zerdecal

Zerdeçal

Favorilerime
Ekle

Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal, ana vatanı Güney Asya olan otsu bir bitki cinsidir. Zerdeçöp, sarıboya, zerdeçav ve safran kökü gibi isimlerle de anılan bitkinin çiçekleri sarı renktedir ve safranı andıran boyar bir maddeye sahiptir. Ülkemizde yetişmeyen zerdeçal, aralık ve ocak aylarında hasat edilir.

Zerdeçal, aktif maddesi olan kurkumin (curcumin) sayesinde antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Son yıllarda yapılan araştırmalar zerdeçalın kanserden diyabete kadar pek çok hastalığa iyi geldiğini kanıtlamıştır.

Zerdeçalın faydaların nelerdir?

-Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen zerdeçal üzerine yapılan araştırmalar, bitkinin bütün kanser türlerine iyi geldiğini göstermektedir. Kanser hastalığının tedavisinde kemoterapi ile birlikte tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Kemoterapinin etkisini artırıp yan etkilerini azalttığı belirlenmiştir. Salata ve pilavlarda taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilen bu bitki, damar yoluyla da kullanılmaktadır.

-Zerdeçal; akciğer kanseri, meme kanseri, kolon kanseri, mide kanseri, lenfoma, baş ve boyun kanserleri, MS, diyabet, damar tıkanıklığı, katarakt, felç, kemik erimesi, hepatitler, romatoid artrit, alerjik reaksiyonlar, akciğer fibrozu, eklem ağrıları, göz iltihapları ve enfeksiyon hastalıkları gibi yüzden fazla hastalığa iyi gelmektedir.

Zerdeçal nasıl kullanılır?

Zerdeçal, salatalarda ve yemeklerde kullanılabileceği gibi bal ve karabiber ile karıştırılarak soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda da kullanılabilir. Ya da Hintliler gibi yemek yaparken yağın pişmesi esnasında karabiberle birlikte de kullanılabilir. Zerdeçalın bu şekilde kullanıldığında kana daha iyi geçtiği anlaşılmıştır. Ayrıca kalp rahatsızlıklarına da iyi geldiği söylenmektedir.

Özellikle geçiş mevsimlerinde çocuklara sabah ve akşam yatmadan önce bir bardak süte bir şeker kaşığı zerdeçal karıştırarak içirmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte oldukça faydalı bir reçetedir. Kahvaltıda tüketeceğiniz bir gram kadar zerdeçal, diyabetin ilk evresinde ve bilişsel yetenekleri azalma riski olan hastalarda hafızayı güçlendirilir.

Zerdeçalın zararları nelerdir?

Kalp yetmezliği olan hastaların fazla zerdeçal tüketmesi önerilmemektedir. Safra kesesi şikayeti olanlar ise bu bitkiyi doktor gözetiminde kullanmalıdır. Zerdeçalın çay olarak günde 2-3 bardaktan fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Zerdeçalın şu ana kadar bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır fakat fazlasının zararlı olduğu bilinmelidir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış