
Şimdiden ellerinize sağlık, afiyetler!
Öncelikle malzemeleri bir araya getirerek işe başlayalım tabii ki
Çiğ böreği damak tadınıza göre peynir, patates, ıspanak gibi farklı malzemelerle hazırladığınız iç harçları ile de deneyebilirsiniz ama biz şimdi "orijinal" olarak da bilinen kıymalı halini hazırlayalım dedik. Kıymalı çiğ börek için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle:
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke (Evde yoksa ilave etmeden de yapabilirsiniz)
Kıymalı iç için:
300-350 gram kadar kıyma
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz - karabiber
3/4 çay bardağı su
Çiğ börek hamurunu hazırlarken çok yumuşak olmamasına, hafif sert bir yapıda olmasına dikkat edin
Çiğ börek hamurunu hazırlamak için bir karıştırma kabının içine un, tuz ve sirkeyi aktarın ve ardından üzerine azar azar suyunu ilave edip elinizle karıştırmaya, yoğurmaya başlayın. Malzemeler güzelce harmanlanıp homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
Ancak dikkat, hamur elinize çok sert geldi diye fazladan su ilavesi yapmayın.Aksi halde hamurun kıvamı bozulacak ve istediğiniz gibi çıtır çıtır bir sonuç alamayacaksınız. Zira çiğ börek tarifinde dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktalardan biri hamurun hafif sert bir yapıda hazırlanması.
Hamurun pişerken çok yağ çekmesini istemiyorsanız hamurundan sirkeyi eksik etmeyin
Malzeme listesini verirken "evde yoksa sirkeyi ilave etmeden de yapabilirsiniz" dedik ama söylemeden geçmek olmaz. Birçok orijinal tarifte yer almasa da eğer çiğ börek hazırlama konusunda usta değilseniz büyük ihtimalle fazla yağ çekme sorunuyla karşılaşacaksınız demektir.
İşte bu durumdan kurtulmak için en pratik çözüm sirkeden geliyor. Henüz yapılış aşamasında hamuruna ekleyeceğiniz yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar sirke sizi fazla yağ çekme sorunundan uzak tutuyor, aklınızda bulunsun.
İç harcını hazırlamak için ayrı bir karıştırma kabının içine kıymayı aktarıp üzerine soğanı rendeleyin
Hamurunuzu hazırladıktan sonra üzerini nemli bir bezle kapatın ve kenara kaldırın. Sıra geldi iç harcını hazırlamaya. İç harcı için temiz bir kabın içine kıymayı koyun. Üzerine soğanı güzelce rendeleyin. Mutfak robotundan çekerseniz aynı lezzeti yakalayamayabilirsiniz, bizden söylemesi. Ardından tuzunu, karabiberini ve suyunu da ilave edin ve yoğurun. Tüm malzemelerin güzelce karıştığından, harmanlandığından emin olun.
İç harcın içine su eklemeyi asla ihmal etmeyin
Malzemeler kısmında da belirttiğimiz gibi kıymalı harcın içine mutlaka az miktarda su ilave etmelisiniz. Bu su, pişirdikten sonra çıtır çıtır olan çiğ böreğinizin içinin de sulu sulu kalmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda kıymaların böreğin tek bir yerinde kümelenmesini de bu şekilde engelleyebilirsiniz.
Hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıp tek tek açın
İç harcımız da hazır olduğuna göre geçelim bir köşede dinlenen hamura. Hamuru önce ceviz büyüklüğünde minik bezelere ayırın. Ardından hafifçe unladığınız bir tezgaha alıp tek tek açın. Açarken çok ince olmamasına ya da çok kalın kalmamasına dikkat edin. Zira kalın kalırsa çıtır olmayacak, kıtır kıtır olacak ve tam kıvamında pişmeyecektir. Çok çok ince olursa kızartma işlemi sırasında patlamalar yaşamanız olası. Bu nedenle ceviz büyülüğündeki hamur bezesini orta boy bir tabak büyüklüğüne kadar açmanız yeterli olacaktır.
Açtığınız hamurların bir yarısına kıymalı harcı güzelce yayıp yarım ay şeklinde kapatın
Sıra geldi hamur ve iç harcı buluşturmaya. Burada dikkat etmeniz gereken sonradan hamurlara yarım ay şeklini vereceğiniz için kıymayı yayacağınız alan olmalı. Yuvarlak haldeki hamurun yalnızca bir yarısına kıymayı parmaklarınızla güzelce yayın. Zaten kıymalı harcınız hafif sulu bir kıvamda olduğundan kolayca yayıldığını göreceksiniz. Ardından hamurun boşta kalan yarısını üzerine kapatarak yarım ay şekli verin. İşte bu kadar.
Kenarlarının güzelce yapışması ve pişerken açılmaması için kesin, dilerseniz çatalla bastırarak şekil verin
Hamurlarımızın içini güzelce doldurduk, üstlerini de kapattık. Ama tamamen kapandığından, pişerken açılmayacağından emin olmak için dilerseniz kenarlarını bir tabağın kenarıyla kesebilir, dilerseniz çatalla yukarıda görüğünüz gibi şekil vererek bastırabilirsiniz. Bu işlem hem şık bir sunum hem de patlamadan, açılmadan tam kıvamında pişen çiğ börekler elde etmenizi sağlayacaktır.
Son olarak kızgın yağda arkalı önlü olarak pişirin ve kızarıp puf puf olduklarında fazla yağlarını süzdürerek servis edin
Tüm adımlar tamamsa sıra geldi çiböreklerimizi kızartmaya. Bir tavada yağı güzelce kızdırın. Kızdığından emin olduktan sonra çiğ börekleri bir bir tavanın içine alarak arkalı önlü kızartın. Eğer aynı anda birden fazla çiğ böreği tavaya yerleştirecekseniz birbirlerine değmediklerinden, yapışmadıklarından emin olun. Kontrollü bir şekilde bir yüzleri pişen çiğ böreklerin arka yüzlerini de pişirin. Puf puf kabarıp kızardıklarında fazla yağlarını süzdürerek sıcak sıcak servis edin. Çok fazla bekletmeden tüketmeniz iyi olacaktır. Çünkü çiğ börek soğudukta pofudukluğunu kaybetmeye başlayacak, yavaş yavaş sönecek ve çıtırlığından da ödün verecektir, bizden söylemesi. Şimdiden ellerinize sağlık, afiyetler olsun.
Yorumlar
0