Serranidae familyasından gelen lagos, 120 cm uzunluğa ve 25 kilo ağırlığında bir balık türdür. Denizin yüzeye yakın kayalık, taşlık ve çakıllı alanlarda yaşayan bu balık türü, yırtıcı özelliği ile bilinir. Geçmiş yıllarda fazla avlanma nedeni ile nesli tehlike altında olan lagos balığı, bölgesel olarak ekonomik değere sahiptir.
Lagos balığı pişirme yöntemleri ve püf noktaları
Lezzetli etiyle ünlü olan lagos balığı, buğulama, fırın ve tava gibi farklı pişirme yöntemleri ile pişirilebilir. Fırında pişirilen lagos balığını oldukça titiz bir şekilde temizlemek gerekir. Temizlenen balık, tuzlanıp bir iki saat buzlukta bekletilir. Bu arada limon, zeytin yağı, karanfil, kekik ve naneden oluşan sos hazırlanır. Sosun iki saat bekletilmesi oldukça önemlidir. Buzluktan çıkarılan balık, küçük parçalara bölünür ve her yanına hazırlanan sostan sürülür. Üzerine defne yaprağı konularak folyoya sarılır ve her iki tarafından sıkıca kapatılarak 150 derecede fırında pişirilir. Bunun dışında ızgarada pişirilecekse balığın karabiber, zeytinyağı ve deniz tuzu ile marine edilmesi gerekir. Hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin logos balığında önemli olan nokta balığın sosun içinde bekletilmesidir. Böylece sosla iyicene harmanlanan balıklar daha lezzetli olacaktır. Izgara, tava ve fırın gibi pişirme yöntemlerinin dışında, lagos kafasından yapılan çorba oldukça lezzetlidir.
Lagos balığının mevsimi
Geçmiş yıllarda fazla avlanma nedeni ile nesli tehlike altında olan lagos balığının en lezzetli olduğu aylar şubat ve mart ayıdır. Lagos balığı satın alınırken dikkat edilecek husus ise balığın 3-5 kg arasında olanlarının tercih edilmesidir. Çünkü lagos, büyüdükçe eti sertleşen bir balık türü olduğu için fazla büyükleri lezzetini kaybedecektir.
Lagos balığı temizleme yöntemleri
Lagos, büyük ve pullu bir balık olduğu için diğer balıklardan farklı yöntemlerle temizlenir ve derisi soyulur. Öncelikle lagos balığının pullarının kazıtılması gerekir. Pullarını temizlemeden önce balık, ılık suda bekletilirse pulları kolay kazınır. Kazınma işleminden sonra balığın çene altından kuyruğa kadar keskin bir bıçakla karnı yarılır. İç organları çıkarılan balık hiç kanlı yeri kalmayacak şekilde temizlenir ve pişirme yöntemine göre derisi soyulur.
Yorumlar
0