kavun-cekirdek-kavun-faydalari-ocak-2021

Atmadan Önce Bir Kez Daha Düşünmeniz Gereken 9 Meyve Çekirdeği

Favorilerime
Ekle

Bugüne kadar çöpe attığınız için pişman olacağınız meyve kabuklarının kullanım yerlerini daha önce anlatmış ve "Vitamini kabuğunda." sözünün ne kadar da doğru olduğunu hep birlikte görmüştük.

Bu kez "Çöpe attığınıza pişman olacaksınız." köşemizde, misler gibi meyvelerin aslında yine misler gibi olan ama bizim çok da bilmediğimiz çekirdekleri var. Bu çekirdekleri nerelerde kullanacağınızı öğrendiğinizde, markete gidip bol bol meyve alma isteğiyle dolacaksınız.

Kiraz çekirdeği uzun süre sıcaklığı koruduğu için yastık olarak hazırlanıp kullanılır

kiraz-cekirdegi-yastigi-ocak-2021

Kiraz çekirdeğinin suyunu kaynatıp içenler olsa da aslında bunun vücuda iyi geldiğine dair bilimsel bir araştırma sonucu yok. Dolayısıyla biz size daha eğlenceli bir öneride bulanacağız. Siz, yine o kiraz çekirdeklerini biriktirin. Sonrasında ise su torbalarından çok daha iyi gelecek kiraz çekirdeği yastıkları hazırlayın.

Bir kez ısıttıktan sonra sıcak tutmak istediğiniz bölgeye koyacağınız yastıkla üşüyen yerlerinizi ısıtabilir, ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Ayva çekirdeği, cildinize iyi gelecek doğal bir jel elde etmenizi sağlar

ayva-cekirdegi-jeli-nasil-yapilir-one-cikan

Ayva çekirdeği, bol miktarda potasyum ve kalsiyumun yanı sıra A, B ve C vitaminleri içeriyor. Cilde fayda sağlaması da bu güzelliklerden kaynaklı.

1 ayvanın çekirdeklerini yaklaşık yarım çay bardağı suyun içine üzeri kapalı şekilde koyup en az bir gün bekletin. Jelimsi bir yapıya ulaştığını fark ettiğinizde, jeli cildinize düzenli olarak sürmeye başlayın. Bir süre sonra cildinizin daha sağlıklı bir hal aldığını göreceksiniz.

Nar çekirdeği birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır

nar-meyve-nar-faydalari-ocak-2021
Nar çekirdeği, içinde yer alan tannin ve antisiyonin gibi güçlü antioksidanlar sayesinde hücrelerin sağlığına önemli katkılarda bulunur. Sağlıklı hücreler de kansere yakalanma riskini azaltır.

Bunlara ek olarak nar çekirdeği, bu antioksidanlar ile cildi yenileme konusunda da oldukça başarılı. Nar çekirdeği kullanılarak uygulanan kürlerin gitgide popüler olması da bu yüzden. Siz de nar suyu sıkıp kabuklarını ve çekirdeklerini ziyan etmek yerine narı bol bol çekirdeklerini çıkarmadan yiyebilir ya da toz haline getirip kürler hazırlayarak cildinize peeling yapabilirsiniz.

Kavun çekirdekleri enfes kavun çekirdeği sütü yaparken kullanılır

kavun-cekirdek-kavun-faydalari-ocak-2021

Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi mineraller açısından zengin olan kavun çekirdeklerinin bu zenginliğinden yararlanmak için kavun çekirdeği sütü yapabilirsiniz.

Peki, nasıl yapılıyor bu süt? Önce çekirdekleri, kavunun ortasındaki yumuşak doku arasından tek tek çıkarın. Yıkadıktan sonra blender ya da havanda iyice ezin. Ardından süzün, beyaz bir sıvı oluşacaktır. Bunu ister süt ister de suyla karıştırın, ardından şeker ve buz koyarak tüketin. Şimdiden afiyet olsun.

