renkli-uzumler-razaki-aralik-2020

İşi Gücü Bırakıp Üzüm Yetiştirmek İsteyenlerin Bilmesi Gereken 22 Üzüm Çeşidi

Favorilerime
Ekle

Asma kültürünün anavatanı kabul edilen bir ülkede yaşıyoruz. Hatta Anadolu’daki bağcılığın tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanıyor. Yani mamutlar bile henüz yokken üzüm vardı arkadaşlar.

Ülkemizin bağcılık açısından çok elverişli ekolojik koşullara sahip olmasından dolayı, çok sayıda sofralık, kurutmalık ve şaraplık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılıyor.

Üretilen bu üzümlerin kullanım oranlarını araştırdığımızda yaklaşık %30’unun sofralık, %37’sinin kurutmalık, %30’unun pekmez, pestil, sucuk ve şıralık ve %3’ünün de şaraplık olarak değerlendirildiğini öğrendik.

Yani göğsümüzü kabartan üzümlerimizin en lezzetli olanlarını tanımak bizim de hakkımız, söke söke tanırız!

Bu arada bu yazıyı okuyacağınıza göre size bir üzüm sevdalısı diyebiliriz. O zaman sizi şöyle iki tarifimize de alalım mutlaka...

Kahvaltının Bir Tanesi: Üzüm Reçeli
Üzüm ki Gittiği Yeri Şenlendirir: Üzümlü Kek

Rengi aşık eder: Pembe gemre

gemre-uzumu-aralik-2020

Pembe gemre salkımları büyük, orta sıklıktadır. Taneleri pembe renkli ve iridir. Yarı uzun budanması gereken bir çeşit olan gemrenin verimi fazladır. Eylül ayı içerisinde olgunlaşır.

Homojen renklenmesi olmayan bu çeşitte yaprak almanın dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ege Bölgesinde Denizli, Ödemiş, Bayındır ve Bergama’da yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Erken olgunlaşır: Trakya ilkeren

trakya-uzumu-aralik-2020

Salkımları büyük ve tek başına ağırdır. Ağacının yapısı sık dallı, üzümlerin şekli ise konik biçiminde ve etli bir yapıdadır.

Budaması karışık ve uzun olarak yapılan çok verimli bir türdür. Oluşumunu erken tamamlayan bir üzümdür ancak salkım halinde ağaçta uzun bir zaman bozulmadan kendini korur.

Marketlerden selamlar: Süper çekirdeksiz asma üzümü

yesil-uzum-aralik-2020

Genellikle yediğimiz üzüm türü budur halk arasında "sofralık üzüm" olarak bilinir.

Salkımları irice, taneleri ise çok sık bir görünümdedir. Ayrıca taneleri yeşile çalan bir sarı renkte olup, kısa ve hafif ovaldır. Ağustos ayında olgunlaşan üzümlerden birisidir.

Çekirdeğiyle yenir: Yalova incisi

uzum-sirkesi-puf-noktalari-1

Salkımları ne çok büyük ne de çok küçüktür. Dalında normal sıklıkta yer alır. Taneleri yukarıda yazdığımız asma üzümü gibi yeşile çalan bir sarı renktedir. Çekirdekli bir çeşit olup en fazla 2 ya da 3 çekirdek bulunur.

Önceki üzümlere nazaran daha erken oluşur, temmuz ayı içerisinde toplanmaya hazır bir şekilde olgunlaşır.

Çok da nazlıdır: Cardinal

cardinal-uzum-aralik-2020

Ağacın üzerindeki salkımları oldukça büyük ve üzüm taneleri de silindirik bir yapıdadır. Diğer üzümlere nazaran taneleri çok sık değil hatta seyrek denebilecek kadar azdır. Taneleri ise kırmızı-mor bir renkte genellikle 3 ya da 4 çekirdek içerir.

Temmuz ayının 3. haftasında olgunlaşmaya başlar, olgunlaşma süreci ağustos ayının ilk haftasına kadar sürebilir.

