manset-ying-yang

Vücudun da Bir Dengesi Var: Yin ve Yang Beslenme Nedir?

Favorilerime
Ekle

Hayatta her şey bir dengeden ibarettir. İyi ile kötü, gündüz ile gece, aydınlıkla karanlık, az ile çok... Mutlak iyilik ve mutlak kötülük tek başına var olamayacağı gibi her biri eşit şekilde birbirini var eder. İşte Çin'e kadar uzanan geleneksel inanışların temeli budur.

Yin ve yang gibi.

Yin ve Yang felsefesini beslenme konusunda da görüyoruz. Özellikle vücudun dengesini sağlamak için Uzak Doğu'da çok tercih edilen, hatta günümüzde Madonna gibi ünlülerin de sıkı takipçisi olduğu yin ve yang beslenme biçimini sizin için yazdık, dengemizi kaybetmeyelim diye.

Önce biraz Yin ve Yang felsefesine girelim, ardından mutfağa dönelim.

Başlıyoruz.

İçindekiler

  • Yin ve yang felsefesi nedir?

Bu felsefeye ilk olarak Çin'de M.Ö. 2800'lü yılların yazmalarında rastlarız. Biraz daha yakın zamana, M.Ö. 300'lü yıllarda ise geleneksel Çin tıbbıyla ilgili bir kaynakta, Yin ve yang felsefesine dair bilgileri görürüz.

Her şeyin iki kutuplu olduğu ve bu kutupların birbirine karşıt olduğu düşüncesi, yin ve yang felsefesinin temelidir. Bu karşıtlıklar birbirine muhtaçtır , birbirine bağlıdır ve sürekli olarak birbirlerine dönüşürler.

Yani bir anlamda aralarında mutlak bir denge vardır. Bu dengeyi hem hayatımızda, hem de vücudumuzda sürdürürüz. Biri diğerinden fazla olduğunda sistem bozulur ve sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Örneğin vücudumuzdaki denge bozulursa hastalıklar belirir. Hastalıklardan kurtulmak için ise bu felsefenin gerekliliklerine göre harekete geçmek gerekir. Çünkü denge, en önemli unsurdur.

  • Yin ve yang tarzı beslenme

yin-yang-beslenme

Çin inancına göre besinler 3'e ayrılır; Yin besinler, yang besinler ve nötr besinler. Yin ve yang ayrımında ise bu sembollerin özelliklerine göre bir ayrışma söz konusudur. Bu ayrışmayı anlamak için yin ve yang'ın özelliklerine bakmak gerekir.

Yin pasiftir. Yin'i tanımlayan kelimelerden bazıları şunlardır: Kan, vücut dokusu, iç, beden, soğuk, derinlikler, dişi.

Yang aktiftir. Yang'ı tanımlayan kelimelerden bazıları şunlardır: Aktif, hareket, vücut enerjisi, aydınlık, sıcak, zihin, dış, erkek.

Genel bir değerlendirmeyle, vücudumuzun dışı yang, içi yin'dir.

Gelelim besinler üzerinden örneklere. Gıdalardaki yin ve yang ayrımını şöyle açıklayabiliriz; fazlaca yang etkisindeyseniz, yin sebzelerle beslenerek denge sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde vücuda ısı veren besinlerle yang etkisi verilebilir.

Bu felsefedeki kutupsal beslenme tarzını aslında modern çağda farklı başlık altında görebiliyoruz. Alkali beslenme tarzını duymuş muydunuz? İşte alkali beslenme ve zıttı asidik hayvansal beslenme tarzları, yin ve yang tarzı beslenmeye çok benzer. Tabii ki yin ve yang felsefesinde tam olarak "etlerin hepsi yang'dır, sebzeler de yin'dir" denemez ama en azından mevcut ayrıma göre bir beslenme tarzı belirlenebilir.

  • Vücudunuzun yin veya yang özelliklere sahip olduğunu nasıl anlarsınız?

yin-yang-beslenme-2

Yin ve yang beslenme tarzını benimsemek ve uygulamak için önce vücudunuzun hangi özellikte olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu özellik de yani yin mi yang mı olduğunuz da doğuştan gelen bir özellik. Hangisi olduğunuzu anlamanın en güvenilir yöntemi, bu konuda uzmanlaşmış birinden yardım almak.

Ancak böyle bir imkanınız yoksa, kimi belirtilerle siz de yin mi, yang mı vücuda sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz. İşte yin ve yang vücutları tanımlayan bazı özellikler:

  • Yin: Cilt rengi çok canlı değil, aksine soluktur. El ve ayakların yanı sıra vücut genelde soğuk olur. Halsizlik baş gösterebilir. Susuzluk çekilmez. İdrar çok ve rengi açıktır.
  • Yang::Cilt rengi genelde kırmızımsı, pembemsi ve canlıdır. El ve ayaklar sıcak olur. Yüzü belirli zamanlarda ateş basar. Geceleri terleme olabilir. Kabızlık, zaman zaman baş dönmesi, ağız kuruluğu, susuzluk gibi belirtiler vardır. Sabırsızlık ve asabiyet baş gösterebilir.
  • Yukarıdaki görselde bu dengeyi sağlamak için hangi yiyeceklerin hangi özelliğe sahip olduğunu görebilirsiniz. Böylece beslenme dengenizi kurabilirsiniz. Ancak yine her zamanki gibi bu tarz bir beslenme tarzına geçmeden önce mutlaka bir uzmana danışmanızı şiddetle öneririz.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?