Soya Fasulyesi

Aslında Daha Çok Yemeniz Gereken 10 Sağlıklı Yağ İçeren Yiyecek

Favorilerime
Ekle

"Neden bize yağlı yiyecekler öneriyorsunuz ki şimdi, onlar sağlıksız değil mi?" diye düşünmüş, hatta bize öfkelenmiş, bunun üzerine şu an bu satırları okumaya başlamış olabilirsiniz. Hemen içinizi rahatlatalım, bahsettiğimiz yağlar öyle sizin aklınıza hemen geliveren kötü yağlar değil. Aksine, vücudunuza fayda sağlayacak yağlardan söz ediyoruz.

Ne yazık ki yağ dendiğinde aklımızda hemen kötü düşünceler beliriyor, algımız bizi hiç yanılmadığımız kadar yanıltabiliyor. Hal böyle olunca da tüm yağlı yiyeceklerden bir bir uzaklaşıyoruz. Oysa onların içlerinde de öyle masum, öyle faydalı olanları var ki...

Mesela adını öyle pek de duymadığımız polyunsaturated ve monounsaturated olarak anılan ya da daha Türkçe haliyle söylemek gerekirse çoklu ve tekli doymamış yağlar var birçok yiyeceğin içinde. Hepsi de vücuda ayrı bir fayda sağlamak derdinde. Onların bu çabalarına kulak vermek ve kendimize büyük bir iyilik yapmaksa bizim elimizde.

Buyurun, sağlıklı yağ içeren yiyecekler karşınızda.

Küçük bir not: Ciddi bir rahatsızlığınız varsa ya da doktor kontrolünde bir diyet programı uyguluyorsanız ilk yapmanız gereken elbette doktorunuza danışmak. Biliyoruz yaparsınız ama biz yine de söyleyelim.

  • Balık

Çipura Tarifi

Balık sezonu açılınca sık sık konuşulan konuların başında gelir hangi balığın ne zaman yenmesi gerektiği. Çünkü onların yağlanması önemlidir, lezzetine lezzet katar.

Ama sadece bunun için de olmamalı beklememiz. Çünkü balıkta, türünden türüne değişse de yüksek oranda omega 3 yağ asitleri var. Tekli doymamış yağ asidi olan omega 3 de başta beyin ve kalp olmak üzere vücudumuzdaki birçok organın düzenli ve sağlıklı işleyişine katkı sağlar.

Balık yağının besin takviyesi şeklinde üretiliyor olması bile bunu anlamamıza yardımcı aslında. Hazır mevsimiyken siz bol bol balık yiyin, balık yağını en doğal haliyle alın.

  • Fındık, ceviz, badem

Fındık, badem ve cevizde de anlattığımız bu pek yararlı tekil yağlardan bolca bulunuyor. Bu da bize kolesterolümüzü düşürme, hafızamızı güçlendirme, kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini en aza indirme gibi birçok fayda sağlıyor. Tabii bu yiyeceklerden günde bir avucu geçmeyecek kadar ölçülü bir şekilde yememiz gerekiyor, aksi halde her şeyin fazlası gibi fındık, ceviz ve badem de bünyemizde yan etkilere neden olabiliyor.

  • Siyah zeytin

Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Kahvaltılarımızın yıldızlarından zeytinin değerini bilmeyenler de var aramızda, biliyoruz. Oysa içinde bolca tekli doymamış yağ var onun. Bu sayede o da kalp sağlığını korumada önemli bir yardımcı. Bu da yetmezmiş gibi içindeki antioksidanların gücü sayesinde birçok kanser türüne karşı da koruyor bizi. Kısacası bol bol yiyiniz zeytini.
  • Zeytinyağı

Gerçek Zeytinyağı

Zeytinde olan tekil doymamış yağlar, elbette ondan yaptığımız zeytinyağlarına da geçiyor. Hatta zeytinyağında çoklu doymamış yağlar bulunuyor. Vücudu en olumlu yönde etkileyen yağ grubu olarak bilinen bu çoklu doymamış yağlar nedeniyle zeytinyağı da korkmadan tüketebilecekleriniz arasında başı çekiyor. Zeytinyağını bildiğimiz bütün tariflere eklemek için çokça sebebimiz olduğunu daha önce de uzun uzun anlatmıştık tam şurada.
  • Bitter çikolata

Bitter Çikolata

Çikolata deyince akan sular dursa bile zaman zaman ipin ucunu kaçırdığımız doğrudur. Düşüncelere dalıp "daha çok çikolata yememeliyim" gibi kararlar verdiğiniz de olmuştur hatta, eminiz. İşte tam bu noktada devreye giren bitter çikolata, sizi mutlu etmeye kararlı. hem de öyle sadece seratonin hormonunu harekete geçirerek değil.

