sinameki cayi

Sinameki Çayı

Favorilerime
Ekle

Sinameki, iki çenekli çiçekli bitki ailesinden baklagiller grubu içerisinde sınıflandırılan cassia türünün meyvelerini ve bu türlerin bazılarından elde edilen laksatif maddeyi ifade etmektedir. Bu bitkiden elde edilen çay, birçok rahatsızlığın tedavisi için kullanılmaktadır. Sinamekinin kurutulması yöntemiyle elde edilen sinameki çayı, diyetlerde ve sindirim sorunlarında sıklıkla başvurulan bir destektir. Bu faydalı bitkinin tıpta ilk kullanımı M.S 9. yüzyıla dayanmakla birlikte, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgesinin güney kesimlerinde sıklıkla yetiştirilmektedir.

Sinameki çayı nasıl demlenir?

Mart ve ekim ayları arasında toplanabilen sinameki, vücut direncini artırarak pek çok rahatsızlığa şifa olmaktadır. Sinameki çayı hazırlamak için, iki çay kaşığı kurutulmuş ve kıyılmış sinamekinin üzerine kaynamış su ilavesi yapılır ve 5 dakika demlendikten sonra süzülür. Sinameki ve bal karışımından oluşan çay tarifi iştah kesici ve metabolizma hızlandırıcı olarak tüketilmektedir. Bir bardak kaynamış su içerisine birer çay kaşığı sinameki ve bal eklenerek karıştırılır, 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan çay, sabah ve akşam yarımşar bardak olmak üzere günde iki kez içilir. Ballı sinameki çayı aynı zamanda, antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.

Sinameki çayının faydaları nelerdir?

-Güçlü bir müshil etkisine sahip olan sinameki çayı, kabızlığı ortadan kaldırmasının yanı sıra, aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür.

-Mide ülserine sebep olan bakterileri yok ederken, idrar yollarındaki mikropların ve mantar enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmaktadır.

-Papatya, rezene ve melisa gibi sinirleri gevşetici özelliği bulunan sinameki çayı, ruh halini sakinleştirirken, ağrıları dindirir.

-Diyet yapanlar için destekleyici etkileri bulunan bu bitki, metabolizmayı hızlandırarak fazla suyun vücuttan atılmasını sağlar ve iştahı kapatır.

-Kas spazmları ve eklem ağrılarının önüne geçer. Gut hastalığıyla ilgili şikayetlerin giderilmesine yardımcıdır.

-Kanı temizleyici özelliğe sahip olan sinameki, saç dökülmesi için oldukça faydalıdır. Taze demlenmiş sinameki çayı, temiz saçlara masaj yapılarak uygulandığında kan dolaşımını hızlandırarak saç dökülmesini önlemektedir.

-Kaşıntı ve sivilce gibi cilt hastalıkları üzerinde iyileştirici etkileri mevcuttur.

Sinameki çayının yan etkileri nelerdir?

Sinameki güvenli bir bitki olarak kabul edilmekle birlikte yan etkileri de gözlenebilmektedir. En yaygın görülen yan etkileri; mide bulantısı, mide ağrısı ve uzun süre devam eden ishaldir. İki haftadan fazla kullanılması önerilmeyen sinameki çayı, sindirim sistemini tembelleştirerek, bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Uzun süre sinameki çayı tüketenlerde; kas güçsüzlüğü, kalp rahatsızlıkları ve karaciğer tahribatı ortaya çıkmaktadır.

Potasyum eksikliği olan kişiler sinameki çayı tükettiğinde durumları daha kötüye gidebilmektedir. İshal şikayeti olanlar bu bitkiyi kesinlikle tüketmemelidir. Vücut fazla miktarda su kaybedeceği için dehidratasyon ortaya çıkabilir. Aynı zamanda; yüksek tansiyon ya da kalp hastalıkları olanların ve sindirim şikayetleriyle ilgili ilaç kullananların sinameki çayı içmeden önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?