lafishblog

5 Kolay Adımla Lezzetlerinden Ödün Vermeden Saklayın: Balık Buzlukta Nasıl Saklanır?

Favorilerime
Ekle

Balık sezonunun açılmasıyla balık tezgahlarının bereketi arttı, evlerde pişmeye başlayan mis gibi palamutların, hamsilerin, istavritlerin, levreklerin kokusu dört bir yanı sarmaya başladı.

Hazır sezonu açılmışken bol bol alıp depolamak isteyenleri de unutacak değiliz tabii ki. Siz de her balığı zamanında yemeyi seviyor, onları en lezzetli zamanlarda bol bol tüketmekle yetinmeyip bir de en lezzetli halleriyle saklamak istiyorsanız buyurun böyle.

Balık buzlukta nasıl saklanır, adım adım anlatıyoruz!

Minik bir not: Balıkları en lezzetli zamanlarında temin etmek ve bu şekilde derin dondurucuda saklamak isterseniz şu yazımıza mutlaka göz atın deriz: Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir ve Nasıl Pişirilir?

1. adım: Balıkları güzelce temizleyin

hamsi-nasil-temizlenir-5

Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor. Bunun yanında balığın içinde denizdeyken besin olarak tükettiği başka balıklar varsa, bunlar da bozulmanın hızlanmasına neden oluyor. Bu iki durumu hiçbir zaman göz ardı etmemeniz, özellikle büyük balıklar söz konusuysa güzelce temizleme işlemini yapmanız gerekiyor. Dilerseniz doğrudan temizlenmiş, ayıklanmış balık da alabilirsiniz tabii, seçim sizin.

2. adım: Balıkları tuzlayın

Yine büyük ya da küçük balık olup olmadığına bakmaksınızın, balıklarınızı derin dondurucuya atmadan önce yapmanız gereken işlemlerden biri de tuzlama işlemi. Bu işlem genel olarak atlanan bir adım olsa da aslında balıkların tazeliklerini, diriliklerini korumak için bu adımı atlamamak önemli, bizden söylemesi.

3. adım: Balıkları bir seferde kullanacağınız kadar olacak miktarda porsiyonlayın, üzerine mutlaka tarih yazın

Temizleme ve tuzlama işleminin ardından balıklarınızı gruplandırın. Derin dondurucuya koymadan önce bir seferde ailecek tüketeceğiniz miktarda olacak şekilde balıkları ayırırsanız dondurucudan çıkardığınız balıkları yeniden dondurucuya kaldırmak gibi bir hata yapmamış olursunuz. Çünkü derin dondurucudan çıkardığınız balıkların fazla gelen kısmını yeniden dondurucuya koymanız gıda zehirlenmelerine varan ciddi sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir, aman diyelim.

Porsiyonlara ayırdığınız ve kilitli poşet ya da buzdolabı poşetlerine koyduğunuz balıkların paketlerinin üzerlerine bu işlemi yaptığınız tarihi de mutlaka yazmalısınız. Böylece ne zamana dek güvenle tüketebileceğinizi paketin üzerindeki tarihi baz alarak kontrol edebilirsiniz.

4. adım: Balıkları önce buzdolabında bekletin, ardından dondurucu kısmına koyun

lafishblog

lafishblog

Balıkları doğrudan buzluğa atmak da en yaygın olarak yapılan hatalardan. Aslında balıkları öncesinde bir süre buzdolabının içinde bekletmeli, yaklaşık 1-2 saatin sonunda ise derin dondurucuya kaldırmalısınız. Böylece balıklarınızın dokusunu sağlıkla korumuş olursunuz.

5. adım: Balıkları buzluktan çıkarıp soğuk su dolu kaba batırıp çıkarın ve yeniden buzluğa kaldırın

balik-buzlukta-nasil-saklanir-8

Buzluğa attığınız balıkları 4-5 saat sonra buzluktan çıkarın. Soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın ve yeniden hızlıca poşetleyip buzluğa kaldırın. Bu işlem balığın üzerinde bir tabaka ince buz oluşmasını sağlayacaktır. İşte o ince buz da balıklarınızın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur, aklınızda bulunsun.

Önemli bir not: Eğer eski tip bir buzdolabınız varsa balıklarınızı buzlukta 14-15 gün kadar saklamanızı, bu süreyi uzatmamanızı tavsiye ederiz. Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar. Buzdolabınızın veya derin dondurucunuzun özelliklerini bilerek hareket etmeniz çok önemli, aman diyelim.

Balığı dondurucuda saklarken kaçınmanız gereken hataları öğrenmek isterseniz şu yazımıza da bekleriz: Balığı Derin Dondurucuda Saklarken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Hata


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?