sushi-aciktiran-yiyecekler-manset

Maalesef İnsanı Yedikçe Acıktıran 8 Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Doktor randevuları için tek adres olmayı hedefleyen Doktorburada.com, Yemek.com için yazdı.

Acıkırız, alelacele bir şeyler atıştırırız. 1 saat sonra daha da acıkırız. Eee ama daha yeni atıştırmamış mıydık? Ya da ikinci senaryo: Yedikçe yeriz, doysak bile yemeye devam ederiz. Sonuçta kendimizi suçlarız, "Yemek yedikçe acıkıyorum"

Peki ya aşırı yemenize sebep olanlar yediğiniz yiyecekler veya bunların içerisindeki katkı maddeleriyse?

Bakın konunun uzmanları ve Doktorburada.com diyetisyenleri bu konuda neler söylüyor?

Beyaz ekmek

beyaz-ekmek-dilimlenmis

Beyaz ekmek, buğdayın pek çok faydalı besin ve lif içeren dış kısmının ayıklanması sonucu üretildiği için, hem besleyici değeri az olan hem de bir süre sonra daha da acıkmanıza neden olan bir besindir. Çünkü lifli kısmı ayıklanan buğdayın geri kalanı basit karbonhidratlardan oluşmaktadır. Basit karbonhidrat içeren tüm gıdalar, yedikten ortalama 1-2 saat sonra hızla yeniden acıkmanıza neden olacaktır.

Meyve suları

meyve-suyu-havuc-portakal

Meyve eşittir meyve suyu demek değildir. Örneğin en fazla 1 portakal yiyebiliriz ama 1 bardak portakal suyunu kolayca tüketebiliriz. Bu da bir dikişte 5 portakalın şekerini tüketmekle eş değerdir. Üstelik meyve suyunda meyvenin lifli kısmı ve diğer katı bileşenleri olmadığı için, meyve sularının glisemik indeksi çok yüksektir. Bu da daha kolay acıkmanıza neden olur. Uzman diyetisyen Orçun Kürüm meyve suyu içmeyi sevenlere şunu öneriyor: "1 adet sevdiğiniz bir meyvenin suyunu, bir bardak su veya maden suyunun içerisine katarak için. Böylece hem normal meyve suyuna kıyasla çok daha az kalori almış olacak, hem de vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamış olacaksınız!"

Tuzlu kraker ve atıştırmalıklar

Yediğiniz krakerler tuzlu bile olsa, içerdiği karbonhidrat türü basit karbonhidrattır. Dolayısıyla hazır paketlenmiş tuzlu atıştırmalıklar iştahınızı bastırmaz!

Fast food

ytk-ev-yapimi-burger-site

Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm şunları söylüyor: "Son dönemde yapılan araştırmaların sonucunda protein alımının, iştahı azalttığı ve anlık aşermeleri ortadan kaldırdığı görüldü. Proteinin, kan şekerini uzun süre dengede tutabilme özelliği var. Üzerinde durulan nokta ise bu protein alımının yağsız bir kaynaktan alınması ve yanında basit karbonhidrat içerikli besinlerin tüketilmemesidir."

Tabii ki hamburger ve pizza gibi fast food ürünler de basit karbonhidrat içeren gıdaların içerisinde yer alıyor. Üstelik içerdikleri trans yağlar ve katkı maddeleri de cabası… Dolayısıyla bu ürünler, en sağlıksız yiyecek alternatiflerinden biri olarak kabul ediliyor…

Alkollü içecekler

alkollu-icecekler

Neden alkol tükettikten sonra daha çok acıkırız? Zaten alkollü içecekler yeterince kalorili değil mi? Yapılan araştırmalarda alkollü içeceklerin, tokluk hissi yaratan bir hormon olan 'leptin'in üretimini azaltarak, iştahımızı açtığı tespit edilmiş.

Alkol alımı sırasında yapılacak şeyi Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm anlatıyor: "Alkol alımı sırasında yanında yağsız et tüketimi ve bol su içmek çok önemlidir. Et sizi tok tutarken, su içimi ile alkolün verdiği zararlı etkiyi bir nebze olsun hafifletebilirsiniz. Alınan alkol miktarı ise çok önemli! Kadınlar için 1 porsiyon ve erkekler için ise 2 porsiyon alkol alımı, ayda 2 defa olmak kaydıyla kilo alımına yol açmayacaktır"

Çin yemekleri

cin-yemekleri

Yine yapılan bir mutfak araştırmada, noodle gibi severek tükettiğimiz pek çok Çin mutfağına ait ürünün içerisine 'monosodyum glutamat' adlı bir katkı maddesi katıldığı tespit edilmiş. Bahsedilen katkı maddesi, yenilen yiyeceğin tadı güzel olmasa bile beyini yanıltarak 'lezzetli' algısına yol açan ve yedikçe yememize neden olan bir katkı maddesi! Bütün Çin restoranlarını zan altında bırakmak istememekle birlikte, özellikle bu katkı maddesine karşı uyanık olmak gerekiyor! Monosodyum glutamat, sağlığa zararlı olduğu çeşitli araştırmalarda kanıtlanmış olsa da pek çok paketli ürünün içeriğinde de bulunuyor!

Sushi

Fotoğraf: Müjde Çapraz

Fotoğraf: Müjde Çapraz

En sağlıklı gıdalardan biri olduğunu düşündüğünüz küçücük 6 roll suşide en az 3 dilim beyaz ekmekteki kadar basit karbonhidrat olduğunu biliyor muydunuz?

Yapay tatlandırıcılar

yapay-tatlandiricilar

Yapılan son bilimsel araştırmalarda, kalori içermeyen suni tatlandırıcıların da insülin üretimini tetikleyerek açlık hissine yol açtığı görülmüş! Suni tatlandırıcı içeren gıdaları tükettiğimizde beyin şekerli bir gıdanın kana karışarak kendine doğru koştuğunu sanır. Oysa böyle bir şekerli gıda tüketilmediği için tatlı krizleri meydana gelebilir.

Eğer siz de engel olamadığınız açlık krizleri yaşıyorsanız, eskisine oranla aynı türde beslenmenize karşın kilo alıyorsanız, hormonal bir probleminiz olabilir. Eğer varsa söz konusu hormonal probleminizi teşhis ve tedavi edebilmesi için bir endokrinoloji uzmanına danışmanız önemlidir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?