Balık sezonu açıldığından bu yana sık sık nefis balık tarifleri hazırlıyor, salatasından meze ve tatlısına uzanan muazzam balık sofraları kuruyoruz, biliyorsunuz. Ancak balık tüketirken bilmemiz gereken ciddi bir konu daha var: Balık zehirlenmesi! Balık zehirlenme belirtileri nelerdir, balık zehirlenmesi neden olur ve nasıl geçer gibi sağlığımızı doğrudan ilgilendiren konuları konuşalım istiyoruz bugün.
Balıkları en tazelerinden seçip en doğru şekilde hazırlayalım, sağlığımızı riske atmadan afiyetle doyalım. Balık zehirlenmesiyle ilgili aşağıdaki detayları da mutlaka aklımızda bulunduralım, diyor ve hızlıca başlıyoruz!
Çok önemli bir not: Balık zehirlenmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız tabii ki ilk yapmanız gereken hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutmak olmalı!
İçindekiler
Balık zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Balık zehirlenmesine ne iyi gelir?
-
Balık zehirlenmesi neden olur?
Balığın genel olarak yoğurt gibi herhangi bir süt ürünüyle tüketildiğinde zehirlediği düşünülse de aslında balık zehirlenmesinin birçok farklı sebebi olabiliyor. Hatta bakınız daha önce Balıkla Yoğurt Birlikte Yendiğinde Zehirler mi? yazımızda bunu detaylıca anlatmış, sıra dışı bir yöntem olarak görülen Sütte Balık Pişirme yöntemini de ayrıntılarıyla sıralamıştık. Hadi gelin, şimdi balık zehirlenmesi neden olur, gerçek sebeplerini bir bir anlatalım:
- Türüne göre değişse de balıkların içinde belirli miktarlarda bulunan histidin isimli bir madde bazı durumlarda histamine dönüşüyor ve bu da insanı zehirleyici bir etki oluşturabiliyor. Hem bu etkiye yol açan hem de zehirlenmeye sebep olan diğer nedenler de hemen aşağıda sizi bekliyor.
- Tüketilecek balıkların geç ve hatalı şekillerde öldürülmesi
- Bazı balıklarda oluşabilen bakteriler
- Tüketilecek balıkların bayatlaması, üzerinde mikropların oluşması
- Balıkların pişirilene dek doğru şekilde muhafaza edilmemesi
- Balığın hijyenik koşullarda yemeye hazırlanmaması
- Kirli sularda yaşayan balıkların tutulması ve tüketilmesi
- Cıva oranı yüksek ve/veya derin sularda yaşayan balıkların tüketilmesi
- Balon balığı, rina balığı gibi kendiliğinden zehirli olan, insan sağlığını olumsuz etkileyen balıkların tüketilmesi
- Balık ile yoğurdun ya da farklı süt ürünlerinin birlikte tüketilmesi durumunda, balık ya da süt ürününden herhangi birinin ya da her ikisinin bayat olması
- Bazı balıklarda oluşabilen histamin maddesinin yoğurtla daha aktif bir hale gelmesi
- Dondurulmuş bir balığın çözüldükten sonra yeniden dondurulması ve ardından tüketilmesi
-
Balık zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Balık zehirlenmesinin nedenlerini öğrendik, bu nedenleri olabildiğince ortadan kaldırmamız gerektiğini artık biliyoruz. Peki yine de balık zehirlenmesi durumuyla karşılaşırsak bunu nasıl anlarız dersiniz? Şimdi de balık zehirlenmesi nasıl anlaşılır, balık zehirlenme belirtileri nelerdir gelin bunları bir bir öğrenelim. Balık zehirlenmesinin yaygın olarak görülen belirtileri şöyle:
- Balık yedikten sonra midede oluşan ağrılar
- Mide krampları
- Mide bulantısı
- Kusma
- Yüksek ateş görülmesi
- Halsizlik
İleri zehirlenme seviyelerinde
- Baygınlık
- Ciltte kızarıklıkların oluşması
- Ciltte kabartılar oluşması
- Ağız ve çevresinde uyuşukluk
- Baş dönmesi
- Parmaklarda uyuşukluk başlaması
- Şok
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı balık yedikten sonra başınıza geldiyse vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı, doktorunuzun sizin için uygun gördüğü tedaviyi uygulamalısınız, aman dikkat. Sağlık bu, ihmale gelmez.
-
Balık zehirlenmesine ne iyi gelir?
Balık zehirlenmesi şüphesi söz konusuysa yukarıda da söylediğimiz gibi sağlık kuruluşlarından ve doktorlarınızdan gerekli tedaviyi ve desteği almalısınız. Ardından ise doktorunuz aksini söylemediği sürece aşağıdaki adımlara özen gösterebilirsiniz. Bu öneriler, gıda zehirlenmeleri sonrası verilen genel öneriler niteliğindedir, kişiye göre değişiklikler gösterebilir, unutmayın diyor ve önerileri sıralıyoruz:
- Bol bol su tüketilmelidir.
- Haşlanmış sebze gibi hafif besinler tüketilerek sindirim sistemi rahatlatılmalıdır.
- Limonlu su içilebilir.
- Zehirlenme sonucu olabilecek ishal gibi sorunların önüne geçmek isteyenler muz tüketebilir.
- Yaklaşık 2-3 gün kadar mideyi yormadan yapacağınız beslenme sonrası da dikkati elden bırakmamanız, aşırı yağlı, baharatlı, ağır yiyecekleri bolca yememeniz de önemli, aklınızda bulunsun.
Şu yazılarımıza da göz atmak isteyebilirsiniz:
Tavuk Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?
Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Gıda Zehirlenmesi Yaşayıp Yaşamadığınızı Gösteren 8 Hayati İşaret ve Yapılması Gerekenler
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0