amasyanin-cicek-bamyasi-one-cikan

Parasal Değerini Kaybetmediği İçin "Çeyrek Altın" Denilen Amasya'nın Çiçek Bamyası

Favorilerime
Ekle

Ülkemizin dört bir yanından bambaşka lezzetler çıkıyor, her birine hakim olmak, her birinden haberdar olmak bile mümkün olmuyor.

Bu kez de karşımızda fiyatının altın fiyatlarıyla yarıştığı iddasıyla gündeme gelen çiçek bamyası var.

Amasya'ya özgü bu nefis lezzet nedir, ne değildir merak edenleri lafı hiç uzatmadan aşağı doğru alalım, çiçek bamyasını birlikte tanıyalım.

Nisan ile haziran ayları arasında hazırlanan çiçek bamyaları yılın her zamanı tüketilebiliyor

Amasya'nın Taşova ilçesinde üretilen çiçek bamyası, nisan ayından haziran ayına dek özenle toplanıyor, sabahın erken saatlerinde toplanması gereken bu güzellik, bitkinin bütünlüğüne neredeyse hiç zarar vermeyen özel iğnelerle iplere diziliyor. Çiçek bamyasını iplere dizmekle de iş bitmiyor tabii, bu lezzetleri küflenmesine, bozulmasına, çürümesine izin vermeden özenle kurutmak ve tüketime hazır hale getirmek de gerekiyor.

Üzerinde bu kadar emek olunca maliyeti de klasik taze bamya fiyatlarından çok daha fazlaya denk geliyor, kilosunun 130 TL'ye kadar çıkabildiği söyleniyor.

Amasya'da yetiştirilen çiçek bamyası bu yıl coğrafi işaretini de aldı

Binbir emekle üretilen ve kurutulan bamya çiçekleri bu yıl coğrafi işaretlerine de kavuştu üstelik. "Coğrafi işaret de nedir?" diyenler için hemen açıklamış olalım. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 'coğrafi işareti' kısaca şöyle tanımlıyor:

"Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” denir. Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir."

Sözün kısası, lezzetiyle bamyayı en sevmeyen insana bile bamya sevdirmeye kararlı kurutulmuş çiçek bamyası çoktan Amasya'nın Taşova ilçesiyle özdeşleşti bile.

Çiçek bamyası parasal değerini hiç kaybetmiyor

İşin ilginç yanı, kilosu 130 TL'ye kadar çıktığı söylenen çiçek bamyasının altın fiyatlarıyla yarışır hale gelmesi, hatta "çeyrek altın" olarak anılmaya başlaması. Bu durumun temel sebepleri arasındaysa kurutulmuş çiçek bamyasının taze bamya gibi kısa bir dönem değil yılın neredeyse her zamanında bulunabilmesi ve parasal değerini hiç kaybetmemesi yer alıyor.

"Köylü için bamya altından daha kıymetli"

milliyet

milliyet

Fiyatı, lezzeti ve eşsiz özellikleri nedeniyle şu sıralar bir anda gündem haline gelen, çeyrek altınla kıyaslanan çiçek bamyasıyla ilgili Taşova Belediye Başkanı Bayram Öztürk de şunları söylüyor:

"Çiçek bamyası kuru tüketilen bir ürün olması dolayısıyla yıllarca uygun ortamlarda korunabilmekte, köylünün de her zaman çeyrek altın gibi istediği an paraya çevirebileceği değerdedir"

Çiçek bamyasının besin değerinin de oldukça yüksek olduğunu söyleyen Öztürk, aynı zamanda bu kurutulmuş bamya çiçeklerini yemek ve düğünlerde kullanılmak üzere Konya'ya da bolca gönderdiklerini ve alternatif tıpta kullandıklarını da ekliyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?