Karpuz çekirdekleri sayesinde vücut, ihtiyacı olan çinko ve aminosit arjinini alır

karpuz-dilimi-sulu-tatli

Çocukken içimizde karpuz yetişmesin diye karpuz çekirdeklerini tek tek ayıkladığımız zamanları hatırlarsınız. Ama şimdi karpuz çekirdeklerinin faydalarını okuyunca "Keşke o zamandan başlasaydık yemeye." diyeceksiniz.

Mesela karpuz çekirdekleri çinko açısından oldukça zengin bir kaynak. Vücudumuzda uzun süreli depolanmadığı için sürekli almamız gereken çinkoyu karpuz çekirdeğinden alabiliyoruz. Aynı zamanda çekirdeklerin içinde bol miktarda aminosit arjinin de bulunuyor. Bu da kan basıncını düzenlemeye yardımcı oluyor.

Tabii siz yine karpuz çekirdeği yeme işini çok abartmayın. Çünkü malumunuz her şeyin fazlası zarar.

Üzüm çekirdekleri damar ve cilt hastalıklarını önlemeye yardımcı olur

uzum-cekirdegi

Üzüm çekirdeği güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu temizleyerek kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer. Yine bir damar hastalığı olan varislerin oluşumunu engeller, cildin temiz ve ışıl ışıl olmasını sağlar.

Siz, siz olun, çekirdeksiz üzüm almak için çaba harcamayın. Aksine gidin, en çekirdeklilerini alın ve bol bol tüketin. İçiniz her anlamda rahat etsin.

Kayısı çekirdeği ile hazırlanan maske ve kürler, selülitli bölgelere iyi gelir

kayisi-cekirdeginin-faydalari-zararlari-2-one-cikan

Bademe benzerliğiyle bilinen kayısı çekirdeğinin içi; A, D ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ancak yemenin faydalı mı zararlı mı olduğu hakkında yapılan araştırmalar hep aynı şekilde sonuçlanmadığı için biz kayısı çekirdeğini kırıp yiyin, demeyeceğiz.

Onun yerine kayısı çekirdeğinin içini rendeleyip zeytinyağı veya cilt tipinize uygun başka yağlarla bir araya getirerek selülitlerinizin olduğu bölgelere uygulayın. Gözle görülür bir değişim için biraz emek harcayarak bu kürleri sürmeye belirli aralıklarla devam etmeniz de önemli tabii.

Avokado çekirdeği eklem ve kas ağrılarını azaltır, dinç hissetmemizi sağlar

avokado-sut-maskesi

Avokadonun içindeki dev çekirdek, öylece çöpe gitmemesi gereken en önemli yerlerinden. Çünkü avokadonun içindeki amino asitlerin yarısından çoğu aslında çekirdeğinde gizli. Onlar sayesinde eklem ve kas ağrılarınızdan kolaylıkla kurturabilir, vücudun mikroplara karşı direncini arttırabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.

Kanser konusunda da önleyici etkileri olduğu söylenen avokado çekirdeklerini nasıl kullanacağınıza gelirsek, kabuğun kahverengi üst tabakasını soyun, ardından rendeleyin. Rendelenmiş çekirdeği, ister çay olarak ister yemeklere katacağınız bir baharat olarak değerlendirin.

Papaya çekirdeği antibakteriyel özellikler göstererek vücudu mikroplara karşı korur

papaya-cekirdegi-ocak-2021

Ülkemizde değeri pek bilinmeyen ama A ve C vitaminleri ile potasyum açısından oldukça zengin olan papaya meyvesinin çekirdekleri de antibakteriyel özellikler gösterir. Bu da vücuda giren mikroplardan korunmanızı sağlar.

Papaya aldığınızda tıpkı kavun gibi ortasında bolca yer alan çekirdekleri ayıkladıktan sonra günde birkaç tane yiyerek faydalarından yararlanabilirsiniz.

Küçük bir not: Siz yaparsınız ama biz yine de söyleyelim. Ciddi bir rahatsızlığınız varsa meyve çekirdeklerinden yardım almayın, hemen doktorunuza başvurun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?