İçindeki tekli doymamış yağların gücünü konuşturarak yapacak bunu bu kez. İçindeki bu faydalı yağlar sayesinde sinir sisteminizin düzenli işlemesini sağlayacak, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek. Siz de gönül rahatlığıyla yemeye devam edeceksiniz, mis.

  • Yumurta

Çılbır Tarifi

Yumurta üzerine en çok tartışılan, bir yıl bol bol yiyin denirken öbür yıl kötülenmeye başlanan yiyeceklerin başında geliyor. Akını mı yesek daha iyi yoksa sarısını mı tartışmalarını bırakıyor ve içindeki yağlara odaklanıyoruz şimdi.

Ortalama bir yumurtada yaklaşık 5 gram kadar yağ bulunuyor. Bu yağların da 3 grama yakını tekli ve çoklu doymamış yağlardan oluşuyor. Üstelik bol bol omega 3 de barındırıyor içinde. Bu da bol yağ ile yapmadıktan sonra yumurtanın çokça faydalı bir besin olduğunu gösteriyor. Korkmadan ama aşırıya da kaçmadan afiyetle tüketebilirsiniz.

  • Çekirdekler

Çekirdek deyince aklınıza bol tuzlu ay çekirdekleri gelmesin sadece. Tuzla kavrulmamış, olabildiğince doğal kabak çekirdekleri gelsin mesela, chia tohumuyla henüz tanışmadıysanız onu deneyin ya da. Çünkü başta bu iki çekirdek olmak üzere işlem görmemiş birçok çekirdek omega 3 yağ asitleri ile dolu.

Evet, yağ oranları yüksek ama bu korkulacak değil aksine sevinilecek bir özellik. Çünkü bu yağlar sayesinde o çekirdekler hücrelerimizde besleyici ve güçlendirici bir etki yaratıyor. Bu da daha sağlıklı bir yaşama adım atmak için çekirdek yemeyi, yapabileceğiniz en lezzetli aktivitelerden biri haline getiriyor.

  • Az yağlı ve ev yapımı peynirler

Beyaz Peynir
Yıllar yılı "kibrit kutusu kadar" gibi bir ölçüde yememiz gerektiğini öğrendik peyniri. Diyetteysek özellikle kaçındık peynir yemekten. Evet, bir yere kadar doğruydu bu yaptığımız. Çünkü içinde doymuş yağlar bulunuyordu ve doymuş yağların damarlarımız üzerinde olumsuz etkileri vardı, biliyorduk.

Oysa az yağlı peynirlerde ya da ev yapımı olanlarda yağ oranı ortalama % 8,5'in üzerine pek de çıkmıyor. Öte yandan içindeki bol miktarda proteinle, kalsiyum ve sodyum gibi birçok faydalı bileşenle vücudumuza katkı sağlıyor o. Yani yağlı diye tamamen göz ardı etmek yerine ölçülü bir şekilde yemeye devam edebilirsiniz bu lezzeti de.

  • Keten tohumu

Son yıllarda giderek hayran kitlesini artıran keten tohumu, artık her eve girsin istiyoruz. Ara ara çok yağlı olduğu gündeme gelse de kendisinde bulunan bu yağların zararlı değil yararlı olduğunu bilerek gönül rahatlığıyla tüketin diyoruz.

Çoklu doymamış yağlar var çünkü onun içinde. Sindirim sistemini düzenliyor, kalp ve damar sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor bu sayede. Günde 1-2 yemek kaşığı kadar yemeniz bu faydalarından yararlanmanız için oldukça büyük önem taşıyor anlayacağınız.

  • Soya fasulyesi

Soya Fasulyesi

Sanıyoruz en çok et yemeyenler tarafından değeri biliniyor soya fasulyesinin. Oysa herkesin onu tanıması ve bol bol tüketmesi gerekiyor. Çünkü içinde bolca proteinin yanı sıra çoklu doymamış yağlar bulunuyor. Bu yağlar da soya fasulyesini özellikle diyabet, kanserin çeşitli türleri ve kalp sağlığımızın için kullanabileceğimiz doğal bir ilaç haline getiriyor.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?