Kaliteli bulgur nasıl anlaşılır?

Bulgur Çeşitleri

Favorilerime
Ekle

Mutfağa yeni yeni girmeye başlayanlar başta olmak üzere bulgurlu yemekler yapan hemen herkesin zaman zaman kafasını karıştıran konulardan bulgur çeşitlerini ele alıyoruz bugün. Bulgur çeşitleri nelerdir, kısır için hangi bulgur kullanılır, en iri bulgur türü hangisidir, içli köfte bulguru hangisidir, çiğ köfte için hangi bulgur kullanılır gibi bulgur kullandığınız her tarif için merak ettiğiniz detayları hemen aşağıda bulabilirsiniz.

Bitmedi... Yazımızda sizi bulgur yıkanır mı, kaliteli bulgur nasıl anlaşılır gibi bulgurla ilgili bilmeniz gereken temel ve detay bilgiler de bekliyor, baştan söylemiş olalım diyor ve hem ekonomik hem de nefis bir lezzet olduğu için mutfaklarımızda sık sık yer verdiğimiz isimlerden bulgurun lezzet dolu dünyasına giriş yapıyoruz. Buyursunlar...

İçindekiler

  • Bulgur çeşitleri nelerdir?

Bulgur çeşitleri nelerdir?

Bulgur çeşitleri temel olarak aşağıdaki şekilde ayırt edilebilir:

İri bulgur (Pilavlık)

İri taneli bulgurdur. Genel olarak pilav yapımında kullanılır. Bazı çorba tariflerinde de kendisine yer verilir.

İnce bulgur (Köftelik)

İnce şekilde çekilmiş bulgurdan oluşur. Köfte, çiğ köfte, içli köfte ya da dolma tarifi gibi tariflerde kullanılır.

Esmer bulgur

Esmer bulgur tam buğdaydan hazırlanır ve görece daha koyu renkli olduğu için esmer bulgur denir. Lif oranı yüksek olduğu için sağlıklı bir seçenektir. Salata, çorba yapımında kullanılır.

Başbaşı bulgur

Buğday tanelerinin bütün haldeyken, kırılmadan kullanılmasıyla hazırlanır. Genel olarak haşlanarak tüketilir. Salatalara, mezelere, garnitürlere eklenebilir.

Sarı bulgur

Beyaz buğdaydan hazırlandığı için açık renklidir, bu sebeple sarı bulgur olarak anılır. Genelde pilav yapımında kullanılır.

Düğürcük bulgur

Ufalanarak hazırlanan, çok küçük taneli bulgurdur. Çorba yapımında sıkça kullanılır.

Şişe bulgur

Kavrulmuş buğdaydan hazırlanır, görece koyu renkli ve iri tanelidir.

Firik bulguru

Buğdayların henüz tam olgunlaşmamışken toplanması ve ardından tütsülenmesiyle hazırlanan özel bir bulgur türüdür. Pilav yapımında kullanılır.

Kısırlık bulgur

Köftelik ince bulgura çok yakın inceliktedir. Kısır ve salata yapımında kullanılır. Ülkemizde en çok kullanılan türlerden biridir.

Çiğ köftelik bulgur

Çok çok ince bir şekilde çekilmiş bu bulgur türü de çiğ köfte yapımında kullanıldığından bu şekilde isimlendirilir. İnce yapısı yoğurmaya uygun koşullar sağlar.

  • En iri bulgur türü hangisidir?

En iri bulgur türü hangisidir?

En iri bulgur türü hangisi merak edenler için hemen açıklayalım: Yukarıda bulgur çeşitlerinde de anlattığımız gibi en iri bulgur türü piyasada "pilavlık" olarak da anılan iri bulgurdur.

  • Kısır için hangi bulgur kullanılır?

Kısır hazırlamak istediğinizde hangi bulguru kullanacağınızı bilmiyorsanız sizi de böyle alalım: Bazı markalarda paket üzerinde "kısırlık bulgur" şeklinde de belirtilen, ince bulguru kullanabilirsiniz.

Nefis bir kısır hazırlamak isteyenler buraya: Kısır Tarifi

  • İçli köfte bulguru hangisidir?

İçli köfte hazırlamak istediğinizde de yine ince bulgur çeşitlerinden biri olan "köftelik bulguru" tercih etmelisiniz.

Nefis bir içli köfte hazırlamak isteyenler buraya: İçli Köfte Tarifi

  • Çiğ köfte için hangi bulgur kullanılır?

Çiğ köfte yapımında da yine ince bulgur türlerini tercih etmelisiniz. Markalar paketlerin üzerinde bunu "köftelik bulgur" ya da "çiğ köftelik bulgur" şeklinde belirtir.

