gardendesign

Çiçekleri Hep Gür Olsun: Ekiminden Çoğaltılmasına, Adım Adım Sardunya Bakımı

Favorilerime
Ekle

Elinde bitki yetiştirmeyi sevenlerin saksılarından eksik etmediği çiçeklerin başında geliyor o. Şöyle çiçeklerini açıp da renk renk yüzünü gösterince kendine hayran ediyor, yapraklarını hiç dökmesin diye ne çabalar sarf ediliyor.

Evet, sardunyadan söz ediyoruz!

Balkonların, pencere pervazlarının güzeli sardunya ile ilgili bilmeniz gerekenleri, aklınıza takılanları bir bir anlatalım, sardunya çeşitleri nelerdir sardunya bakımı nasıl yapılır, hatta sardunya nasıl çoğaltılır tüm ayrıntıları ve püf noktalarıyla paylaşalım istiyoruz.

Eğer siz de evde sardunya bakımı hakkında daha detaylı bilgi edinmek, çiçekleri hep capcanlı ve sağlıklı kalacak sardunyalar yetiştirmek istiyorsanız yaklaşın böyle, başlıyoruz!

Sardunya çeşitleri nelerdir: Sardunya nedir?

Turnagagasıgiller ya da doğrudan sardunyagiller olarak anılan familyaya ait olan bu güzeller güzeli bitki, hemen her balkonda kendine yer edinen bir bitki desek yeri. Ana vatanı Güney Afrika olan ama farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilmesi sayesinde ülkemizde de kolaylıkla yetişebilen sardunya bitkisi, özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda çokça bulunuyor.

Doğada 400'den fazla türde sardunya çeşidi olduğu söylense de ülkemizde en çok sakız, ceylan ve ıtır sardunya çeşitleri bulunuyor. Çok yıllık bir bitki olan sardunyanın çiçekleri de genel olarak kırmızı, pembe ve beyaz-sarı tonlarında oluyor.

Sardunyayı kısaca tanıdığımıza göre geçelim asıl önemli kısına, yani sardunya bakımına.

Evde sardunya bakımı hakkındaki tüm cevaplar burada: Sardunya bakımı nasıl yapılır?

Evinizde, saksıda sardunya yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gereken birçok konu ve aklınızda birçok soru olabilir. İşte karşınızda evde sardunya bakımı hakkındaki tüm cevaplar ve tüm püf noktalarıyla sardunya bakımı!

Toprak ve saksı seçimi:

Sardunya bitkisi genel olarak kil ve gübre bakımından zengin toprak sever. Çiçekçilerden ya da yapı marketlerin ilgili reyonlarından bu tür toprağı "sardunya toprağı" ya da "torf bakımından zenin toprak" şeklinde kolayca bulabilir ya da işin uzmanlarından bu konuda yardım alabilirsiniz.

Sardunyalarınızı ekeceğiniz saksı seçiminde de en çok dikkat etmeniz gereken konu saksının ne çok derin ne de çok geniş olması olmalıdır. Büyük saksılar, sardunyanın gelişimi açısından pek de doğru bir tercih olmayacaktır. Buna ek olarak saksının altında fazla suyun atılmasını sağlayan deliklerin yani su kanallarının bulunmasına da dikkat etmelisiniz. Sık sık saksı değişimi yapılmasından da pek hoşlanmayan sardunya bitkisinin saksını yılda 1 kez, mümkünse mart-nisan aylarında değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Sulama:

Sardunya aşırı sulanmaya da çok kuru kalmaya da pek alışık değildir. İdeal sulama sıklığına toprağın nemlilik durumuna bakarak karar verebilirsiniz. toprağa işaret parmağınızı hafifçe batırın, eğer toprak nemliyse sulamanıza gerek yok ancak elinize çok kutu bir toprak geliyorsa hemen sulama yapmalısınız. Aynı şekilde sulama sıklığını sardunya bitkinin çiçeklenme döneminde de arttırmalısınız. Kısacası, sulama sıklığını genel olarak sonbahar ve kış aylarında haftada 1, ilkbahar ve yaz aylarında ise haftada 2 şeklinde düşünebilirsiniz.

Sulama yaptıktan sonra, eğer saksının altındaki deliklerden saksı tablasına fazla su aktıysa bu suyu da hiç bekletmeden almalı, sardunya köklerinin fazla suya maruz kalarak çürümesine engel olmalısınız, bizden söylemesi.

sardunya-bakimi-5

Güneş ışığı:

Bildiğiniz gibi sardunya ilkbahar ve yaz dönemlerinde genel olarak balkonlarda ve pencere pervazlarında sıkça kendine yer buluyor. Bu nedenle güneş ışığını çok sevdiği düşünülse de aslında sardunya güneş ışığına doğrudan maruz kalmaması gereken bitkiler arasında yer alıyor. Onu bolca ışık alan ama güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan alanlarda çok daha sağlıklı bir şekilde yetiştirebilir, özellikle çiçeklenme döneminde yarı gölge denebilecek alanlarda tutmaya özen gösterebilirsiniz.

