sakayik-bakimi-2

Onu Evde Yetiştirmek Düşündüğünüzden Kolay: Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Birçoklarının ismini bilmediği ama görür görmez "Aa bu çiçek miymiş" dediği şakayık çiçeğini evde nasıl yetiştirebileceğimizi, şakayık bakımı yapmanın inceliklerini öğreneceğiz bugün.

Küçük de olsa bir bahçeniz ya da balkonunuz varsa, bitki yetiştirmeyi de seviyorsanız bir an önce bu güzeller güzeli çiçekle tanışmalısınız. "Ben daha önce pek bitki yetiştirmedim ama bu şakayıklar bana hediye geldi" diyenler için de bilinmesi gerekenleri adım adım anlatacağız, hiç merak etmeyin.

Hadi o zaman merakta bırakmadan sizi aynı anda hem şık hem de sevimli olmaya başaran bu harika bitkiyle tanıştıralım. Şakayık nedir, evde nasıl yetiştirilir, şakayık bakımı nasıl yapılır anlatalım.

Şakayık nedir?

sakayik-bakimi-3-yeni

Şakayık, tam da adı gibi şakayıkgiller familyasının üyesi olan bir bitki. Kuzey Amerika, Güney Avrupa ve Asya'da kendine bolca yetişme imkanı olan bu güzel bitki, çoğunlukla pembe, beyaz ve sarı tonlarındaki çiçekleriyle dikkat çekiyor. Ekiminin yapıldığı sene çoğunlukla çiçek vermemesiyle bilindiğinden onun çiçeklenmesini beklemek biraz sabır işi oluyor.

Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılabilen şakayık, dayanıklı bir bitki olmasıyla tanınıyor. Nisan ayından haziran ayına dek geçen süre boyunca şakayıklar çiçeklerini açıyor. Katmerli çiçekleri sayesinde çok şık ve sevimli duran bu çiçekler süs bitkisi olarak en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

Şakayık çiçeği nasıl yetiştirilir, evde şakayık bakımı nasıl yapılır?

sakayik-bakimi-1

Şakayık çiçeğinin ne olduğunu kısaca öğrendik ve zaten birçoğunuz onu görür görmez tanıdı. O zaman sıra geldi asıl konumuza, yani şakayık bakımına. Evde şakayık yetiştirmek için şunları mutlaka bilmeli ve uygulamalısınız:

Toprak ve saksı seçimi: Şakayık bitkisi, humuslu topraklarda en verimli şekilde yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple evinizde yetiştireceğiniz şakayık bitkisi için de humuslu toprak tercih etmeniz büyük önem taşıyor. Aynı zamanda şakayık bitkisinin sağlıkla yetişmesi için toprağın iyi drenajlı ve her zaman nemli olması da önemli. İşte tam da bu noktada işin içine saksı seçimi giriyor. Şakayık yetiştirmek için seçeceğiniz toprağın drenaj sağlayabilmesi için altında mutlaka delikler ve fazla suyun akabileceği bir tabla bulunduğundan emin olmalısınız. Bu sayede toprağın her zaman nemli ve drenajlı olmasını kolayca sağlayabilirsiniz.

Sulama: Şakayık fidelerinizi uygun toprak ve saksı ile bir araya getirdiniz, köklerine zarar gelmeyecek şekilde ekimini gerçekleştirdiniz. Bitti mi? Tabii ki hayır. Bundan sonrası için de şakayık bakımına özen göstermeniz, örneğin sulama zamanını atlamamanız gerekiyor. Toprağının her zaman nemli kalması gerektiği için yazları daha sık, kışları ise daha seyrek şekilde sulama yapabilirsiniz. Sulama yaparken hep aynı gün ve aynı saati seçmeye özen gösterirseniz bitkiniz daha verimli büyüyecektir. Aynı şekilde sulama kabına koyacağınız suyun da doğrudan musluk suyu olması yerine önceden koyduğunuz ve dinlendirdiğiniz bir su olmasına dikkat etmeniz iyi olacaktır, aklınızda bulunsun.

sakayik-bakimi-2

Ortam ve sıcaklık: Şakayık genel olarak güneşi seven ve soğuktan pek de hoşlanmayan bir bitki olarak tanımlanıyor. Ancak bu, aslında bitkinin hangi evresinde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Şakayık bitkisi, sonbahar ve kış aylarında serinliği severken, çiçeklenmeye başladığı ilkbahar ve yaz aylarında sıcağı seviyor. Onu aşırı soğuk ve sıcaklardan ise mutlaka korumanız gerekiyor. Tam da bu yüzden şakayık bitkisini konumlandıracağınız ortamı düşünürken alanın aşırı rüzgar almamasına, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ancak gün ışığı alan bir yer olmasına özen göstermeniz öneriliyor.

Tüm bunların yanında evde şakayık bakımı yaparken şunlara da dikkat etmeniz verimli bir bitki elde edebilmenizi sağlayacaktır, aklınızda bulunsun:

  • Şakayık ekimi için aşılanmış, yumrulu şakayık fideleri tercih etmeniz en pratik yöntemdir.
  • Tohumdan yetiştirmek mümkün olsa da en az 2 yıl boyunca sadece çimlenmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
  • Şakayık bitkisini ekerken çok sayıda yumruyu aynı saksıya koymamaya özen göstermeli, çok yan yana olmamalarına özen göstermelisiniz.
  • Seçtiğiniz humuslu toprağın organik maddeler, yani torf bakımından zengin bir toprak olduğundan emin olursanız bitkinizden çok daha yüksek verim alırsınız.
  • Eğer ihtiyaç olursa toprağa ekstra gübre karıştırabilirsiniz.
  • Son olarak, şakayık bitkinizi ekip onun için uygun ortamı seçtikten sonra sık sık saksının yerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Şakayık sık yer değişimlerinden hoşlanmayan bir bitkidir, bizden söylemesi.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?