Farklı farklı iç harçlarıyla hazırladığımız o mis gibi börekler, mutfağımızın en lezzetli, en çıtır yanlarından. Evde hep olsun istediğimiz, çay saatlerimizin, arkadaş toplantılarımızın ya da mideden aniden yükselen gurultuların çözümü hep onlarda gizli!
Siz de bizimle aynı fikirdeyseniz peynirlisinden kıymalısına, nefis börek tariflerine asla hayır diyemiyorsanız yaklaşın hemen böyle. Vaktiniz varken bol bol hazırlayıp buzluğa atabileceğiniz böreklerin sırlarını vereceğiz bugün size. Hem pişmiş börek buzlukta nasıl saklanır hem de pişmemiş börek dondurucuda nasıl saklanır tek tek anlatacağız.
Bu efsane lezzetler sizin de hep elinizin altında bulunsun istiyorsanız buyurun, börek nasıl saklanır, tüm püf noktalarıyla öğrenmenin zamanı geldi!
Pişmemiş börek buzlukta nasıl saklanır?
Buzlukta pişmemiş börek saklamak, pişmiş börek saklamaktan çok daha kolay ve uzun ömürlü bir tercih. Tam da bu yüzden önceliği ona verdik. Böreklerinizi önceden, vaktiniz varken hazırlayıp pişirmeden doğruca buzluğa atabilir, ihtiyaç duyduğunuzda şipşak buzluktan çıkarıp değerlendirebilirsiniz. Nasıl mı? Hemen anlatalım.
Sigara böreği gibi kızartarak hazırlayacağınız bir börek ya da tepsiye yufkaları dizerek hazırlayacağınız bir fırın böreği olsun, fark etmez, her biri için yapmanız gerekenler aynı.
Öncelikle kullanacağınız yufkaları hazırlamalı ya da satın almalısınız tabii ki. Ardından buzluğa atmaya karar verdiğiniz böreklerin içinde kullanacağınız harca karar vermelisiniz. Peynirli bir harç seçmeniz, böreğin daha uzun süre buzlukta saklanabileceği anlamına gelir, bizden söylemesi. Çünkü genel olarak peynirli börekler 1 yıl kadar buzlukta bekletilirken kıymalı böreklerde bu süre 6 aya kadar düşer. Kısacası, et ve et ürünleriyle hazırlayacağınız her böreğin kullanım süresi otomatik olarak azalacaktır, unutmayın.
Harca da karar verdikten sonra böreğinizi, her zaman hazırladığınız şekilde hazırlayın. Farklı börek tarifleri denemek isterseniz şuraya da göz atabilirsiniz.
Sigara böreği şeklinde, yani porsiyonlayarak böreğinizi hazırlamaya karar verdiyseniz işinizi kolaylaştırmışsınız demektir. Eğer tepsiye tek tek yufkaları dizip üzerine iç harç yayıp yeniden üzerine yufka koyarak börek hazırladıysanız bir sonraki adım olarak tepside yer alan böreğinizi keskin bir bıçak yardımıyla dikkatlice dilimlemeli ve dilimler arasında biraz mesafe olacak şekilde dizmelisiniz.
Bir tepsiye dizeceğiniz çiğ haldeki böreklerinizi, üzerini hava almayacak şekilde kapatarak 1 gece bu şekilde buzdolabında (buzlukta değil) bekletmelisiniz. Ardından buzdolabından çıkardığınız börekleri yine hava almayacak ve birbirine değmeyecek şekilde saklama kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirmelisiniz. Aralarında boşluk bırakarak birbirlerine yapışmasını önlediğiniz börek dilimlerinizi buzluğa gönül rahatlığıyla atabilirsiniz. İşte bu kadar!
Pişmiş börek buzlukta nasıl saklanır?
Eğer çok börek pişirdiyseniz ve buzlukta saklamak istiyorsanız ya da buzluğa pişmiş halde börek atmak niyetindeyseniz bu da mümkün. Ancak, yukarıda da söylediğimiz gibi pişmiş böreklerin buzluktaki ömürleri çiğ haldekilere göre çok daha kısadır. Tabii bu durum da yine böreğin iç harcında kullanılan malzemeye göre çeşitlilik gösterir.
Böreklerinizi her zamanki gibi fırında ya da tavada pişirdikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra yine bir güzel dilimleyin. Soğuyan dilim börekleri yine aralarında mutlaka boşluk bırakıp birbirlerine değmeyeceklerinden emin olduktan sonra saklama kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa kaldırabilirsiniz. Pişmiş böreklerinizi hava almayacak şekilde kapladığınızdan mutlaka emin olmalı, börekleri her seferinde yiyeceğiniz miktarda buzluktan çıkarmalı ve bir kez buzluktan çıkardığınız böreği yeniden buzluğa kaldırmamalısınız.
Yorumlar
0