firin-hatalari

Fırın Kullanırken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Talihsiz Hata

Favorilerime
Ekle

Mutfakta en fazla kullandığımız beyaz eşyaların başında gelen fırın yemek yapmayı seven herkesin göz bebeği. Nice yemeğin, kekin, kurabiyenin, böreğin mucidi olan, ocakta yaptığımız kızartmalar yerine bize daha sağlıklı bir alternatif sunan fırınımızı peki ne kadar doğru kullanıyoruz?

Neredeyse her gün çalıştırdığımız fırınlar aslında sandığımızdan daha çok özeni hak ediyor. O yüzden onu doğru kullanmayı bilmek hepimizin boynunun borcu.

Bu yüzden size zaman, para ve hatta hayatınıza bile mal olacak bu hatalara çok dikkat etmelisiniz.

Fırını temizlemeyi unutuyorsunuz

Halbuki fırında pişen yemeklerden dökülen ve katılaşıp kalan kalıntıların yangın çıkarma riski var. Yani onun temizliğine özen göstermeyerek sadece hijyen kurallarını çiğnemiyor, aynı zamanda hayatınızı da tehlikeye atıyorsunuz.

Peki nasıl temizlemeli?

Çeyrek su bardağı tuz, çeyrek su bardağı karbonat ve yarım 1 su bardağı suyu karıştırın. Tamamen metal görünen noktalara dokunmadan bu karışımı yağlı ve kirli bölgelere uygulayın. Ardından iyice fırçalayarak temiz bir bezle kurutun.

Fırının hava almasını engelliyorsunuz

Fırının altındaki, üstündeki, kenarlarındaki hava alan yerleri kapatmanız da yanlış bir kullanım yöntemi. Zira bu şekilde hava sirkülasyonunu engelliyorsunuz ve bu da fırındaki yemeğinizin doğru ısıda pişmesini zorlaştırıyor. Diğer bir deyişle bu şekilde fırının her yerinin eşit derecede ısınmasını imkansız hale getiriyorsunuz.

Fırının tabanını alüminyum folyoyla kaplıyorsunuz

Pişen yemeklerden damlayan, dökülen parçaların fırınınızı kirletmesini istemiyor olabilirsiniz ancak bu noktada alüminyum folyo kötü bir fikir. Çünkü alüminyum folyo ısıyı yansıtır ve fırının sıcaklığına etki eder. Ve hatta bazen fırın içinde eriyerek büyük zararlar verebilir.

Fırın camındaki buharlanmaları önemsemiyorsunuz

Eğer fırın kapısında buharlanma görürseniz aslında bu yalıtımın sorunlu olduğu anlamına gelir. Diğer bir deyişle buharlanmanın yoğun olması fırın lastiklerinin değişmesinin zamanının geldiğinin bir habercisi. Aklınızda olsun.

Fırının kapağını çok sık açıp kapatıyorsunuz

Fırının kapağını çok sık açıp kapatmak ya da uzun süre açık tutmak sıcaklığın fırın dışına çıkmasına sebep olarak tarifin pişme süresinin uzamasına yol açar. Aynı zamanda fırın böylelikle daha fazla enerji harcamış olur. İlla fırın kapağını açıp kontrol etmek istiyorsanız bunu çok kısa süreli yapmaya ve sık sık tekrarlamamaya dikkat edin.

Ona tavalarınızı, tepsilerinizi koyarak mutfak dolabı niyetine kullanıyorsunuz

Fırını bir saklama dolabı olarak kullanmanın kötü bir fikir olmasının sebebi şu: Fırını önceden ısıtacağınız durumlarda eğer oraya koyduğunuz tava, tepsi gibi mutfak eşyalarınızı çıkarmayı unutursanız onları mahvedip fırına da zarar verebilirsiniz. En kötü senaryoyu düşünmekte fayda var.

Mutfak temizliği yaparken fırın düğmelerini temizlemeyi unutuyorsunuz

Size fırın düğmelerinin mutfağın en kirli bölümlerinin başında geldiğini ve hepsinin birer bakteri yuvası olduğunu söylesek? Yemek yaparken onlara ne kadar fazla dokunduğunuzu bir düşünün. Mutfakta temizlenmesi en fazla ihmal edilen yerlerden biri olan mutfak düğmelerini silmek işte bu kadar önemli.

Fırın düğmelerine direkt olarak temizlik spreyi sıkıyorsunuz

Bunun fırınınıza zarar verebileceğini belirtmekte fayda var. Zira düğmelere doğrudan sıkılan temizlik spreyleri onların bağlı olduğu elektrikli devrelerin içine girebilir ve makineye zarar verebilir. Bu yüzden onları nemli bir bezle silmeniz çok daha yerinde bir karar olacaktır.

Fırını evi ısıtmak için kullanıyorsunuz

rd

rd

Özellikle kış aylarında bu yönteme başvuran çok kişi var. Ancak fırınların ısınma kaynakları olarak tasarlanmadığını ve yaydıkları sıcaklığın küçük bir kutunun içini ısıtmak için hesaplandığını unutmamak gerekiyor.

Bu arada gazlı fırınlarda eğer fırını ısıtıp kapısını açarsanız bu durum karbonmonoksit zehirlenmesine dahi sebep olabilir. Aman diyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?