sheridannurseries.

Sulamasından Çoğaltılmasına Evde Adım Adım Siklamen Çiçeğinin Bakımı

Favorilerime
Ekle

Bitkileri adım adım tanıdığımız, çiçek bakımı evde nasıl yapılır tek tek incelediğimiz, orkidesinden sümbülüne tüm ev bitkilerini sırayla ele aldığımız köşeminizin bugünkü konuğu siklamen çiçeği!

"Adını ilk kez duyuyorum." diyenleri de, "Benim evimde var ama çiçekleri hemen boynunu büküyor, ne yapmam gerektiğini bilmiyorum" diye düşünenleri de böyle alalım, siklamen nedir, ne değildir, siklamen çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır birlikte öğreniyoruz!

Sözün kısası, birçok hava koşuluna karşı dayanıklı olmasıyla bilinen, karda bile çiçeklerini açmasını bilen siklamen çiçeğinin özellikleri nelerdir, siklamen çiçeği nerede yetişir, nasıl bakılır tek tek anlatıyoruz, toplanın!

Tavşankulağı da derler: Siklamen nedir, siklamen çiçeği özellikleri nelerdir?

Siklamen, buhurumeryem çiçeği, sıklamen ya da tavşankulağı gibi isimlerle anılan bu güzeller güzeli bitki, çuhaçiçeğigiller familyasının üyelerinden biri. Doğal yaşam alanı ormanlıklar ve kayalıklar olsa da aslında kendisi şu an en çok ticari amaçlarla üretildiğinden bu alanlardaki varlığı azalmış ve hatta tehlikeye girmiştir ne yazık ki.

Yetiştiği alanların kayalık ve ormanlık alanlar olmasından da anlayabileceğiniz gibi birçok zorlu hava koşuluna dayanıklı bir bitki olması nedeniyle bakımı çok zor değildir. Bu yüzden kendisi, evlerinde çiçek yetiştirenlerin favori isimlerinden de sayılır.

Boyu en az 20 santimetreye dek çıkabilen bu bitkinin en belirgin özelliği de kimi zaman kalbe kimi zaman da böbreğe benzetilen yapraklarıdır. Çiçeklerinin rengiyse pembe, kırmızıya çalan koyu pembe ya da beyaz olabilir. Soğuk havaları sevdiğinden sonbahar ve kış aylarında çiçeklerini açar.İlkbahar ve yaz aylarının başında genellikle solan ve dinlenme dönemine giren bitki, iyi bakıldığı takdirde yaz sonlarına doğru yeniden filiz vermeye başlar ve yaşam döngüsü bu şekilde ilerler.

Bu sevimli çiçekle tanıştığınıza göre geçelim en önemli kısma, yani sıklamen çiçeğinin bakımına dair bilmeniz gerekenlere...

Öncelikle bunu bilmeli: Siklamen nerede yetişir?

siklamen-ciceginin-bakimi-2

Evde siklamen çiçeği yetiştirmek isteyenlerin bilmesi gereken en öncelikli konulardan biri siklamen çiçeğinin nerede yetiştiğidir. Eğer evinizde onun isteklerine uygun bir ortam sağlayabilirseniz yıllar boyu nefis bir siklamen çiçeğine sahip olabilirsiniz.

Türünden türüne ufak değişiklikler gösterse de siklamen çiçeği havadar ve hafif esintili bir ortamı sever. Oda sıcaklığı olarak da soğuk ortamları seven siklamen çiçeğinin bazı türlerinin -30 derecelere kadar dayandığı, don olaylarında dahi kendini koruyabildiği bilinmektedir. Tabii yanlış anlaşılma olmasın, böyle olumsuz ve zorlu şartlar elbette siklamen çiçeğinin çoktan açmış olan çiçeklerine zarar verir ancak gövdesi, kökü ve tomurcukları etkilenmediğinden siklamen çiçeği böyle hava şartlarına maruz kalsa bile hayatta kalmayı başarır. Siz yine de onu çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bırakmamaya özen göstermeli. Oda sıcaklığı 15 ila 25 derece arasında değişen, hafif esintili olan ama çok rüzgara maruz kalmayan yerlerde tutmalısınız.

Evde siklamen çiçeği yetiştirmek istiyorsanız serin, havadar ve ferah bir ortam oluşturmalı, bunun için de siklamen çiçeğinizi mümkün olduğunca diğer çiçeklerinizden ayrı bir yerde yetiştirmelisiniz. Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmayacak ama yeterli güneş ışığını da alacak bir yerde yetiştirmeniz de önemli. Bitki, güneşe doğrudan maruz kalırsa yaprakları çokça zarar görebilir, aklınızda bulunsun.

Eğer evinizde siklamen çiçeği bakımı için uygun bir ortam varsa ya da oluşturabiliyorsanız hemen çiçekçilerden ya da yapı marketlerin ilgili reyonlarından siklamen çiçeği temin edebilir ve büyütmeye başlayabilirsiniz.

