dis-sizlamasina-ne-iyi-gelir-shutter-1

Diş Hassasiyeti Olanlar Bunları Mutlaka Bilmeli: Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Özellikle buzlu, soğuk veya çok sıcak içecekler, yiyecekler tüketirken dişinde sızlama yaşayanlar bilir, diş sızlaması baş etmesi zor bir sorun haline dönüşebilir. Ancak endişelenmeyin, diş hassasiyeti olanların sıklıkla yaşadığı bu sorunla baş etmenin de yolları var. Gelin, şimdi hep birlikte diş sızlamasına ne iyi gelir, diş sızlaması nasıl geçer öğrenelim!

Tabii öncesinde diş sızlaması neden olur keşfedip bu nedenleri olabildiğince ortadan kaldırmayı da ihmal etmeyelim.

Unutmadan, eğer diş sızlaması değil de diş ağrısı sorunu yaşıyorsanız sizi hemen şu yazılarımıza doğru da alabiliriz:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

İçindekiler

Diş sızlaması neden olur?
Diş sızlaması nasıl geçer, diş sızlamasına ne iyi gelir?
  • Diş sızlaması neden olur?

dis-sizlamasi-neden-olur-shutter-1

Diş sızlamasına ne iyi gelir öğrenmeden önce diş sızlamasının nedenlerini anlatmak istiyoruz. Bazılarını değiştiremeyecek olsanız da bu sebepleri olabildiğince ortadan kaldırarak diş sızlaması sorununu en aza indirebilir, ağız ve diş sağlığınızı olabildiğince koruyabilirsiniz. Buyursunlar, yaygın olarak bilinen diş sızlamasının nedenleri şöyle:

  • Çok soğuk ya da çok sıcak yiyecek/içeceklerin tüketilmesi
  • Çok acı, ekşi, baharatlı ya da tatlı yiyecek/içeceklerin sıkça tüketilmesi
  • Yanlış diş fırçalama (Fırçanın dişleri aşındırması)
  • Diş dolgularıyla ilgili sorunlar (Dolgunun eskimesi, düşmesi gibi)
  • Dişte çatlak oluşması
  • Dişte çürümeler
  • Diş minesinin aşınması/zarar görmesi
  • Diş eti çekilmeleri
  • Diş dolgusu yaptırdıktan sonra ortaya çıkan hassasiyetler
  • Diş beyazlatma işlemi sonrası oluşabilen hassasiyetler
  • Ağız içinde oluşan apse, iltihaplanma gibi enfeksiyonlar
  • Diş sıkma hastalığı
  • Diş gıcırdatma hastalığı
  • Bazı ilaçların yan etkileri
  • Diş sızlaması nasıl geçer, diş sızlamasına ne iyi gelir?

dis-sizlamasina-ne-iyi-gelir-shutter-1

Diş sızlaması sorunu yaşıyorsanız ve aklınızdan sürekli "Diş sızlaması nasıl geçer?" ya da "Diş sızlamasına ne iyi gelir?" gibi sorular geçiyorsa doğru yere geldiniz demektir. Evde kolayca uygulayabileceğiniz birkaç kolay ve doğal yöntemle diş sızlamasına kısa süreli çözümler bulmanız, bu sızlamalardan kurtulmanız mümkün. Ancak o yöntemleri anlatmaya başlamadan önce hatırlatmakta fayda var, aşağıdaki yöntemlerde uygulanan herhangi bir malzemeye karşı alerjiniz, intoleransınız, hassasiyetiniz varsa o yöntemi asla uygulamamalı, sizin için en uygun tedavi yöntemini bir an önce öğrenmek üzere diş hekiminize danışmalısınız. Bu yöntemler size ancak kısa süreli rahatlamalar sağlayacaktır, bizden söylemesi.

Hadi, şimdi diş sızlamasına ne iyi gelir tek tek anlatma zamanı! Diş sızlamasına iyi gelen doğal ve kolay yöntemler şöyle:

  • Tuzlu su

Diş sızlamasının sebebi olan mikroplardan kurtulmak için tuzlu sudan destek alabilirsiniz. Bunun için bir bardak temiz içme suyunun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edip güzelce karıştırmanız ve hazırladığınız bu tuzlu suyla gargara yapmanız yeterli. Bu işlemi dişlerinizi her fırçaladıktan sonra yapmanız gerektiğini de söylemeden geçmeyelim.

  • Karanfil

Diş ağrıları konusunda tam bir uzman olarak görülen karanfil, diş sızlaması konusunda da desteğini esirgemiyor, antiseptik özellikler göstererek hem ağız içinin temizlenmesini ve ferahlamasını sağlıyor hem de sızlama hissinin önüne geçiyor. Bunun için birkaç adet karanfili çok bastırmadan çiğnemeniz yeterli oluyor.

  • Karanfil yağı

Eğer karanfili doğrudan çiğneyemiyor ya da çiğnemek istemiyorsanız karanfil yağından destek alarak da aynı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Bunun için bir parça pamuğun üzerine 10 damla kadar karanfil yağı damlatın ve karanfil yağlı bu pamuğu sızlayan dişinizin üzerine dikkatlice bastırıp bir süre bekleyin. Sızlama hissinin azaldığını göreceksiniz.

  • Anason çayı

Diş sızlamasına iyi gelmesi için değerlendirebileceğiniz bir başka doğal yöntem de anason çayından geçiyor. Aktarlardan, marketlerden ya da güvenilir doğal ürün satışı yapan mağazalardan temin edebileceğiniz anasonu1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı olacak kadar ilave edin ve 5-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzün ve oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ilıyan ya da tamamen soğuyan çayla gargara yaparak ağzınızın içini rahatlatın. Daha detaylı bilgi için: Anason Çayı

  • Papatya çayı

İltihaplanmaların daha hızlı geçmesini sağlayan, aynı zamanda sinirleri yatıştıran papatya çayı diş sızısının da daha az hissedilmesine destek oluyor. Bunun için papatya çayını her zamanki gibi demleyin ve ılımasını bekleyin. Hazırladığınız çayın bir kısmını afiyetle tüketin, kalan kısmıyla yine güzelce gargara yapın. İşte bu kadar! Daha detaylı bilgi için: Papatya Çayı

  • Sarımsak

Faydaları saymakla bitmeyen besin maddelerinden sarımsak da bu listenin en ilginç isimlerinden biri olarak bizimle. Kabul, çiğ olarak tüketildiğinde kokusu insanı pek mutlu etmiyor ama 1 diş sarımsağı çiğneyerek diş sızlamasından kolayca kurtulmak mümkün oluyor.

  • Misvak

Eskiden diş sağlığı için en çok kullanılan yöntemlerden olan, neyse ki şimdi de kolayca erişebildiğimiz malzemelerden misvak da diş sızlamaları konusunda yanımızda olan isimlerden. Özellikle diş diplerini misvakla güzelce temizleyerek diş sızılarının azalmasını sağlayabilir, olası diş sızlaması sorunlarının da önüne geçebilirsiniz.

Önemli bir not: Diş sızlaması basit bir sağlık sorunu gibi gözükse de eğer dişleriniz sürekli sızlıyorsa ya da sızlamaya başladıktan sonra kısa sürede bu hassasiyet bitmiyorsa hiç vakit kaybetmeden diş hekiminize danışmalı ve onun önerdiği tedavi yöntemlerini uygulamalısınız. Yukarıdaki çözümler sizi bir süre rahatlatabilir ancak asla tek başlarına bir tedavi edici olamazlar. Unutmayın, sizin sağlığınız için en doğru kararı doktorlarınız verecektir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?