Yılbaşı kaktüsü

Sulama Sıklığından Çoğaltmaya: Yılbaşı Kaktüsü Bakımı Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Işıl ışıl yılbaşı süslemeleri etrafınızı sarmaya başladığında, sokaklarda, çiçekçilerde kokinalar, Atatürk çiçekleri ve yılbaşı kaktüsleri karşınıza çıkmaya başladığında sizin de içiniz kıpır kıpır oluyorsa doğru yere geldiniz demektir, öncelikle hoş geldiniz. Bugün yılbaşı çiçeklerinin en sevilenlerinden yılbaşı kaktüsünü masaya yatırıyor, evde yılbaşı kaktüsü nasıl yetiştirilir, yılbaşı kaktüsünün bakımı nasıl yapılır, bu özel kaktüs nasıl çoğaltılır ve ne zaman çiçek açar tek tek konuşalım istiyoruz.

Siz de yılbaşı zamanı yaklaşırken evinizi rengarenk çiçekleriyle dikkat çeken bu özel bitkiyle donatmak istiyorsanız, elinizdeki yılbaşı kaktüslerini çoğaltıp sevdiklerinize hediye etmek istiyorsanız hemen aşağıda sizi bekleyen püf noktalarına mutlaka göz atın.

İçindekiler

  • Yılbaşı kaktüsü bakımı nasıl yapılır?

Yılbaşı kaktüsü

Toprak ve saksı seçimi: Yılbaşı kaktüsü humuslu, su tutuculuğu yüksek ve havadar topraklarda çok daha verimli olur. Saksı seçiminde de yine köklerinin rahat edebileceği büyüklükte ve drenaj delikleri bulunan saksıları tercih etmeniz önerilir.

Sulama düzeni: Yılbaşı kaktüsü bir tür kaktüs olduğu için sulama sıklığı aşırı yoğun değildir. Ancak çiçek açtıktan sonra daha çok sulanmaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle bitkinizi takip ederek sulama sıklığına karar vermeniz gerekir. Eğer yılbaşı kaktüsünüzü suladıktan sonra saksının altındaki tablada su birikiyorsa bu suyu hemen alıp dökmelisiniz. Aksi halde köklerde çürümeler meydana gelebilir, aklınızda bulunsun.

Güneş ışığı ve ortam: Yılbaşı kaktüsü aydınlık alanları sever. Bu yüzden kış boyu onu güneş ışığı alan yerlerde konumlandırabilirsiniz. Yaz aylarında ise bitkiyi aşırı sıcaklardan korumak için doğrudan güneş ışığı alan yerlerden korumalı, özellikle öğle saatlerinde güneş ışığına maruz kalmasının önüne geçmelisiniz. Aşırı sıcak gibi aşırı soğuk da yılbaşı kaktüsünü olumsuz etkileyeceğinden kış aylarında 10-15 santigrat derecelerdeki sıcaklıklarda bulunduğundan emin olmalısınız.

  • Yılbaşı kaktüsü ne zaman çiçek açar?

Yılbaşı kaktüsü

Yılbaşı kaktüsü için doğru toprağı ve saksıyı seçtiniz, onu evinizin en uygun yerine konumlandırdınız ve sulamasını da ihtiyaç duyduğu kadar düzenli olarak yaptınız ve hala çiçek açmadı. Haliyle sizin de aklınızda hemen "Yılbaşı kaktüsü ne zaman çiçek açar?" sorusu oluştu. Gelin, bu soruya da hemen yanıt verelim:

Yılbaşı kaktüsü ülkemizde genel olarak yılbaşına yakın bir dönemde ya da yılbaşından hemen sonra çiçek açar. Aralık-Ocak ayları gibi çiçek açmasına alışık olduğumuz yılbaşı kaktüsü dünya genelinde ise türüne göre genel olarak sonbahar ve kış aylarında çiçek açmasıyla bilinir. Kasım ayından Mart'a kadar olan süreç, yılbaşı kaktüslerinin en çiçekli olduğu zamanlardır. Ancak bu durum tabii ki yetiştiği koşullara göre değişkenlik gösterebilir. Işık, sıcaklık, sulama düzeni, toprak ve hatta saksı seçimi gibi yılbaşı kaktüsü yetiştirme aşamasında dikkat etmeniz gereken tüm detaylar çiçeklenme sürecini etkileyecektir.

  • Yılbaşı kaktüsü nasıl çoğaltılır?

Yılbaşı kaktüsü

Bir ya da birden çok yılbaşı kaktüsünüz varsa ve siz onları çoğaltmak, hatta belki çoğalttıklarınızı sevdiklerinize hediye etmek istiyorsanız "Yılbaşı kaktüsü nasıl çoğaltılır?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Yılbaşı kaktüsü çoğaltma yöntemlerinden de söz etmeden geçmek istemeyiz. Yılbaşı kaktüsünü birçok bitkide olduğu gibi çelikleme yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Dilerseniz tohumdan da yılbaşı kaktüsü çoğaltıp yetiştirebilirsiniz ancak bu, daha uzun süreceğinden evde yılbaşı kaktüsü çoğaltmak için genel olarak tercih edilen yöntem çelikleme yöntemidir.

"Çelikleme yöntemini yılbaşı kaktüsüne nasıl uygularız?" derseniz, hemen anlatalım: Bitkinin boğum boğum gözüken yapraklarının sağlıklı olanlarını belirleyin ve bitkiye zarar vermeden zarifçe koparın. Kopardığınız bu sağlıklı yaprakları yine yukarıda sıraladığımız toprak ve saksı seçimi gibi detaylara dikkat ederek yeni saksılara ekin. Bu aşamada toprağın nemli olması önemli. Bu yüzden mutlaka sulama yapın ancak aşırı sulama yapmadığınızdan da emin olun. Nemli toprak sayesinde ektiğiniz yapraklar kısa bir süre sonra toprağa kök salmaya başlayacaktır. Bu aşamadan sonra yukarıda saydığımız yılbaşı kaktüsü yetiştirme adımlarını her zamanki gibi uygulamanız yeterli olacaktır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?