''Yok artık, balık sütte pişer mi hiç?'' dediğiniz duyar gibiyiz. Bu cümleyi düşünmekte çok haklısınız. Çünkü şu zamana kadar balıkla yoğurdun bizi zehirlediğini düşündük. Balıkla süt ürünleri birlikte kullanmaktan hep çok çekindik. Hatta balık yemekten de biraz uzağız. Kırmızı et ve tavuk dururken balığın tadını ikinci plana atanımız, yavan ve lezzetsiz bulanımız çok.
İşin lezzet sırları var. Marinasyondan ya da hiç bilmediğiniz bir baharatın yaratacağı tat değişimlerinden değil, elinizin altında hep bulunan ama asla balıkla birlikte kullanmayı düşünmediğiniz sütten bahsedeceğiz biraz.
Bunları okuduktan sonra balığı sürekli sütle birlikte pişirmek isteyecek ve bu lezzet sırrını herkeslerden saklamak isteyeceksiniz.
Minicik bir not: Süt ve süt ürünlerini balıkla birlikte tüketirken en çok dikkat etmeniz gereken konu balığın tazeliği. Bu işlemi gerçekleştirmeden önce balığınızın ve sütün mutlaka ama mutlaka çok taze olduğundan emin olun ve mevsiminde balık kullanmaya özen gösterin. Baştan uyarılarımızı yapmış olalım.
Süt balığın lezzetini nasıl etkiler?
Balık yememe sebepleri arasında balığın tadının yavan gelmesi, pişerken kuruyup lezzetsiz olması gibi şeyler geliyor. Ancak süt sayesinde balığınızın lezzeti katlanıyor. Kıvamı yumuşacık oluyor, kuru, lezzetsiz hallerinden kurtuluyor. Aklınızda oluşacak bir soru işaretinin de hemen önüne geçelim. Sütün içinde doğru ısı ve doğru sürede balık pişirdiğiniz zaman balıkta dağılma gibi bir durumda olmuyor. Lokum gibi olması sizin elinizde kısacası. Peki süt bunu sağlıyor?
İşin sırrı sütün içerisindeki yağ miktarında saklı. Süt; tereyağı, bitkisel yağ, su gibi balık pişirilirken kullanılan diğer malzemelerden daha fazla yağ içeriyor. Bu yağ, balığın tadını içinde saklamasına yardımcı oluyor. Lezzet ve kıvam kaybının önüne geçiyor. Sütle pişirildiğinde çok da yüksek ısılara maruz kalmıyor üstelik. Bu sayede yumuşacık ve çok lezzetli bir şekilde pişiyor.
Balığı sütte pişirmenin bir diğer güzel yanı daha var. Balık sütün içinde piştiğinde besin değerlerini daha fazla koruyabiliyor. Bu şekilde pişirip tükettiğinizde balığın tüm faydalarından istifade etmeniz mümkün. Burada minik bir parantez açalım. Kullanacağınız balığın taze olmasının yanında balık seçimi de oldukça önemli. Mümkünsü fileto edilmiş, tam mevsimindeki levrek, çipura gibi balıkları ya da somon gibi daha yağlı balıkları tercih edin. Sütünüzü mutlaka ama mutlaka tam yağlı tercih edin.
Sütte balık nasıl pişirilir?
Balığı sütte pişirmenin de farklı yolları var. Poşe etme yöntemiyle pişirebileceğiniz balıkları tencerenin içinde ya da fırında pişirebilirsiniz. Pişirme yöntemlerinin inceliklerine gelecek olursak öncelikle yukarıda da özellikle belirttiğimiz gibi mutlaka yağlı bir süt ile yağlı ve taze olduğuna emin olduğunuz balıklarınızı hazır ederek işe başlayın. Bu balıkların fileto edilmiş, tüm derisinden arındırılmış olduğundan emin olun.
İlk yöntem fırında pişirmek. Daha az koku çıkaracak bu yöntemde bir adet cam kaba ihtiyacınız var. Dilerseniz ısıya dayanıklı seramik bir kap kullanabilirsiniz. Fırını 180 ya da 200 derece ısıtmaya başlayın. Kabın içerisine 2 su bardağı kadar süt ilave edin, tuzunu da ekleyerek karıştırın. Balıkların üzerine hafifçe tuz serpin ve sütün içerisine oturtun. Dilerseniz üzerini bir fırın kağıdı, alimünyüm folyo gibi ısıya dayanıklı malzemelerle kaplayarak da fırına atabilirsiniz. Yaklaşık 10-15 dakika (bu süre balığınızın büyüklüğüne göre değişecektir) pişirin ve çıkarıp servis tabaklarına aktararak afiyetle tüketin.
Bir diğer yöntem ise tencerede pişirme yöntemi. Orta boy derin demir döküm bir tava ya da tencereye 2,5 su bardağı kadar süt ilave edin. Ardından tuz ekleyin ve kısık ateşte hafif ılık bir hal almasını sağlayın. Ilıklaşmaya başladığında içerisine balıkları aktarın ve her bir tarafını 3-6 dakika arasında pişirin. Sütün bu süreçte bir tık daha yoğunlaşmasını sağlayın. Balıklarınız dilediğiniz yumuşaklıkta piştiğinde sütten alın ve servis edin.
Yorumlar
0