Kayısı meyvesinden elde edilen kayısı yağı, vitamin ve antioksidanlar yönünden zengin, uçucu ve hoş kokulu bir yağ türüdür.
Kayısı yağı nerelerde kullanılır?
Taşıyıcı yağlar sınıfında yer alan kayısı yağı; limon yağı, biberiye yağı ve lavanta yağı gibi esansiyel yağları inceltmek için kullanılabilmektedir. Kozmetik sanayinde geniş bir tüketim yelpazesi bulunan kayısı yağına şampuan, sabun, krem ve losyon gibi kişisel bakım ürünlerinde yer verilmektedir.
Geleneksel Çin tıbbında, iltihaplı deri hastalıklarının tedavisinde kayısı yağı içeren bitkisel reçetelere sıklıkla başvurulur. Dahili olarak kullanıldığında bağırsak parazitlerine, harici kullanımında ise cilt hastalıklarına karşı etkilidir. Mutfaklarda da tüketilebilen kayısı yağı; kek, pasta ve tatlı gibi hamur işlerine aroma katmak amacıyla tercih edilir.
Kayısı yağı nasıl kullanılır?
Kayısı yağı, diğer bitkisel yağların aksine cilt tarafından kolaylıkla emilmektedir. Tüm cilt tiplerinin kullanımına uygun olan kayısı yağı, zeytinyağı ile yarı yarıya karıştırılarak doğal bir nemlendirici elde edilebilir. Kayısı yağı ve esmer şekerin karıştırılması ile hazırlanan peeling, cildin yumuşamasını ve parlamasını sağlar.
Saç bakımında da kullanılabilen kayısı yağı, hafif ısıtılarak saç diplerine masaj yapılarak uygulanır. Ardından saçlar bir havluya sarılarak yarım saat bu şekilde bekletilir ve süre bitiminde yıkanır. Böylece hem saçlar beslenir hem de dökülme ve kırık oluşumu önlenmiş olur. Bu uygulamaya alternatif olarak şampuan ve saç kreminin içine birkaç damla kayısı yağı ilave edilebilir. Kayısı yağı, masaj yağı olarak da değerlendirilebilmektedir. Dahili kullanımda ise bir bardak suya, üç damla kayısı yağı karıştırılarak içilir.
Kayısı yağının faydaları nelerdir?
- Cilde nem kazandıran kayısı yağı, mimik çizgilerini ve kırışıklık oluşumunu azaltarak pürüzsüz bir cilt görünümü sağlar.
- Tıpkı zeytinyağı ve pirinç kepeği yağı gibi E vitamini bakımından oldukça zengindir.
- Hassas ciltlerin dış faktörlerden korunmasını sağlayan kayısı yağı, seboreik dermatit ve egzamaya karşı etkilidir.
- İyi bir A vitamini kaynağıdır. Cilt tonunu dengeleyerek lekeleri giderir.
- Sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak yumuşatıcı özelliğiyle kabızlık ve hemoroid tedavisini olumlu yönde destekler.
- Bileşiminde, yüksek miktarda oleik ve linoleik asit bulunduğu için sağlığı korur.
Görselin kaynağı: http://www.alunanaturals.com
Yorumlar
0