gokkusagi-beslenme-shutter2

Artık Görmek Eski Moda, Yeme Zamanı: Gökkuşağı Beslenme Nedir, Faydaları Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Buzluktaki dondurma kutusundan sarma çıkınca hayal kırıklığına uğrayan çocuklar büyüdü, yaprak sarmasına dondurmadan daha çok heyecanlanacak yaşlara geldi. Zaman geçtikçe de haliyle daha sağlıklı beslenmek için çaba verir oldu.

Mesela alışveriş sepetindeki abur cuburların yerini meyve-sebze, kuruyemiş, bakliyat tarzı gıdalar almaya, yaz sonu kış hazırlıkları yapmaya, tepeleme makarnayla dolan tabaklarını sebze yemekleriyle değiştirmeye başladı.

Evet biziz o büyüyen çocuklar. Ve şimdi vücudumuzun ve ruhumuzun değerini bilerek daha iyi yemeye ve daha iyi yaşamaya çalışıyoruz.

Sağlıklı beslenmeye çalışırken neyi, nasıl, ne kadar yiyeceğini bilemeyenler için çok kolay bir formül mevcut; gökkuşağı beslenme. Yabancıların "Eat the rainbow" yani "Gökkuşağını ye" dediği bir beslenme tarzı bu. Bitkilerin renklerine göre ayrışması konunun temeli.

Hadi, birlikte gökkuşağına gidiyoruz. Renklerinden tabaklarımızı oluşturuyoruz. Belki dibinde altın küpü de buluruz, kim bilir.

İçindekiler

Gökkuşağı beslenme nedir?
Gökkuşağı beslenmede ne yenir?
Renklere göre besinler ve faydaları
  • Gökkuşağı beslenme nedir?

gokkusagi-beslenme-shutter1

Bu tip beslenmede önemli olan renkler. Renkleri açıklamadan önce bitki renginin nasıl oluştuğunu anlatıp ufkumuzu genişletelim.

Bitkiler, renklerini içindeki fitokimyasallardan alır. Fitokimyasal, bitkilerin doğasında yer alan, bitkilere aroma, tat ve renk veren bileşenler anlamına gelir, en basit ifadeyle. Renkleri, güneşe ve zararlı böceklere karşı koruyucu mekanizma olarak kullanan bitkiler, aynı zamanda renkleri döllenme ve tohum taşımaları için kuşlar ve böcekleri kendilerine çekmek amacıyla da kullanır. Dolayısıyla renk, bitkiler için aslında çok önemlidir. Öyle ki fitokimyasalların diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma ihtimalini azalttığını iddia eden araştırmalar da mevcuttur.

Gökkuşağı beslenme de bu renkleri kullanarak günlük olarak yeterli miktarda vitamin ve mineral almak amacını taşır. Özellikle de çocukların sağlıklı büyüyebilmesi için bu tip beslenmeye ihtiyacı vardır.

Peki neden gökkuşağı?

Gökkuşağı yemekle aslında o gıdaların besin değerine dikkat çekilir. Çeşitli renkleri yemek ise o vitamin ve mineralleri olabildiğince alabilmek demektir. Her renk özellikle bir vitamin-mineral yönünden daha zengindir. Örneğin sarı ve turuncu renkli gıdalar C vitamini deposudur. Uzmanlar, bu şekilde tanımlayarak günlük tüketilmesi gereken gıda miktarlarını aslında basitleştiriyor.

  • Gökkuşağı beslenmede ne yenir?

gokkusagi-beslenme-shutter2

Artık gökkuşağı görmek eski moda, şimdi onu yemek var. Ama gökkuşağı yemek için mutfakta bazı değişiklikler yapmak gerekebilir. Özetlersek;