Sardunya ekimi:

Tüm malzemeleri bir araya getirip doğru koşulları sağladığınıza göre, geçelim sardunya ekimini nasıl yapmanız gerektiğine. Çiçekçilerden ya da yapı marketlerden aldığınız sardunyayı saksısından dikkatlice çıkarın. Köklerinin etrafındaki hazır toprağı elinizde, olabildiğinde köklere zarar vermeden temizleyin. Ardından sardunya saksınızın içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak yerleştirin. Ortasında bir miktar boşluk bırakarak sardunya çiçeğinizi bu alana yerleştirin ve üzerini tekrar toprakla örtüp 2-3 bardak kadar oda sıcaklığındaki can suyunu verin. İşte bu kadar kolay!

Sardunya budama zamanı önemli: Sardunya nasıl budanır?

sardunya-bakimi-3

Sardunya bitkinizin bakımını düzenli olarak yapmaya devam ederseniz uzun süre sağlıklı ve gür çiçekleri olan bir bitkiye sahip olabilirsiniz. Ama tüm bunlar yeterli mi? Tabiiki hayır. Sardunya nasıl budanır, bunu da öğrenmeden geçmek olmaz. Sardunya çiçekleri sararmaya, solmaya başlar başlamaz sararan, kuruyan kısımlar bitkiden uzaklaştırılmalı ve diğer çiçeklere de bu durumun geçmesine izin verilmemeli. Aksi takdirde tüm bitkiniz çok kısa süre içinde kuruyabilir. Eğer budama doğru bir şekilde yapılmazsa bitkinin yeni yaşayacağı çiçeklenme yeterince verimli gerçekleşmez.

Sardunya budama zamanı olarak tavsiye edilen en uygun zamansa şubat-mart aylarıdır. Bu aylarda bitkinin diğer dallarına göre fazla uzamış olan dalları temizlenir. Kuruyan yaprak ve çiçeklerse yıl boyu düzenli olarak temizlenmelidir.

"Sardunya nasıl çoğaltılır?" diye düşünenlere: Sardunya çoğaltma

nativejungle

nativejungle

Sardunya bitkisi tohumdan doğrudan çoğaltılabileceği gibi kökten ayırma yöntemi ya da doğrudan birkinin uzayan, yapraklı dallarından çoğaltılması yöntemi uygulanarak çoğaltılabilir.

Eğer tohumdan çoğaltmak istiyorsanız uygun toprak ve saksıyı ayarladıktan sonra tohumları yaklaşık 15 santimetrelik toprağa gömün ve üzerine yeniden bir miktar toprak kapattıktan sonra can suyunu 2-3 bardak kadar verin ve beklemeye koyulun. Anca bu yöntem hem çok daha fazla emek hem de çok daha fazla zaman demektir, baştan söyleyelim.

Bunun yerine uygulanan en yaygın sardunya çoğaltma yöntemlerinden biriyse kökten ayırma yöntemidir. Saksıda gözünüzle gözlemleyebileceğiniz bir şekilde kökten yukarıya doğru yeni sürgünler oluşmaya başlar. İşte bu sürgünleri dikkatli bir şekilde kökten ayırıp yeni bir saksıya diker ve klasik sardunya bakımı işlemlerine devam ederseniz sardunyalarınızı kolayca çoğaltabilirsiniz.

Diğer bir yöntemse yine evde çiçek yetiştirmeyi sevenlere çok tanıdık gelecek olan bitkiden bitki oluşturma temeline dayanır. Sardunyanızın uzayan, sağlıklı dallarından birini dikkatlice bitkiden ayırın ve oda sıcaklığında, ışık alan bir yerde suyun içinde bir süre bekletin. Bu sürenin sonunda sardunya dalının alt kısımlarında kök benzeri yapıların oluştuğunu fark edeceksiniz. bu, yeni bitkinizin ekime hazır olduğu anlamına gelir ve en kolay sardunya çoğaltma yöntemlerinden biri olarak bilinir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

KGF12312 Nisan 2019 13:16
We learn today how to remember passwords in egde,but first learn the basic information for this microsoft edge browser remember passwords in egde i think you try to understand this simple tips,now using by step by step.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?