Kırmızın en güzel tonu: Flame Seedless

kirmizi-uzum-aralik-2020

Tadı şekerli denecek kadar tatlı ve yapısı ise oldukça canlı bir renktedir. Salkımları normal büyüklükte olup taneleri ise sık bir yapıda pembe ve kırmızı arası bir renktedir.

Yapısı diğer üzümlerden ayrı olarak basık bir şekildedir. Çok belirgin olmasa da çekirdeği bulunabilir. Bu üzüm çeşidi de cardinal gibi ağustosun ikinci haftasında olgunlaşmaya başlar ancak cardinal'in aksine olgunlaşma süresi daha kısadır.

Kendinden aromalı: Hamburg misketi

hamburg-uzumu-aralik-2020

Salkımların yapısı orta büyüklükte olsa da genel olarak büyük yapılıdır. Taneleri ise siyaha çalan koyu bir mor renktedir. Çekirdekli olan bu üzümün içinde birbirine yakın olarak 2 ya da 3 çekirdek bulunur.

En önemli özelliği ise, kendisine adını veren misketin aromasına sahip olmasıdır. Bu özelliği ile harika bir üzüm suyu olur.

Leblebi niyetine: Samancı çekirdeksizi

yesil-sari-uzum-aralik-2020

Salkımları orta büyüklükte, konik ve seyrek yapıdadır. Taneleriyse açık renkli, iri ve elips şeklindedir. Taneleri çok gevrek, az sulu ve serttir.

Salkımların bulunduğu dalların en verimli kısmı genellikle orta kısım olduğu için karışık bir şekilde toplanması gerekir. Ağustosun ikinci haftası gibi olgunlaşır.

İsmi bile havalı: Michele Palieri

siyah-uzum-aralik-2020

Salkımları büyük ancak çok sıkı değildir. Taneleriyse koyu mavi (siyaha çok yakın) bir renkte olup şekli irice yuvarlaktır. Yarı uzun budanması gereken bir çeşit olan bu üzüm ağustosun ikinci yarısında olgunlaşmaktadır.

10 tanesi doyurur: Italia

uzum

Ağaçta salkımları büyük ve birbirine yapışık denecek kadar sıklıktadır. Taneleriyse açık sarı renkli ve çok fazla iridir. Şekli ovalimsi bir yapıda olup içinde 1 ya da 2 çekirdeklidir.

Üzümün en belirgin özelliği tanelerinin kokusu olmasa da tadının misket aromalı oluşudur. Eylül ayının başlarına gelindiğinde toplanmaya hazır şekilde olgunlaşmaktadır.

Kokusu yok ama tadı çok: Razakı

renkli-uzumler-razaki-aralik-2020

Ağaçta bulunan salımları iri olsa da bu ağacın genelinin dalları seyrek sıklıktadır. Taneleriyse sarıya çalan açık yeşil renktedir. Yukarıdaki üzüm gibi kokusu neredeyse hiç yoktur ancak tadı bal gibidir. Eylül ayının başlarında olgunlaşır.

Türkiye'de verimli olarak Denizli, Aydın ve İzmir'de; dünyada ise Yunanistan, Filistin ve Mısır gibi ülkelerde yetiştirilir.

Fransa'da pek sevilir: Chardonnay

yesil-uzum-salkim-aralik-2020

Taneleri açık yeşil ve sarı arası bir renktedir. Yapısı ise büyük olmayan bir yuvarlak şeklinde olup, 1 ya da 2 çekirdeklidir. Salkımlarıysa silindirik yapıda küçük ve sıktır.

Fransızların en sevdiği üzüm türüdür. Şarap yapımında ise kullanımı oldukça sıktır.

Hafif asitli bir tadı vardır: Macabeau

macabeu-uzum-aralik-2020

Macabeau adı verilen bu asitli bir yapıya sahip olan üzümün aslında kökeni İspanya’dır. Zorlu hava koşullarına karşı son derece dayanıklıdır. Taneleri yeşil ve sarı arası bir renkte olup şekli yuvarlaktır. .

Macabeau, asitli yapısı itibarı ile (şarap yapımına uygun olması sebebiyle), dömisek adı verilen şarabın üretimi için oldukça idealdir.

