Gelecekte beslenmemizin temelini oluşturacağı iddia edilen bir besinle karşı karşıyayız. Aslında onları denizlerden, ortaokuldaki kimya, biyoloji derslerinden bu yana yakından tanıyoruz. Mevzubahis tek hücreli organizmalar yani: mavi-yeşil algler. Diğer adıyla mikroalgler.
Mikrofonu bilime ve geleceğe uzatıyor, bizi nelerin beklediğini hayretler içerisinde dinlemeye başlıyoruz.
İçindekiler
-
Mikroalgler nedir?
Bundan yola çıktığımızda onların aslında dünya üzerindeki varlıklarının binlerce yıllık bir tarihe dayandığını da gözlemliyoruz. Tam tanımına gelecek olursak; mikroalgler tek hücreli olmalarına rağmen fotosentez yapabilen, fotosentez yapabildiği için karada ve denizde yaşayabilen, çok küçük su bitkicikleridir. Onlara tam olarak bitki diyemiyoruz çünkü bitki olabilmek için boyutları çok küçük ve sadece mikroskopların altında görülebiliyorlar. Tüm bunların yanında okyanus sularının tertemiz olmasından da onlar sorumlu. Siz onların minicik cüsselerine bakmayın, tek başlarına dünyanın oksijen ihtiyacının %90'nını karşılayabilecekleri bir güce de sahipler.
Bu mucizevi varlıklar şimdilerde ise hem süper besin olarak gündemde hem de geleceğin yakıtları olarak biliniyor. Gelin şimdi onlara göz atalım.
-
Mikroalglerin faydaları nedir?
İddialar gelecekte mikroalgleri bir besin kaynağı olarak kullanacağımzdan yana. Uçan arabaların, bahçelerimizde besin niyetine mikroorganizma yetiştireceğimiz günlerin varlığına inanılan gelecekte aslında bu fikir insana çok da garip gelmiyor. İnsanların giderek sağlıklarına da dikkat etmeye başlayacakları göz önünde bulundurulduğunda mikroalg tüketmek ilk başta garip gelse de aslında temelinde birçok mantıklı sebep de barındırıyor.
Demiştik ya oksijen üretebiliyorlar ve yapıları tamamen faydalı bileşenlerle dolu. Omega 3, 6 ve 9 yönünden inanılmaz güçlü. Balık yağına bir alternatif olarak görülüyor çünkü direkt olarak planktonlar vücudumuza girmiş oluyor. Sütten 26 kat daha fazla kalsiyum taşıyor. Örnekler üzerinden giderek mikroalglerden elde edilen besinlerden de bahsedelim istiyoruz. Örneğin; süper besin olarak geçen spirulina diye bilinen, toz ve hap hallerde satılan bir besin mevcut. Spirulina sadece bir ısırığında dana etinden tam tamına %30 daha fazla protein bulunduruyor. Hap halindeki haliyle bir insanın günlük protein ihtiyacını karşılıyor. Spor sırasında daha çok yağ yakmanızı sağlıyor. Alerjik reaksiyonlara karşı vücudu koruyor ve ağır metallarin vücutta yer etmesinin önüne geçiyor. Kanser tedavisinde dahi kullanılmaya başlandı bile.
Bu açılardan bakıldığında gerçekten rüya besin gibi geliyor.
-
Mikroalglerin kullanım alanları neler?
Yorumlar
0