Nefis bir çiğ köfte hazırlamak isteyenler buraya: Çiğ Köfte Tarifi

  • Sulu köfte için hangi bulgur kullanılır?

Mis gibi ev yemeklerini seviyor ve sulu köfte yapmak istiyorsanız yine köfteniz için "köftelik bulgur" ibaresi bulunan paketleri tercih edebilirsiniz. İnce taneli bulgur, köftenin kolay şekil almasını ve pişerken şeklini korumasını sağlayacaktır.

Nefis bir sulu köfte hazırlamak isteyenler buraya: Sulu Köfte Tarifi

  • Bulgur köftesi hangi bulgurdan yapılır?

Bulgur köftesi yapmak için de yine "köftelik bulgur"ları tercih etmelisiniz. Hem yoğurması ve şekil vermesi kolay olacağından hem de pişerken dağılmayacağından en ideali ince taneli bulgurları tercih etmeniz olacaktır.

Nefis bir bulgur köftesi hazırlamak isteyenler buraya: Bulgur Köftesi Tarifi

  • Bulguru yıkamak gerekli mi?

Bulgur yıkanır mı?

Hayır, gerekli değil. Çünkü bulgur çeşitleri genel olarak üretim ve paketleme aşamalarında yıkanır ve ön pişirme işleminden geçirilir. Bu sebeple herhangi bir tarifte kullanmadan önce bulguru ince ya da kalın olması fark etmeksizin yıkamanıza gerek yoktur.

Ancak bulgurun üzerinde yabancı bir madde, toz, kalıntı olduğunu düşünüyorsanız hızlıca suyun altında durulayabilirsiniz. Kalın taneli bulgurları birkaç geç sudan geçirebilirsiniz, ince bulgurları ise çok hızlı su çektiğinden sadece bir kez sudan geçirmenizi öneririz, aklınızda bulunsun. 

Daha detaylı bilgi için: Bulgur Yıkanmalı mı, Yıkanmamalı mı?

  • Kaliteli bulgur nasıl anlaşılır?

Kaliteli bulgur nasıl anlaşılır?

Aldığınız bulgurun çeşidi ne olursa olsun, kalitesinin iyi olması en önemli etkenlerden biri tabii ki. Kaliteli bulguru nasıl anlayacağınıza gelince, aşağıdaki detayları göz önünde bulundurmanız yeterli:

  • Bulgurun rengini kontrol etmelisiniz. Bulgurun çeşidine göre rengi genel olarak altın sarısı ya da açık kahverengi tonlarında olur.
  • Eğer daha açık ya da çok koyu renkli bulgurlarla karşılaşırsanız kalitesi düşük olabilir.
  • Bulgurun kokusunu da kontrol etmelisiniz. Kaliteli bulgur temel olarak hafif bir buğday kokusuna sahip olur.
  • Alacağınız bulgur rutubet, küf kokmamalı, ekşimsi bir kokusu olmamalı.
  • Aynı şekilde bulguru elinizle kontrol ettiğinizde sert ve kuru olmasına özen göstermelisiniz.
  • Eğer bulgur nemli, yumuşak, sulu bir dokudaysa almamalısınız. Bu, neme, rutubete maruz kaldığını gösterir.
  • Seçtiğiniz bulgur çeşidine göre boyutlarına da göz atmalısınız. Kaliteli bulgurun taneleri eşit büyüklüklerde olur.
  • Eğer çok irili ufaklı boyutlarda bir bulgurla karşılaşırsanız kalitesi düşük olabilir.
  • Bulgurun parlaklığı da dikkat etmeniz gereken bir başka etken.
  • Alacağınız bulgurun hafif parlak gözükmesi, mat, soluk olmaması tazeliğini gösterir.
  • Son olarak aldığınız bulgurun ambalajını da kontrol etmelisiniz. Hava almayan, üzerinde son kullanma tarihi ve üretim tarihi yazan bulgurları tercih etmelisiniz.
  • Köftelik bulgur ve kısırlık bulgur aynı mı?

Köftelik bulgur ve kısırlık bulgur aynı mı?

"Köftelik bulgur ve kısırlık bulgur aynı mı?" diye düşünenler için de yanıt vermiş olalım: Bazı markalarda köftelik ve kısırlık bulgur aynıdır. Ancak bazı markalarda farklı olabilir ve bu, paketin üzerinde açık şekilde belirtilir. Temel olarak köftelik bulgur daha ince çekilir ve çiğ köfte başta olmak üzere farklı tariflerin yapımında kullanılır. Kısırlık bulgur ise zevkinize göre daha iri bulgursan hazırlanabilir.


Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?