dut-pekmezi-faydalari-shutter-4

Dut Pekmezinin Öğrenince Her Gün Tüketmek İsteyeceğiniz 10 Şaşırtıcı Faydası

Favorilerime
Ekle

Beyaz dut ya da karadut ile yapılabilen, şifa dolu dut pekmezi nefis bir tat zaten ama biz bu kez onun lezzetinden değil vücuda olan etkilerinden söz edelim istiyoruz. Öğrenince "Bu kadarını da beklemiyordum" dedirten dut pekmezinin faydalarını keşfedince eminiz siz de şaşıracak, onu daha sık tüketmek isteyeceksiniz.

Dile kolay, kendisi neredeyse tepeden tırnağa, tüm vücuda çeşit çeşit faydası bulunan bir besin. Üstelik bu faydalarından yararlanabilmek için onu az miktarda tüketmek dahi yeterli oluyor. Tam da bu yüzden dut pekmezi faydaları nelerdir, dut pekmezi kaç kaloridir, dut pekmezinin besin değerleri nelerdir, dut pekmezi nasıl tüketilir gibi aklınıza takılabilecek tüm sorulara yanıt vermek de bize düşen oluyor.

Unutmadan, dut pekmezinin bir zararı, yan etkisi var mıdır, bunu da enine boyuna konuşmadan geçmiyoruz tabii. Hadi gelin dut pekmezini tüm detaylarıyla tanımaya başlayalım hemen!

Dut pekmezinin faydaları nelerdir?

dut-pekmezi-faydalari-shutter-1

Dut pekmezinin yaygın olarak bilinen faydaları şöyle:

  • Demir bakımından zengin olduğu için kansızlık sorununa iyi geliyor.
  • Antioksidan bakımından zengin olduğu için birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.
  • Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler oluşturuyor.
  • Bronşit ve astım gibi yaygın olarak görülen sağlık sorunlarına karşı olumlu etkileri olduğu biliniyor.
  • Kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor, kemik erimesi riskini de azaltıyor.
  • Mideyi olumlu yönde etkiliyor, özellikle midede koruyucu bir etki oluşturduğu biliniyor.
  • Regl ağrılarını azaltıyor.
  • Kolesterolün dengelenmesine yardımcı oluyor.
  • Karaciğerin ve böbreklerin sağlığını korumaya destek oluyor.
  • Vücuda enerji veriyor, daha zinde hissetmeyi sağlıyor.
  • Dut pekmezi kaç kalori, besin değerleri neler?

    dut-pekmezi-faydalari-shutter-2

    Dut pekmezinin kalorisini ve besin değerlerini merak edenleri de hemen böyle alalım:

    1 tatlı kaşığı dut pekmezi: 15/kcal

    1 yemek kaşığı dut pekmezi: 30/kcal

    100 gram dut pekmezi: 300/kcal

    Besin değerlerine gelince, dut pekmezinin içeriğinde bolca demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulunuyor. A, B1 ve B2 vitaminleri bakımından da zengin olan dut pekmezi ne yazık ki karbonhidrat bakımından da oldukça zengin, aklınızda bulunsun.

    Dut pekmezi nasıl tüketilir?

    dut-pekmezi-faydalari-shutter-3

    Dut pekmezinin yukarıdaki faydalarından yararlanmak istiyorsanız dut pekmezini (doktorunuza da danıştıktan sonra) düzenli olarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Bunun için günde 1, en fazla 2 yemek kaşığı kadar dut pekmezi tüketmeniz yeterli. Tek başına yemekte zorlanıyorsanız pekmezi tahinle karıştırabilir, dilerseniz süt ya da çaya karıştırarak da içebilirsiniz.

    Dut pekmezini alternatif olarak nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız onu kek ve kurabiye tariflerinden tutun salata soslarına kadar, klasik olarak yaptığınız birçok tarife dahil edebilir, rafine şeker ya da bal kullandığınız hemen her tarifte dut pekmezi kullanabilirsiniz, bizden söylemesi.

    Dut pekmezinin zararları, yan etkileri nelerdir?

    dut-pekmezi-faydalari-shutter-4

    Dut pekmezinin faydalarını keşfettik, nasıl tüketebileceğimizi konuştuk ancak dikkat, dut pekmezinin zararlarını, olası yan etkilerini de bilmeden olmaz!

    Besin değerlerini anlatırken söylediğimiz gibi dut pekmezi ne yazık ki karbonhidrat bakımından zengin bir besin. Dolayısıyla özellikle ölçülü şekilde tüketilmediğinde mide bulantısı, kusma, ishal gibi yan etkilerin oluşmasına sebep olabiliyor.

    Aynı şekilde diyabet rahatsızlığı bulunanların, pekmez ya da dut gibi besinlere karşı alerjisi bulunanların veya fruktoz intoleransı bulunanların ise tüketmemesi büyük önem taşıyor.

    Siz siz olun, dut pekmezi de dahil herhangi bir besini düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve onun önerileri doğrultusunda hareket edin. Unutmayın, hiçbir besin tek başına bir tedavi edici olarak görülemez, doktor tavsiyesi olmadığı sürece sürekli olarak kullanılamaz, aman diyelim.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?