Siklamen yetiştirirken de aşağıdaki noktalara ayrı ayrı dikkat etmelisiniz tabii.

"Siklamen çiçeği nasıl bakılır?" diyenlere: Siklamen çiçeğinin bakımı

Toprak seçimi: Siklamen humuslu, torf yani organik maddeler bakımından zengin toprakları sever. Eğer bu konuda yeterli bilginiz yoksa, "Ben toprağı görünce nasıl bir toprak olduğunu anlayamam" derseniz bu konuda çiçeğinizi temin edeceğiniz yerlerden destek alabilir ya da doğrudan evde bakımı yapılan süs bitkileri için özel olarak hazırlanmış topraklardan temin edebilirsiniz.

Saksı seçimi: mutlaka tabanında delikler olan ve altında tabla bulunan saksılar tercih edilmeli, siklamen çiçeğinin kökleri olası fazla sudan bu şekilde korunmalıdır. Saksının genişliğinin de çok olmamasına özen göstermeniz yerinde olacaktır. Tek bir soğan kök için yaklaşık 5-10 santimetre yarı çaplı, 20 santimetre derinliği olan saksıları seçebilirsiniz.

Sulama: Siklamen çiçeği sulama konusunda hassas davranılması gereken bitkilerden biri. Yazın haftada 2 kışınsa haftada 1 sulama yeterli olsa da sulama yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar var. Öncelikle mümkünse sulama işlemini aynı miktarda suyla ve haftanın aynı günü ya da günlerinde yapmanızda fayda var. Bunun yanı sıra sulama işlemi için yaz-kış fark etmeksizin oda sıcaklığında bir su kullanmanız gerektiğini unutmamalı, ılık ya da fazla soğuk bir suyla sulama yapmamalısınız. Toprağının nemlendiğinden emin olacağınız miktarda su yeterli olacaktır. Zira siklamen çiçeği soğanlı bir bitki olduğu için çok fazla suyu sevmez, fazla su soğanın çürümesine bile neden olabilir. Bu nedenle saksının altındaki tablada su biriktiğinde de hemen boşaltmaya özen göstermelisiniz, bizden söylemesi.

Güneş ışığı, oda sıcaklığı ve nem: Siklamen çiçeği, yukarıda da anlattığımız gibi doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gereken ama güneşten çok da mahrum edilmemesi gereken bir bitki. Aynı zamanda kendisi çok fazla sıcağı, nemi sevmiyor, ferah ortamlarda daha sağlıklı yetişiyor. Son olarak siklamen çiçeğinin rüzgarlı alanlardan uzak tutulması gerektiğini de söyleyelim. Zira siklamen saksıda yetiştirildiğinde doğadakinin aksine fazla rüzgara maruz kalırsa sallanacak, kökleri dahi topraktan ayrılabilecek hassas bir bitki haline gelir.

Tüm bunların yanı sıra eğer siklamen çiçeğinizde dinlenme döneminden önce yani bahar-yaz aylarından önce bir kuruma ya da yaprak veya çiçeklerinde sararıp solma gibi durumlar söz konusu oluyorsa mutlaka sararan yaprak ve çiçekler kesilerek budanmalı ve bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Durum bu şekilde devam ederse sulama miktarınızı azaltmayı, çiçeğinizi güneşten biraz daha uzak bir alana taşımayı da deneyebilirsiniz.

Eğer denediğiniz hiçbir değişiklik işe yaramadıysa daha önce tarifini detaylı bir şekilde verdiğimiz ve solan çiçekleri sadece 3 malzemeyle canlandırmanıza yarayacak doğal karışımdan destek alabilirsiniz. Muz kabuğu, kahve ve yumurta kabuğundan oluşan bu karışımı bitkinin yapraklarına değdirmeden toprağının üzerine yerleştirirseniz bir süre sonra bitkiniz ihtiyacı olan gücü bulacak ve boynunu bükmekten vazgeçip yeniden canlanacaktır. Bu yöntem nasıl uygulanıyor detaylı bildi almak isterseniz Bu Kadar Kolay: Solan Çiçekleri Sadece 3 Malzemeyle Canlandıran Karışım başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Siklamen çiçeği nasıl çoğaltılır bilmeden olmaz: Siklamen nasıl çoğaltılır?

sheridannurseries.

sheridannurseries.

Aslında birçok süs bitkisinde olduğu gibi siklamen çiçeği de köklerinden ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Sağlıklı bir şekilde baktığınız siklamen çiçeğinizde bir süre sonra köklerinden yukarıya doğru uzayan yeni bitkiler oluşmaya başlar. bu yeni oluşan bitkileri dikkatli bir şekilde köklerinden ayırarak yeni, daha küçük bir saksıya koyacağınız humuslu, torf bakımından zengin toprağa ekip aynı şekilde bakımını yapmaya başlarsanız bir süre sonra filizlenmeye başlayacak ve yeni bir siklamen çiçeğiniz daha olacaktır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?