Zaman zaman hepimiz diyet yaparız ve kilo kaybı için yaptığımız diyetlerde genellikle yarım yağlı ya da yağsız süt seçmeye çalışırız. Tam yağlı sütün yağ içeriğine bakarsak omega-7 yağ asitlerinin yüksek oranda bulunduğunu görürüz. Şimdiye kadar omega 3 ve omega 6 hakkında çok fazla şey duyduğunuza eminim. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar omega-7 yağ asitlerine çok fazla odaklanmış durumda. Hadi gelin birlikte omega-7’nin sağlığımız üzerindeki etkilerine bakalım.
Vücudumuzdaki omega-7 miktarında farklılıklar bulunmaktadır. Omega-7 erkeklerde kadınlara göre daha düşüktür. Daha dikkat çekici olan ise obez bireylerde omega-7 yağ asitlerinin normal ağırlıktaki bireylere göre düşük olmasıdır.
Ayrıca, omega-7 yağ asitlerinin, iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü yükselttiği kötü huylu kolesterol olan LDL’yi ise düşürdüğü gözlemlenmiştir. Kolesterol düzeylerinin yanında omega-7 yağ asitleri insülin salgılayan pankreas hücrelerini koruyarak tip-2 diyabetten, tokluk hormonunun salınımını arttırarak obeziteden korumaktadır.
İlginç bir şekilde, düşük karbonhidratlı diyet ile beslenen bir grupta omega-7 yağ asitlerinin oranın, karbonhidrat alımı azaldığında belirgin bir şekilde azaldığı ve daha sonra diyet karbonhidratının yeniden kullanıma girmesiyle birlikte kademeli olarak arttığı gösterilmiştir. Bu durumda düşük karbonhidratlı diyetler sandığımız kadar yararlı değildir.
Peki bizi obezite ve diyabetten koruyan omega- 7 kaynakları nelerdir diye bakacak olursak karşımıza şu besinler çıkmaktadır; süt ve süt ürünleri başta olmak üzere, somon balığı, zeytinyağı, yumurta, soya fasulyesi ve makademya fındığı ile omega-7 alabilmekteyiz. O halde özellikle zayıflama diyetlerinde kullanılan yarım yağlı sütler ve aşırı kısıtlanan yağ hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yarım yağlı sütlerde omega-7 yağ asitlerinin azaldığını unutmamalı, ayrıca kilo artışı oldukça vücudumuzda depolanan omega-7 miktarının azaldığını bilerek kilomuzu ideal aralıkta tutmalıyız.
Yorumlar
0