Bezelye nasıl saklanır?

Tüm Yıl En Tazelerini Siz Yiyin Diye: Bezelye Nasıl Ayıklanır ve Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Favorilerime
Ekle

Meyveleri-sebzeleri zamanında, en taze halleriyle tüketmek gibisi yok, bu konuda zaten hepimiz hemfikiriz ama canımız istediğinde, zamanı olmasa da o sebzeleri bulabilmek nefis bir durum oluyor, doğruya doğru. Tam da bu yüzden şu sıralar en taze hallerinde olan sebzeleri güzelce ayıklayıp temizlemeyi öğrenelim, onları dondurucuda en pratik ve en sağlıklı şekilde nasıl saklarız hepimiz bilelim istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde taze fasulyelerimizi hazırlayıp dondurucularımıza kaldırmıştık, hatırlarsınız. (Bakınız: Taze Fasulye Nasıl Ayıklanır ve Dondurucuda Nasıl Saklanır?) Bu kez de sırada mis gibi yemekleri yapılan, garnitürlerin vazgeçilmezi sayılan, çorbası, hatta sosu dahi yapılabilen bezelye var! Hadi gelin bugün bezelye nasıl saklanır, bezelye buzluğa nasıl konur, bezelye buzlukta ne kadar saklanır gibi soruların yanıtlarını öğrenelim.

Semt pazarlarından, manavlardan ya da marketlerden bol bol taze bezelye edinip aşağıdaki pratik adımları bir bir uygulayarak tüm yıl tadını çıkarabileceğiniz bezelyelere sahip olmak düşündüğünüzden de kolay olacak. Buyursunlar, bezelye nasıl ayıklanır, dondurucuda nasıl saklanır adım adım anlatmaya başlıyoruz.

1. adım: Taze bezelyelerin uç kısmına parmak uçlarınızla bastırıp patlamasını sağlayın ve ortadan ikiye ayırın

Bezelye nasıl saklanır?

Bezelye nasıl saklanır?

Kabuklu şekilde, en taze halleriyle bulabileceğiniz bezelyelerinizi önce suyla güzelce yıkayın ki kabukların üzerinde kalan kirler içini açınca bezelye tanelerine bulaşmasın. Temizlediğiniz kabuklu taze bezelyelerden birini elinize alın, sap kısmına değil en uç kısmına parmaklarınızla hafifçe bastırın. İşaret ve baş parmağınızla bezelyenin ucuna yapacağınız küçük bir baskı ile kabuğun patlamasını ve ortasındaki çizginin açılmasını kolayca sağlayacaksınız. Bu aşamadan sonra tam ortadaki çizgiyi takip ederek kolayca ikiye ayırabilir, içindeki taneleri tek tek temiz bir kaba aktarabilirsiniz. İşte bu kadar basit.

Eğer bezelyeleri ayırma işini uç değil de sap kısmından yapmaya çalışırsanız ortadan ikiye ayırmanız daha zor olacaktır, aklınızda bulunsun.

2. adım: Kolayca ayıkladığınız bezelyeleri dilerseniz doğrudan buzdolabı poşetine koyup buzluğa kaldırın

Bezelye nasıl saklanır?

Bezelye nasıl saklanır?

Bezelyeleri saklamanın en pratik yöntemi tabii ki onları ayıklar ayıklamaz çiğ şekilde buzluğa atmak olacaktır. Bunun için yapmanız gerekenler de bir hayli basit. Buzdolabı poşeti ya da kilitli poşetlerin içine bezelyeleri tek seferde kullanacağınız şekilde pay edin ve içindeki tüm havanın çıkmasını sağladıktan sonra buzdolabı poşetinin ağzını sıkıca kapatın. Ardından dondurucunuza koyun.

Ancak bu pratik yöntem, bezelyelerin zaman içinde koku üretmesine neden olabilir, çiğden koyduğunuz bezelyeler besin değerlerini yitirebilir, renkleri zaman içinde soluklaşabilir. Bu nedenle bezelye saklamak için şoklama yöntemi hem daha çok tercih edilen hem de bezelyelerin ömrünü daha çok uzatan bir yöntem olarak bilinmektedir, bizden söylemesi.

"Şoklama işlemini nasıl yaparım?" diyenleri hemen aşağıya doğru alalım.

3. adım: Bezelyelerinizi önce kaynar suya, ardından buzlu suya koyarak şoklama işlemi uygulayın

Bezelye nasıl saklanır?

Bezelye nasıl saklanır?

