Leblebi


Leblebi, nohutun kavrulması yöntemiyle elde edilmektedir. En bilinen çeşitleri beyaz ve sarı leblebi olmakla birlikte; Çorum, Tavşanlı ve Serinhisar leblebileri kalite yönünden tescillenmiştir. Sakız leblebisi, beyaz leblebi, biberli leblebi ve şekerli leblebi gibi 40 farklı leblebi çeşidi bulunmaktadır. Leblebi üretimi için iri ve kırmızı nohutlar kullanılmaktadır. Çorum yöresinde üretilen leblebiler, sarı renge sahipken, Ege Bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye dönüştürülmektedir.

Leblebi nasıl yapılır?

Leblebi hazırlamak için öncelikle nohutlar seçilerek eleme işlemi yapılır. Seçilen nohutlar odun ateşi fırınlarda kavrularak, çuvallara aktarılır ve bu şekilde üç gün beklemeleri sağlanır. Ardından dinlendirilmiş nohutlar bir kez daha fırınlanır ve bir örtü üzerine serilerek yirmi gün boyunca kurutulur. Yirminci günün sonunda nohutlar hafifçe nemlendirilir. Bu işlemin ardından tekrar çuvallanır ve bir gün boyunca nemli olarak muhafaza edilir. Üçüncü ve son kez bir kavurma işleminden daha geçirilen nohutlar kabuklarından ayrılır. İsteğe göre; acılı, şekerli, karanfilli ya da tuzlu aromalarla tatlandırılarak çuvallara doldurulur ve satışa sunulur.

Leblebinin faydaları nelerdir?

- Leblebi, düşük kalorisi ve tok tutucu özelliğiyle diyet yapanlar için oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Ani açlık krizlerini savuşturmak için tercih edilebilir.

- Midedeki suyu emer. Reflü, mide yanması gibi rahatsızlıklara karşı kalkan vazifesi görür.

- Hamile olanların ve çocuk emzirenlerin bol miktarda leblebi tüketmesi önerilir. İçerdiği bol miktarda kalsiyum ve demirle, anne sütünü ve kalitesini artırmaktadır.

- Leblebi tüketiminin hem ağız hem dişler üzerinde olumlu etkileri bulunur. Ağızla ilgili yara ve iltihapların tedavisinde etkilidir.

- Yağ oranı düşüktür ve içinde bulunan yağlar kilo almaya yol açmaz. Aksine zayıflamaya yardımcı olur.

- A, C ve E vitaminleri içeren leblebi, vücut direncini artırarak zindelik sağlar.

- Kemik ağrıları üzerinde şifalı etkileri gözlenen leblebi, hazımsızlıkla ilgili problemleri ortadan kaldırır.

-Böbrek taşlarının düşürülmesine katkıda bulunur.

Leblebinin zararları nelerdir?

Leblebi genel anlamda sağlıklı beslenmek için gönül rahatlığıyla tüketilebilen bir kuru yemiştir. Ancak nadiren de olsa bazı kişilerde yan etkileri görülmektedir. Özellikle hassas bir bünyeye sahip olanlarda leblebi tüketimi, gaz ve kramplara yol açabilir. Bol miktarda lif içerdiği için, bağırsaklarda şişkinlik yapabilir. Leblebi, yüksek dozda tüketildiği takdirde sindirim sistemini zorlayarak hazımsızlık şikayetleri de doğurabilmektedir. Bu nedenle sınırlı miktarda tüketilmesi tavsiye edilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?