miraclegro

Çiçekleri Hiç Dökülmesin: Sulamasından Çoğaltılmasına Menekşe Bakımı

Favorilerime
Ekle

Görür görmez bizi çocukluğumuza götüren, annelerimizin, anneannelerimizin evlerinde, cam kenarlarında ya da bahçelerde sıra sıra dizili olan o menekşeler, o güzelim çiçekler...

Eğer bitkilerle ilgilenmeyi seviyor, bırakın bahçeyi güzel, geniş bir balkonunuz olmasa bile evinizde mümkün olduğunca bitki yetiştirmeye çalışıyor, her gün rengarenk çiçekleriyle gün güzelleştiren saksılar dolusu çiçeklerinize bakmalara doyamıyorsanız yaklaşın böyle.

Bugün konumuz menekşe bakımı!

Her biri kendine özgü rengi ve deseniyle, rengarenk menekşelerimizin ömrünü nasıl uzatabiliriz, onlara nasıl bir ortam sağlarsak çok daha uzun süre bir arada olabiliriz öğrenmenin zamanı geldi.

Karşınızda, çeşitlerinden bakımına ve hatta nasıl çoğaltılacağına dek menekşe bakımı hakkında bilmeniz gereken her şey!

Buyursunlar...

Önce menekşe çeşitlerini öğrenmeli: Menekşe çiçeği nedir?

Menekşe, tıpkı adı gibi menekşegiller familyasının minnoş üyelerinden biri. Genellikle mora çalan ve yine adını verdiği "menekşe rengi" çiçekleriyle tanınsa da aslında yüzlerce menekşe çeşidi bulunuyor.

Otsu bir bitki olmasına rağmen çok yıllık da olduğundan iyi bakıldığında ya da yetişmesi için uygun şartlar sağlandığında uzun yıllar hayatta kalabiliyor. Menekşe, uygun koşullarda doğada kendiliğinden yetişebildiği gibi saksı bitkisi olarak evlerde, bahçe ve balkonlarda da kendine çok sık yer bulan süs bitkileri arasında.

Bolca çiçek veren bu bitki, asimetrik görüntüleriyle dikkat çeken menekşe çiçekleri ve kalp şeklindeki yapraklarıyla kolayca tanınan çiçekler arasında yer alıyor. Akdeniz ülkelerinde, Kafkaslar ve Balkanlar'da kendine bolca yetişme alanı bulan menekşe, ülkemizde de hemen her yerde yetişiyor.

Kokusuna gelince, hafif ve hoş bir kokusu bulunan menekşe çiçeğinin bazı türlerinde koku daha has hissedildiğinden bu türler kokusuz menekşe olarak da anılıyor.

"Menekşenin çeşitleri nelerdir?" derseniz ona da kısaca değinelim. Başta da söylediğimiz gibi menekşe deyince hepimizin aklında bir görüntü oluşsa da aslında menekşe bitkisinin yüzlerce çeşidi bulunuyor. O çeşitlerden en bilinenleri arasındaysa şunlar yer alıyor: Hercai menekşe, Afrika menekşesi, Cezayir menekşesi, dağ menekşesi...

Peki menekşe nasıl yetiştirilir: Menekşe bakımı

Menekşe çiçeğini kısaca tanıdığımıza göre geçelim bakımına. Eğer evde menekşe nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız bilmeniz gerekenleri adım adım anlatalım, buyurun.

Menekşe yetiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri onu doğru bir ortamda yetiştirmeniz. Menekşe bitkisi aydınlık ortamları sevse de doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan pek hoşlanmaz. Bu nedenle kendisi havadar bir mutfak gibi hem güneşe doğrudan maruz kalmadığı hem de aydınlık bir ortamda yetişebilir.

"Neden mutfak dediniz de diğer odalardan söz etmediniz?" derseniz, menekşe aynı zamanda nemli ortamları sever. Evde yetiştireceğinizi düşünürseniz ocakta pişen yemeklerden ya da demlenen çaydan yükselen nem ona iyi gelecek, sağlıkla yetişmesine destek olacaktır.

Nemi sevdiği için toprağının da sürekli nemli olmasına dikkat etmeli, sulama rutuninizi toprağın kurumasına izin vermeyecek şekilde ayarlamalısınız. Drenajlı ve altında ayrı bir kap bulunan saksılar kullanmanız toprağın nem dengesini ayarlama işiniz daha da kolaylaşacaktır.

Unutmadan, menekşe sulama konusunda bilmeniz gereken diğer bir konu da sulama yaparken bitkinin çiçeklerine ya da yapraklarına suyun gelmemesi olmamalı. Bu nedenle ya dar ağızlı bir sulama kapı seçmeli ya da sprey uçlu sulama şişeleriyle doğrudan toprağa gelecek şekilde sulama yapmalısınız. Aksi halde yapraklar ve çiçek zarar görecek ve menekşenizin ömrü kısalacaktır.

Menekşe nasıl bakılır öğrendik ama: Menekşe nasıl çoğaltılır?

miraclegro

miraclegro

Menekşe nasıl yetiştirilir, nasıl bakılır öğrendik ama uzun süre sağlıkla baktığımız o menekşeleri çoğaltmak istediğimizde ne yapacağız dersiniz? Menekşe çoğaltma zor gibi gözükse de aslında bu püf noktaları öğrendikten sonra çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz bir işlem.

Halihazırda sahip olduğunuz menekşenizin yapraklarını güzelce budayın. Çoğaltma işleminde kullanacağınız bu yaprakları budarken en az 3-4 cm sapı olmasına özen gösterin. Hasar vermeden bitkiden ayırdığınız bu yaprakları dilerseniz bir süre içi su dolu bardakta bekleterek saplarının köklenmesini sağlayın dilerseniz de düzgünce kestiğiniz bu yaprakları doğrudan yeni saksıya alın.

Kullanacağınız saksının drenajlı olmasına, yani altında delikler bulunmasına dikkat edin. Ardından saksıyı saksı toprağı olarak da anılan ve organik maddeler bakımından zengin toprakla bir miktar doldurun. Saksının 1/4'ünü toprakla doldurduktan sonra yaprakların sap kısımlarını hafifçe bu toprağa gömerek ekmeye başlayın. Yaprakların üst kısımlarının yukarıda olduğundan ve toprakla temas etmediğinden emin olun, ekimin ardından üzerine bir miktar daha toprak ekleyin ancak bu aşamada çok bastırmayın.

Yaprakların sap kısımlarının 1/3'üne yakını toprağın altında, kalanı toprağın üzerinde olacak şekilde ekimi tamamladıktan sonra can suyu da denilen ilk sularını verin. Ardından bu yaprakların bakımına tıpkı yukarıda anlattığımız menekşe çiçeği bakımında olduğu gibi devam edin. Yani toprağın nemli kalmasına, bitkinin nemli ve aydınlık bir ortamda bulunmasına, aynı zamanda doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına özen gösterin. Yaklaşık 6 ay gibi bir sürede yeni menekşe bitkiniz serpilecek ve çiçek vermeye başlayacaktır. İşte bu kadar!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?