Taze bezelyelerinizi güzelce ayıklayıp bezelye tanelerini bir kapta biriktirdikten sonra ayrı bir tencere çıkarıp içinde su kaynatın. Su kaynayana dek ocağın hemen yanına geniş bir kap koyun ve içini soğuk su ve buzla doldurun. Tencerdeki su kaynayınca içine bezelyeleri aktarın ve sadece 2 dakika bezelyelerin kaynar suyun içinde kalmasını sağlayın. 1,5-2 dakika sonra ise hemen bezelyeleri kaynar sudan fazla sularını süzdürerek çıkarın ve tencerenin yanında beklettiğiniz içi buz dolu suyun içine atın. Bu suyun içinde de 2 dakika kadar bezelyelerinizi beklettikten sonra fazla sularını süzdürüp bezelyeleri temiz kuru bir bezin ya da kağıt havluların üzerine koyun.

Tıpkı taze hallerinde olduğu gibi canlı bir yeşil renge sahip olacak şoklanmış bezelyeler, bu işlem sayesinde içindeki besin değerlerini hiç yitirmeyecek ve renkleri hiç solmayacaktır.

Yalnız dikkat, bezelyeleri kaynar suda da buzlu suda da 2 dakikada fazla tutmamalısınız. Sıcak suda fazla kalırsa rengi haki yeşiline dönmeye ve bezelye taneleri aniden pişmeye başlayacağı için büzüşür. Bu da dondurucuda saklamak için pek de uygun bir durum olmayacaktır.

4. adım: Şoklama işleminden geçirdiğiniz bezelyelerin tamamen kuruduklarından emin olun

Bezelye nasıl saklanır?

Bezelye nasıl saklanır?

Şokladığınız ve rengi çiğ halinde olduğu gibi capcanlı kalan bezelyelerin her bir tanesinin kuruduğundan emin olun. Islak kalan tek bir bezelye tanesi bile saklama sürenizin kısalmasına ya da dondurucuda bakleteceğiniz bezelyelerin birbirine fazlasıyla yapışmasına neden olabilir.

5. adım: Bezelyeleri buzdolabı poşetlerine pay edip dondurucuda yaklaşık 1 yıl kadar saklayıp güvenle tüketin

Bezelye nasıl saklanır?

Bezelye nasıl saklanır?

Bezelyelerinizin kuruduğundan emin olduktan sonra sağlam buzdolabı poşetlerinizi ya da kilitli torbalarınızı çıkarın. Bezelyeleri tek bir yemek yapımında ne kadar kullanıyorsanız o ölçüde porsiyonlara ayırın. Ayırdığınız her bir porsiyonu ayrı bir buzdolabı poşetine ya da kilitli torbaya yerleştirin. Torbanın içinde hava kalmadığından emin olduktan sonra ağzını da yine sık sıkı, hiç hava almayacak şekilde kapatın. Eğer evinizde vakumlayabileceğiniz bir alet varsa, bu aşamada buzdolabı poşetinde bekleyen bezelyeleri vakumlamanız da ömürlerini uzatacaktır.

Vakum makinem yok diyen ama yine de vakumlamak isteyenler için şöyle pratik bir bilgi de vermiş olalım: İçine bezelye koyduğunuz poşetin ağzında sadece pipet girecek kadar boşluk bırakıp o pipet yardımıyla poşetin içinde kalan havayı daha da güzel bir şekilde çıkarabilir ve neredeyse vakumlanmış gibi bir etki oluşturabilirsiniz.

Hava almayacak şekilde paketlediğiniz bezelyelerin üzerine paketleme tarihini yazdığınız bir etiket koyun ve dondurucuda onlara ayırdığınız bölüme yerleştirin. Üzerine attığınız tarihten itibaren, 1 yıl kadar güvenle dondurduğunuz bezelyelerinizi kullanabilirsiniz. Ancak bu 1 yıl içinde dondurucunuzun bozulması, uzun süreli elektrik kesintisi gibi talihsiz olaylar yaşarsanız elbette bu süre kısalacaktır, söylemeden geçmiş olmayalım.

Bezelye buzlukta nasıl saklanır, bezelye dondurucuda nasıl saklanır, haşlanmış bezelye nasıl saklanır, bezelye dolaba nasıl konur, bezelye dondurucuya nasıl konur, buzluğa bezelye nasıl konur gibi tüm sorulara yanıt verdiğimize göre şimdiden deneyecek herkesin ellerine sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?