yesil-elma-aralik-2020

Spor Öncesi Tükettiğinizde Size Enerji Patlaması Yaşatacak 13 Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Spordan önce ne yemeliyim?” sorusu her spor yapanın aklını kurcalayan bir durumdur. Çünkü yenmesi gereken birçok şeyi yasaklı olarak görenler var. Konuya Yemek.com olarak el atalım istedik.

Şöyle ki; spor sırasında kaslar, performansı için enerjiye ihtiyaç duyuyor. Karbonhidratların kas ve karaciğerde depolanmasıyla oluşan glikojen ise kaslar için yakıt kaynağı görevini üstleniyor.

Yeterli miktarda karbonhidrat tüketilmezse ne olur?” diye sorarsanız eğer: Bu sefer de vücuttaki glikojen miktarı azalıyor ve yorgunluk ile halsizlik ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda ise koşu bandından ya da bisikletten erkenden inmek zorunda kalıyorsunuz.

Küçük de bir not ekleyelim: Spor yapan arkadaşlarımız, gün içerisinde zaten bol bol protein tüketiyorsunuz, farkındayız. Ancak bunları da spora başlamadan 2-3 saat kadar öncesinde tüketmekte fayda var.

Peki, neler mi yiyoruz?

Fırın ya da haşlama ama: Patates

Fırında Bütün Patates

Fırında Bütün Patates

1 adet orta boy haşlanmış ya da fırınlanmış yağsız patates, yaklaşık 28 gram karbonhidrat içerir ve bu miktar günlük karbonhidrat ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini karşılar.

Şaşırdık mı hayır: Mercimek

yesil-mercimek-yemekcom

Mercimeğin içinde bulunan protein ve bol içerdiği bol miktarda lif, karbonhidratın de desteğini arkasına alarak mükemmel bir enerji kaynağı olur.

Bak yeşil yeşil: Bezelye

bezelye

bezelye

100 gram bezelye 118 kaloridir ve bu kalorinin yüzde 86’sı karbonhidrattır. Aynı miktarda bezelye, günlük besin lifi ihtiyacının da yüzde 33’ünü karşılar.

Çikolata olmadan: Muz

odem-attiran-yiyecekler-muz

1 adet muz, günlük karbonhidrat ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Bunun yanı sıra muz aynı zamanda besin lifi, nişasta ve şeker de içerir. Bunlar bir araya geldiğinde ise size harika bir enerji kaynağı olarak döner.

Piyaz da olur: Kuru fasulye

Bir posiyon kuru fasulyenin içerdiği kalorinin tamamı vücuda karbonhidrat olarak döner. Aynı miktarda fasulye, günlük besin lifi ihtiyacının da yüzde 20’sini karşılar. Tabii ki, bu durum bol yağlı, pastırmalı kuru fasulye yemeği için geçerli değil.

Hazır fasulye demişken: Soya fasulyesi

Soya Fasulyesi

Soya Fasulyesi

Soya fasulyesi de bir taşla iki kuş vuran besinlerden birisidir hem karbonhidrat hem de protein içerir. Tüketildiğinde vücuda kazandırdığı kalorinin yarısını da karbonhidrata çevirir.

Özellikle yeşili: Elma

yesil-elma-aralik-2020

Kabuğuyla birlikte tükettiğiniz 1 adet elma, aynı şekilde ciddi bir karbonhidrat dostudur. Ve vücuda verdiği enerji kalorisinden yüksektir.

Kurusu da kabul: Kayısı

kayisi

kayisi

Gün içerisinde spordan önce tüketeceğiniz 5 adet kayısı, günlük karbonhidrat ihtiyacının yüzde 5’ini karşılar. Aynı zamanda enerji veren meyveler arasında bulunan kayısı, dolaşım sisteminin çalışmasına da yardımcı olur.

Hem vitamin de var: Portakal

portakal

portakal

1 adet portakal günlük karbonhidrat ihtiyacının bir bölümünü karşılasa da günlük almamız gereken lif oranının dörtte birini karşılar. C vitamini bakımından zengin olan portakal, özellikle terlemenin kış ayındaki olumsuz etkileriyle savaşır.

Portakal var da kardeşi olmaz mı: Greyfurt

greyfurt-meyve-aralik-2020

Portakalın güzel etkileri greyfurtta da geçerli. Liflerinden maksimum oranda yararlanmak için kabuğunu soyduktan sonra, dışarıdaki beyaz liflerini temizlemeden yemek gerekiyor. Tabii ki aynı durum portakal hatta mandalina için de geçerli.

Tuzsuz olması şart ama: Haşlanmış mısır

misir-nasl-kozlenir-4

1 adet haşlanmış mısır sadece şeker içermiyor arkadaşlar. Yüzde 10 gibi bir oranla da olsa vücudun karbonhidrat eksiğini giderir.

Hiç aklınıza gelir miydi: Soğan

Karamelize Soğan Tarifi

Karamelize Soğan Tarifi

Soğan; karbonhidrat, besin lifi, C vitamini içeren ender yiyeceklerden birisidir. Bunların yanı sıra B grubu vitaminlerini de içinde barındıran soğan enerji bakımından da oldukça iyidir.

Ve listede o da var tabii ki: Tam tahıllı ekmekler

tam-tahilli-ekmek-tarifi

İçerdiği etkin ve yararlı maddeler sayesinde 1 dilim tam tahıllı ekmek, günlük karbonhidrat ihtiyacının yaklaşık yüzde 5 gibi bir dilimini tek başına karşılar.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?