kqed

Hiç Kararmasın, 1 Yıl Boyunca Taptaze Kalsın: Karnabahar Buzlukta Nasıl Saklanır?

Favorilerime
Ekle

Sebzeleri mevsiminde taze taze yemek gibisi yok ama siz, sevdiğiniz sebzeleri tüm yıl boyunca afiyetle yemek istiyor, buzluğunuzu onlara ayırıyorsanız hemen buyurun böyle. Bugün karnabahar buzlukta nasıl saklanır, adım adım öğrenelim diyoruz.

Çocukken birçoğumuzun kıymetini bilmediği bir sebze olsa da çoğumuz büyüyünce çok sevdik onu, doğruya doğru. Panesini, çorbasını, mis gibi sulu yemeğini, hatta mücverini bile yaptık, yapmaya da devam ediyoruz! E faydalı mı derseniz, vücudu toksinlerden arındırmasından tutun da mide ülserine iyi gelmesine, karnabaharın faydalarını saymakla bitiremeyiz desek yeri.

O zaman içindeki vitaminleri, mineralleri ve diğer tüm yararlı maddeleri olabildiğince koruyacak şekilde onu dondurucuda nasıl saklayabileceğimizi de öğrenmenin zamanı geldi. Buyursunlar, karşınızda adım adım anlatımıyla karnabahar buzlukta nasıl saklanır sorusunun yanıtı!

1. adım: Karnabaharı güzelce yıkayıp durulayın ve parçalara ayırın

Her zamanki gibi işe karnabaharlarınızı hemen pişirip yiyecekmiş gibi güzelce yıkayıp temizleyerek başlayın. Yapraklarını bir kenara ayırın ama asla çöpe atmayın. Neden derseniz sizi hemen şöyle alabiliriz: Neden Karnabahar Yapraklarını Çöpe Atmamalısınız?

Ayıkladığınız karnabaharları her zaman kullandığınız boyutlarda çiçeklerine ayırarak ilk adımı tamamlayın.

2. adım: Genişçe bir tencerede su kaynatmaya başlayın, su kaynayınca içine yarım limonun suyunu ilave edin

Şoklama işleminden geçireceğimiz karnabaharlar için geniş bir tencereye bolca su koyup kaynatmaya başlayın. Kaynadıktan sonra içine en az yarım limonun taze sıkılmış suyunu ilave edin. Dilerseniz limon yerine 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da kullanabilirsiniz.

Bu işlem uzun süre buzlukta bekleyecek karnabaharların kararmalarının önüne geçecektir.

3. adım: Hemen kaynayan suyun yakınına içi buzlu su dolu geniş bir kase koyun

Su kaynayana dek siz de hiç vakit kaybetmeyin ve derin bir karıştırma kabı ya da salata kasesi çıkarıp içine su ve bolca buz ekleyin. Şoklama işlemi için hızlı bir şekilde bunu hazırlamanız önemli, unutmayın.

4. adım: Karnabaharları kaynayan limonlu suyun içine ayıp 1-2 dakika bekletin ve hemen kevgirle çıkarın

Kaynayan suya limon suyunu ekler eklemez, hiç bekletmeden karnabaharları da içine aktarın. Bu şekilde sadece 1-2 dakika kaynayan suyun içinde bekleteceğinizden elinizde bir kevgir ile suyun başında bekleyin. Maksimum 2 dakika sonra karnabaharları kevgirle hemen çıkarın.

5. adım: Kaynar sudan çıkardığınız karnabaharları hiç bekletmeden buzlu suya atın

Kevgirle fazla suyunu süzdürüp kaynar sudan çıkardığınız karnabaharları hiç bekletmeden içi buzlu su dolu kasenizin içine atın. Bu sayede karnabaharlarınızın vitamin ve mineral değerlerini, rengini ve lezzetini olabildiğince koruyabilirsiniz.

Şok haşlama işlemini gerçekleştirdiğiniz karnabaharları yine 2-3 dakika içinde buzlu sudan da çıkarmayı unutmayın.

6. adım: Temiz bir bez ya da kağıt havluların üzerine yayarak tamamen kurumalarını bekleyin

Karnabaharları buzlu sudan çıkardıktan sonra doğrudan paketleme işlemine geçerseniz buzlukta bekleyeceği süreyi kısaltabilir, içinde kalacak nem nedeniyle karnabaharların kısa sürede bozulmasına, çürümesine ya da kokulanmasına neden olabilirsiniz.

Bu nedenle sudan çıkardığınız karnabahar çiçeklerini tek tek temiz bir bezin ya da kağıt havluların üzerine aralıklarla yayın ve tamamen kurumalarını bekleyin.

7. adım: Kuruyan karnabaharları tek seferde kullanacağınız şekilde porsiyonlayıp buzdolabı poşetlerine yerleştirin

pioneerthinking

pioneerthinking

Son aşamada buzdolabı poşetine karnabaharları porsiyonlayarak ve hiç hava almayacak şekilde aktarın ve poşetlerin üzerine bu işlemi yaptığınız tarihi yazın ki kullanacağınız zaman üzerinden ne kadar zaman geçtiğinden emin olabilesiniz. Eğer buzluğunuz bozulmaz, elektrik kesintisi gibi sorunlar yaşamazsanız yaklaşık 1 yıl boyunca güvenle kullanabilirsiniz.

Herkesin ellerine sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?