tosyahaber37

Susama Gelen Zamdan Sonra Bilinirliği Artan 150 Yıllık Yöresel Lezzet: Kel Simit

Favorilerime
Ekle

Çay ve peynir yan yana geliyorsa gözler ilk onu arar, tek başına nefis bir öğüne dönüşebilen lezzetiyle günün her anına uyum sağlar... Evet, o güzelim simitlerden, simitlerimizden söz ediyoruz.

Mutfağımızın en özel ama aynı zamanda en samimi lezzetlerinden biri o. Nefis tadı bir yana doyurucu olması, daha da önemlisi ekonomik bir lezzet olması nedeniyle onu sevmeyen, yemeyen de neredeyse yoktu. "Yoktu" diyoruz çünkü bu lezzet ne yazık ki son zamanlarda üzücü süreçlerden geçiyor, ona en çok yakışan, hatta birçokları için simidi simit yapan susama gelen zam nedeniyle simit, bütçe dostu bir lezzet olmaktan uzaklaşacak deniyor.

"Simide zam yapılacak mı, yapılmayacak mı?" tartışmaları devam ederken alternatif fikirler de hemen düşünülmeye başlandı tabii. İşte bu düşünceler arasında ortaya çıkan ve aslında yüzlerce yıllık bir geçmişi olan "kel simit" gündeme geldi bir anda.

Buyursunlar, kel simit nedir, birlikte tanıyalım.

Her şey susam fiyatlarına yapılan yüksek zamla başladı...

Simitlerin olmazsa olmazı olarak görülen susam, son bir yıl içinde ara ara yapılan zamlar nedeniyle gündeme geldi, hatırlarsınız. %76 gibi ciddi bir oranda fiyat artışı yaşanan susam konusunda üreticiler de ne yapacaklarını bilemedi, simitler susamsız mı olacak, daha az susamlı mı olacak tartışmaları süregeldi.

E bu süreçte fiyatı artan da sadece susam olmadı tabii. Simit yapımında kullanılan temel malzemelerden un, yağ ve pekmez fiyatları da bir hayli yükseldi, üreticiler "Simit maliyetini karşılayamayacak mı?" gibi endişelere kapılmaya başladı.

Susam ve diğer malzemelere yapılan zamlar nedeniyle simit fiyatlarının da artması bekleniyor

kel-simit-nedir-2

İşte tüm bu gelişmeler nedeniyle her bir susamına şiir yazacak kadar çok sevdiğimiz simit, ne yazık ki şu sıralar zam beklenen yiyecekler listesinde.

Bu konuda açıklamalarda bulunan İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir de durumu kısaca şöyle özetliyor: "Simidin bugünkü fiyatı 2013 yılında belirlendi. O tarihten beri un, yağ, susam, pekmez fiyatları arttı. Tüm bunlar hesaba katıldığında simidin bugün 2 lira olması gerekir."

Tüm bu gelişmelerin ardından tam da şu sıralar İstanbul’da 1.5 lira olan simit fiyatının %16 artması bekleniyor.

Susam kullanılmadan hazırlanan kel simit, aslında 150 yıllık yöresel bir lezzet

Özellikle susamda yaşanan yüksek fiyat artışı nedeniyle zamlanması beklenen simit için alternatifler de hemen düşünülmeye başlandı tabii. 1 simit için kullanılacak susam miktarının azaltılabileceğini söyleyenler de var, tamamen susamsız simit yapılmasını söyleyenler de...

Zaten kel simit de tam bu noktada karşımıza çıkıyor, yıllara meydan okumayı başarsa da şu zamana kadar adı pek de yaygınlaşmamış olan kel simit, şu sıralar susamsız olması nedeniyle dillerden düşmüyor. Kastamonu simidi ve Rize simidi gibi adı farklı şehir isimleriyle bir arada anılan bu simidin Rusya'dan Karadeniz'e geçtiği ve asıl adının "bubrik" olduğu da söyleniyor.

Kastamonu mutfağından çıkan kel simidin bilinirliği her geçen gün artıyor

tosyahaber37

tosyahaber37

Kel simit, sadece susamsız olmasıyla değil yapılışındaki farklılıklar nedeniyle de klasik simitten ayrılıyor. Haşlama simit olduğu söylenen kel simit, un, su, tuz ve az miktarda mayayla hazırlanan ve börek hamuruna benzetilen bir hamurdan yapılıyor. Yaklaşık 150 yıldır Kastamonu ve çevresinde yaygın olarak yapılan kel simidin yaklaşık 150 yıllık bir geçmiş olduğu söyleniyor. 22 yıllık bir simit ustası olan Erdal Köse ise son gelişmeler ve kel simidin yapılışıyla ilgili şunları söylüyor:

"Susama gelen zamlar sonucunda simitçi arkadaşlar, susamsız simit yapmaya başlamışlar. Kastamonu simidi, tamamen susamsızdır. Bizim bunlarla bir ilgimiz yok. Biz kültürümüzü yaşatıyoruz.

Susamsız simitte un, maya, tuz ve suyu karıştırarak yaklaşık yarım saat bekleriz. Susamlı simide göre hamuru biraz daha sert olur. Simit bekledikten sonra gramajından keseriz. Simit halka şeklinde bağlanır. Yaklaşık 50 tane yaptıktan sonra pekmezli kazana atarız. Pekmezli kazanda yaklaşık 5 dakika pişmesi sağlanır. Daha sonra fırına kızarması için girer. Yaklaşık 15-20 dakika fırında durur. Çok güzel bir simittir. Kesinlikle mideyi yormaz."


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?