Hindistan başta olmak üzere Doğu Asya ve genelde tropikal bölgelerde üretilen mango meyvesi, ağaçta yetişen, tatlı bir meyve türüdür. Mango meyvesi birçok vitamin, potasyum ve antioksidan madde barındıran bir meyvedir. Yetişirken yeşil renge sahip olurlar. Ardından sarıdan kırmızıya kadar farklı renklere bürünürler.
Tadı genellikle tatlı olan bu meyvenin tat olarak benzerlik gösterdiği avokado meyvesiyle aynı ağaç türünden meydana geldiği düşünülür. Mango, en çok yetiştiği Hindistan ve Bangladeş gibi bölgelerde sembolik olarak farklı anlamlara ve büyük bir öneme sahiptir. Bu meyve özellikle keskin, tatlı kokusuyla bilinir ve yoğun glikoz içerir.
Mangonun faydaları nelerdir?
- İçerdiği A, B ve C vitamini ile böbrekleri koruduğu düşünülmektedir.
- İçinde bulunan demir ve potasyum sayesinde kanı temizler ve mikroplardan arındırır.
- Mangonun içindeki potasyum, saçlar ve cilt için de yenileyici ve güçlendirici bir etki yaratır.
- Sindirim sistemini çalıştırır.
- İçinde bulunan asit türleri, vücut fonksiyonlarında etkili olan alkali kazanımını sağlar.
Mangonun zararları nelerdir?
Mangonun normal tüketiminde görülen zararlı etkileri yoktur. Fakat içinde bol miktarda bulunan glikoza başta şeker hastalarının dikkat etmesi gerekir. Mangonun olgunlaşma seviyesine ulaşmadan önce tüketilmesi önerilir. Çünkü olgunluğa ulaşan bir mangonun içindeki pektin seviyesi düşecektir. Bu da sağlıklı ve besleyici meyve tüketilmesini önleyen bir etkidir. Mangoların yetişme süresi içinde, temas halinde bulunduğu bazı bitkiler yüzünden alerjiye neden olduğu görülmüştür. Bu nedenle tüketilmeden önce çok iyi temizlenmesi önerilir.
Mangonun püf noktaları nelerdir?
Mangonun çekirdeği, kolay ayrılmayacak şekilde meyvenin yenilebilir kısmına yapışıktır. Bu nedenle orta bölgesinde bulunan çekirdeğinin hemen yanından ve meyve dikey olacak şekilde keserek çekirdeğin çıkartılması önerilir. Çekirdeği çıkarılmış olan mangonun kabukları, kalın bir şekilde soyularak kullanım alanına göre kesilebilir.
Mango nasıl tüketilir?
Mango, diğer meyveler gibi sade olarak tüketilebileceği gibi, birçok yiyecek ve içecekte de kullanılır. Tatlı ve pastalarda, dondurmalarda, sos yapımında kullanılabilen mangonun reçeli de yapılabilir. Hazır içeceklerde tercih edilen, ev yapımı içeceklerin içine de konulabilen mango, yemeklere ya da yeşil salata malzemelerinin üstüne tat katması amacıyla da dilimlenebilir. Özellikle Asya ve Doğu bölgelerinde mangonun sirkeli konservesinin yapıldığı ya da balık, et gibi ürünlerle birlikte servis edildiği de bilinmektedir.
Görselin kaynağı: http://www.india.com
Yorumlar
1