kantaron cayi

Kantaron Çayı

Favorilerime
Ekle

Sarı kantaron ve binbirdelik otu olarak bilinen kantaron, her bölgede bulunabilen, 14. yüzyıldan beri kullanılan ve sarı çiçekler veren bir bitkidir. Yeşilliğin bol olduğu kırlar, bayırlar ve yaylalarda sıklıkla yetişir. İlkbaharın gelişiyle filizlenen çiçekleri, sonbahar sonlarında dökülmeye başlar. Çiçek ve köklerinden faydalanılan bu bitkinin sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Sarı kantaron çayı nasıl demlenir?

Pek çok farklı hastalığın tedavisinde bitkisel alternatif olarak kullanılan kantaronun, çay şeklinde tüketilerek şifalı etkilerinden yararlanılması mümkündür. Bunun için üç çay kaşığı kantaronun üzerine, bir buçuk su bardağı kaynatılmış içme suyu ilave edilir ve ağzı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Bu şekilde beş dakika demlenen kantaron çayı, limon ve portakal kabuğuyla tatlandırılabilir. Her gün bir ya da iki bardak içildiği takdirde bu bitkinin şifalı etkilerinden faydalanmak mümkündür. Cildi, güneş etkilerine karşı hassaslaştıran sarı kantaron çayı içildikten sonra, yoğun güneş ışığına maruz kalınmamasına ve koruyucu önlemler alınmasına dikkat edilmelidir.

Kantaron çayının faydaları nelerdir?

-Kantaron iyi bir iştah açıcı ve ateş düşürücüdür. Ayrıca mide spazmlarının rahatlatılmasında kullanılmaktadır.

-Vücut direncini ve enerjiyi artıran bu bitki, ülser ve gastritin doğal tedavisinde oldukça etkilidir.

-Sinirleri yatıştırıcı ve kas gevşetici niteliklere sahiptir.

-Adet dönemlerinde görülen ağrıları giderir.

-İdrar yoluyla ilgili enfeksiyonların tedavisini destekler. Göğsü yumuşatarak öksürüğün kesilmesini sağlar.

-Tıpkı rezene çayı gibi bebeklerde oluşan gaz şikayetini ve karın ağrılarını ortadan kaldırır.

-Kanser hastalarının tedavisine ek olarak kantaron çayı kullanımı tedavi sürecini hızlandırır. Kantaron bitkisi, kansere sebep olan tümörleri yok etmeye yardımcı olmaktadır.

-Alkolün yanı sıra, nikotin ve kafeinin vücutta yarattığı tahribatı ortadan kaldırarak, bağımlılıktan kurtarır. Kantaronun bu etkisi, bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

-Melisa çayı gibi rahatlatıcı ve stres giderici etkiye sahiptir.

Kantaron çayının püf noktaları nelerdir?

Kurutulmuş kantaron bitkisinden çay hazırlamak için, bardağın içine önce bitki eklenmeli, ardından kaynamış su ilave edilmelidir. Önce su ardından bitki ilave edilirse, kantaron suyun yüzeyinde kalacağı için, çözünmesi zorlaşabilir. Bununla birlikte suyun içine bitki eklendikten sonra bardağın ağzı sıkıca kapatılarak, buharın dışarı çıkışı engellenmelidir. Bu şekilde kantaronun içinde bulunan faydalı bileşenler korunmuş olur. Demlenme süresi beş dakikanın üzerinde tutulursa, bitkinin tüm şifalı etkileri hızla kaybolmaktadır. Bu sebeple kantaron demlenir demlenmez içilmesi gerekmektedir. Çayın tadından hoşlanmayanlar birkaç damla limon ilavesiyle kantaron çayı daha rahat tüketebilir. Aynı zamanda banyo suyuna eklenen kantaron çayı, kasların gevşemesini ve rahatlamayı sağlar.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?