kurabiye-hamuru-pisirmek

Ağızda Dağılan Kurabiyeler Yapmak İçin Mutlaka Bilinmesi Gereken 8 Püf Nokta

Favorilerime
Ekle

Bir tepsi kurabiyeyle evinizi mis gibi kokutmak ve evdekileri mutlu etmek hep en nefis yol olmuştur. Aslında ev halkının midesinden geçen yolla mutluluğun yakinen ilişkisi olduğunu da kabul etmek gerekir.

Kimi tahinli kurabiye sever kimi damla çikolatalı kocaman kurabiyeyi... Ama kim neyi severse sevsin herkesin gönlünde yatan nefis kurabiye tarifiyle kocaman bir gülümseme de garanti.

Aslında herkesin bir favorisi olduğu gibi her evin mutfağının da favorisi var. Sık sık o kokunun yükseldiği mutfak, artık tarife de aşina oluyor. Diyeceğimiz o ki minicik atıştırmalıkları doldurun cam kavanozlara, günün her saatinde eşlik etsin size.

Kahve veya çayın en sıkı dostunun hangi dokuyu hangi püf noktayla özdeşleştirdiğini de yazımızın satır aralarına gizledik. Okumaya başlamadan koyun çay suyunu veya demleyin kahvenizi hatta açın fırını ısınsın... Haydi şimdi bir tepsi kurabiyenin mutluluğunu en sevdiklerinizle paylaşmaya.

Margarin mi tereyağı mı: Bu yarışı tereyağı alır

Önce yapacağınız kurabiyenin dokusuna karar verin. Ağızda dağılan kıyır kıyır kurabiyeler yapmak için tereyağı kullanmak şart. Elbette margarinle kurabiye hamuru yapmak da pek mümkün ancak tereyağının içerdiği su oranı göz önünde bulundurulduğunda, kurabiye hamuru yapmak için en şık olanı gözünüz kapalı tereyağını tercih etmek olmalı.

Zorunda mıyım: Kabartma tozu

Aslında zorunda değilsiniz. Çünkü bazı kurabiye hamurları ince olduğu halde kuru olmadığı için adeta ağızda dağılma garantili. Eğer hafif pufidik olmasını istiyorsanız kabartma tozu koymak zorundasınız. Ancak yok yahu ne gerek var ekstra kabartmaya derseniz kabartma tozu olmadan da nefis kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.

Şöyle ağızda dağılsın isteyenlere: Sirke

vegkitchen.com

Sirke; börek, kurabiye, poğaça gibi hamurların gizli kahramanı bizce. İşte o bütün ağızda dağılma hareketini, o kıyır kıyır dokuyu bir-iki damla sirkeyle çözebilirsiniz.

Gelsin ekstra malzemeler: Kakao eklemek

Burası en kolay kısım. Mesele kuru malzemeler ve sıvı malzemelerin dengesi. Yani toz Antep fıstığından tutun da kakaoya kadar her malzemeyi kurabiye hamurunuza ekleyebilirsiniz. Önemli olan koyduğunuz kuru malzeme kadar un oranından düşmek işte bu kadar.

Çok tatlısın: Toz şeker vs. pudra şekeri

Aslında en çok toz şeker kullanılsa da pudra şekerinin pürüzsüz dokusu çoğu kurabiye hamuruna çok yakışıyor. Tek dikkat edilmesi gereken, eğer tarifteki toz şekeri, pudra şekeriyle değiştirecekseniz toz şekerin yarısı oranında pudra şekeri ilave etmek.

Çitileyerek yoğurtmak yok: Katlayarak yoğurmak

justapinch.com

En önemli nokta aslında bu! Çünkü bilindiği üzere kurabiye hamurunu veya diğer hamurları bastıra bastıra karıştıra karıştıra yoğurmak adettendir. Ama önce yağ ve unu birbirine parmak ucuyla karıştırmak daha sonra diğer malzemelerle elinizle hamuru ikiye bölerek tekrar tekrar birbirinin üstüne koyarak yoğurmak en önemlisi.

Hamur yoruldu tabii: Dinlendirmek

Hamuru katlayarak yoğurduk, şimdi tek yapmamız şekil vermek ve hop pişirmek! Hayır hayır yok öyle bir şey o hamur dolapta en az 30 dakika bekleyecek... Bekledikçe güzelleşecek... Kalıpla kesilecekse açılmaya uygun hale gelecek... Eh biraz sabır ve nefis kurabiyelerin pişmesine ramak kaldı.

Bir küçük pişirme meselesi: Yüksek ısıya gerek yok

Çoğu kurabiye için 180 derecelik ısı fazladır. Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.

Eğer tereyağı kullandıysanız tarifinizde, kurabiye hamurunun fırından çıktığında ortasının yumuşak olması normaldir. Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşeceklerdir. İşte tüm bilmeniz gerekenler bunlar. :)

Ellerinize sağlık...


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?