Devir sağlık, düzenli beslenme devri. Son zamanlarda ne okusanız, neye göz atsanız sağlıklı yaşamdan, ismini çok az duyduğumuz besin ve yeme-içme trendlerinden bahsediyor. Bunlardan biri de spirulina. Biliyoruz, ismi size pek de tanıdık gelmeyecek. Ama bundan birkaç yıl sonra da hayatınızın her alanında karşınıza çıkmaya başlayacak. Spirulina, aslında dünyanın tarihi kadar eski bir tarihe dayansa da tüm dünya onun değerini yeni yeni bilmeye başladı ve ''super food (süper besin)'' kategorisine girerek herkesin ilgi odağı olmaya başardı.
Rengiyle iç açan, toz ve hap halinde satışı bulunan bu güzelliğin faydaları ise inanılmaz. Adeta tek başına bir eczane, tek başına bir aktar görevi görüyor. Onlarca faydasının yanında ondan hiç beklemediğiniz kadar güzel de bir lezzete sahip. Şimdi spirulinayı daha yakından tanıma, neyi nasıl tüketmemiz gerektiğine dair daha bilinçli olma zamanı.
Spirulina nedir?
Ortaokuldaki, lisedeki kimya ya da biyoloji derslerine kısa bir yolculuk yapalım. O derslerden birçoğumuzun hatırladığı bir isim var. Mavi-yeşil algler yani mikroalgler. Bilinen en eski oksijen üreticilerinin başında gelen mikroalgler, tek hücreli canlılar aslında. Tek hücreli olmalarına rağmen fotosentez yapabiliyor, oksijen üretiyor, denizde ve karada da yaşabiliyor bu küçük su bitkicikleri. Spirulina ise onların gerçek bir mucizeye dönüşmüş hali. Alglerin özel yöntemler kurutulup toz haline getirilmiş ya da hap halinde üretilmiş hallerine spirulina deniliyor. Gıda takviyesi olarak tüketiliyor.
Son yıllarda artan sağlıklı beslenme trendiyle birlikte veganların ve vejeteryanların farklı protein kaynaklarına yönelmesi de söz konusu. Spirulina, bitkisel temelli protein kaynaklarından en önemlilerinden biri olma yolunda emin adımlarla da ilerliyor. Spirulina, %60 - 70 oranında bitkisel proteine sahip. Bu nedenle spirulina sadece bir ısırığında dana etinden tam tamına %30 daha fazla protein sahip oluşuyla ön plana çıkıyor. Bu nefis renge sahip güzelliğin onlarca bilimsel çalışmaya konu olan faydalarından söz edelim biraz.
Spirulinanın faydaları
Spirulina nasıl tüketilir ve kullanılır? Nerelerde satılır?
Hap şeklinde satılanlarını günlük gıda takviyesi olarak tüketebilirsiniz. Özellikle demir eksikliğiniz varsa, bitkisel protein tüketme konusunda zorlanıyorsanız spirulina bu konuda bire bir. Toz halinde satılanları smoothielerinize, smoothie bowllarınıza, tatlılara, çayınıza ilave edebilir ve o şekilde tüketebilirsiniz.

Yine toz halinde satılanlarından maske yaparak yüzünüze sürebilir ve cildinizin arınıp temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Aktarlardan, eczanelerden ve organik ürünlerin satışının bulunduğu internet sitelerinden spirulinaya ulaşabilirsiniz.
Bu tür ürünlere alerjiniz olabilir. Bu nedenle tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmaya özen gösterin. Sağlık ve afiyetle kalın.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.
Yorumlar
8