  • Tek bir renge yönelmek sağlıksız olabilir. Bu yüzden porsiyonlarınızda farklı renklerde besinleri bir araya getirin.
  • Tıpkı renk gibi gıda grubunda da çeşitlilik önemli. Örneğin farklı renklerde olsa da tüm gün sadece meyve veya sebze yemek doğru bir beslenme şekli değil. Sebze, bakliyat, kuruyemiş, meyve gibi farklı gıda gruplarını porsiyonlarınızda bir araya getirin.
  • Çocuklara renkli yemekleri sevdirmek için renkli kalemlerle işe başlayın. Mesela renkli kalemleriyle alışveriş listesini yazmanıza yardımcı olabilirler. Aynı şekilde her gün yedikleri ‘renkleri’ renkli kalemleriyle bir deftere veya minik mutfak tahtasına işaretleyerek günlük tutabilirler.
  • Günlük tüketmeniz gereken renkleri içebilirsiniz de! İstediğiniz karışımı yaratın. Tek ihtiyacınız olan biraz yaratıcılık ve bir blender. Bakalım farklı renkleri bir araya getirince ortaya nasıl bir renk çıkacak?
  • Porsiyonlarınıza renk katın. Yemeğiniz protein, karbonhidrat vs. her ne ise yanına renkli bir salata yapabilirsiniz. Yeşilliğin içine koyacaklarınız hayal gücünüze ve renklere kalmış.
  • Dondurun. Sebzeleri mevsiminde alıp fazla olanları buzluğa atın. Böylece her mevsim istediğiniz sebzeye hemen ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde yemek pişirirken hazırlık sürecini de hızlandırırsınız.
  • Eğlenin. Yemeğin bir zorunluluk değil, zevk olduğunu hatırlayın. Kendinize ya da sevdiklerinize renkli tabaklar hazırlayın. Öyle ya, her tabak ayrı bir mutluluk.
  • Herkesin günlük gıda ihtiyacı farklı olduğundan net bir rakamdan bahsetmek mümkün değil ancak gökkuşağının farklı renklerinden günde 9 ila 12 çeşit, her renkten de mutlaka 1-2 porsiyon gıda tüketmeye dikkat edin.
    • Renklere göre besinler ve faydaları

    gokkusagi-beslenme-shutter3

  • Kırmızı: Güçlü antioksidanlar kırmızı bitkilerde bulunur. Kırmızı besinlerin bağışıklığı güçlendirme, kalp rahatsızlıkları, alzheimer ve kanser risklerini azaltma gibi önemli görevleri vardır.
  • Örnek gıdalar: Meksika fasulyesi, kırmızı elma, vişne, kiraz, kırmızı biber, domates, çilek, karpuz, turp, nar, kırmızı soğan, kırmızı kinoa, goji berry

  • Beyaz, bej: Hem mikropları kovalama, hem de bağışıklığı güçlendirmede üstlerine yok. Sadece bunlar da değil. Kötü kolesterol ve yüksek tansiyonu düşürmede de etkili.
  • Örnek gıdalar: Karnabahar, turp, sarımsak, mantar, soğan, patates, mantar, fındık, nohut, barbunya, hindiba, lahana turşusu, Hindistan cevizi

  • Turuncu: "Havucunu ye, göze çok faydalı" diyen annenizin sesini duyar gibi oldunuz mu? Evet, turuncu renkli gıdalar gözler için önemli. Ama sadece göz değil aynı zamanda kemik ve cilt sağlığı için de birebir.
  • Örnek gıdalar: Portakal, mandalina, greyfurt, kayısı, şeftali, havuç, bal kabağı, köri, hurma, papaya, nektarin

  • Sarı: Sarı renkli gıdalar C vitamini deposudur. Bu yüzden grip ya da soğuk algınlığıyla mücadele ediyorsanız hemen sarılara sarılın. Bununla birlikte cilt sağlığı ve kanserle mücadele için de gereklidir.
  • Örnek gıdalar: Limon, mango, mısır, sarı dolmalık biber, muz, kavun, ananas, sarı mercimek, safran, zencefil kökü, sarı domates

  • Yeşil: Yeşil demek, klorofil demek. Klorofil de vücudumuz için sağlık demek. Yeşil gıdalar güçlü kemikler, güçlü bağışıklık gibi çok değerli işlevlerinin yanı sıra kanı temizliyor, cildi güzelleştiriyor, enerji arttırıyor, toksin attırıp kanserle mücadeleye destek veriyor.
  • Örnek gıdalar: Salatalık, brokoli, pırasa, kereviz, kivi, marul, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, avokado, biber, salatalık, yeşil elma, armut, Brüksel lahanası, yeşil çay, kıvırcık, fasulye, yeşil zeytin

  • Mavi, mor: Kalp-damar dostu mavi ve mor besinler, aynı zamanda anti-aging yani yaşlanma karşıtı etkileri de bünyesinde barındırıyor. Ve evet, kanserle mücadelede mavi ve mor besinlerin de görevleri var.
  • Örnek gıdalar: Patlıcan, mürdüm eriği, böğürtlen, incir, üzüm, lahana, karadut, mor brokoli

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?