Kaya gibi dayanıklı: Ugni Blanc

ugni-blanc-uzum-aralik-2020

Ugni blanc'da İtalya kökenli üzüm çeşitlerinden birisidir. Diğer üzümlere nazaran geç olgunlaşır. Salkımları kuvvetli ve dayanıklılık kazanarak gelişen bir üzümdür.

Şarap yapımında kullanıldığında açık renkli bir şarap elde edilir. Asitli yapısını da arkasına alan bu üzümün, şarap yapıldığındaki alkol oranı diğerlerine göre biraz daha fazladır.

Ege'nin lezzeti: Bornova Misketi

bornova-izmir-uzumu-aralik-2020

Bornova misketinin orijinali Ege Bölgesi’dir. Taneleri orta, yuvarlak şekilli, yeşil ve sarı arası renkli ve 1-2 çekirdekli ve misket aromalıdır. Salkımlarıysa genellikle küçük ama sık bir yapıdadır.

Shiraz olarak da bilinir: Syrah

shiraz-uzum-aralik-2020

Fransa’da Syrah olarak adlandırılsa da, Avustralya’da Shiraz olarak bilinir. Taneleri koyu mavidir neredeyse siyaha yakındır. Kısa ve oval bir yapıya sahiptir.

Kuraklığa karşı oldukça hassas olan bu çeşidimiz bol yağışlı ve nemli havaları sever. Ayrıca şarap yapımında kullanılacaksa tüketilmeden önce en az 3 yıl dinlendirilmesi önerilir.

Yeni yeni tanındı: Merlot

merlot-uzumu-aralik-2020

Fransa kökenlidir yani Fransız bir üzüm diyebiliriz. Amerika'da son 25 yıldır üretilmeye başlansa da önemi son yıllarda artmıştır. Taneleri yuvarlak, rengi ise siyaha yakın bir mavidir. Şarap yapıldığında renginin açık ve koyuluğu değişiklik gösterebilir. Ancak yakut kırmızımsı renktedir.

Kırmızı şarabın kralı: Cabernet Sauvignon

cabernet-sauvignon-aralik-2020

Fransız üzümlerden birisiyle daha karşı karşıyayız. Tüm özellikleri merlot ile aynıdır. Tek farkı hafif acı bir tadı vardır. Yiyenler bibere benzetir.

Şarap fıçılarında yıllanmaya bırakıldığında, zaman geçtikçe kendine has, aromalı bir tadı oluşur. Normalde biberin acı tadı kendisini zamanla orman meyvelerinin tadına bırakır.

Kurutulmuş hali candır: Sultani Çekirdeksiz

sultani-cekirdeksiz-aralik-2020

Verimli oluşu ve kısa sürede gelişmesiyle iyi bir üzüm çeşididir. Salkımları orta irilikte ve normal sıklıktadır. Taneleri hepinizin bildiği gibi küçük, yeşil ve sarı arası bir renktedir. Kabukları ise oldukça incedir.

Kuru üzüm deyince akla gelir: Besni

kuru-uzum
Tanesi uzun ve ovalimsi bir yapıdadır. Kabukları tıpkı sultani gibi ince ve 2 ya da 3 çekirdeklidir. Salkımlar çok büyük olmasa da orta iriliğe sahiptir.

Aynı zamanda kurutularak en çok değerlendirilen üzümdür.

Kuş üzümü diye biliriz: Corinth

corinth-uzum-aralik-2020

Çok küçük taneli ve çekirdeksiz olan bu üzüm çeşidi farklı tat ve renkte 3 ayrı çeşide sahiptir. Renkleri ise; pembe, siyah ve beyazdır. Ancak en yaygın olanı siyah renkli çeşididir.

Bonus: Pamuk şeker aromalı üzüm

pamuk-seker-uzum-aralik-2020

Gözü kapalı yiyen herkesin pamuk şeker sandığı ve gerçekten de tadının tıpkı bir pamuk şekeri andırdığı bu üzüm henüz ülkemizde yetişmiyor. Ama eğer bir gün bir yerlerde karşılaşırsak sizlerle paylaşacağız.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?