Kanola Yağı

Favorilerime
Ekle

Kanada'da geliştirilerek tüm dünyaya yayılan kanola yağı, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri yönünden oldukça zengindir. Uzun seneler boyunca özellikle buharlı makinelerin yağlanması amacıyla kullanılan kanola yağı, 1950'li yıllardan itibaren market raflarındaki yerini alarak yiyeceklerde de kullanılmaya başlamıştır. Kanola yağı, dünya genelindeki yağ üretiminde soya fasulyesinden sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Kanola yağı kullanım alanları nelerdir?

Kanola yağı ekonomik olması nedeniyle oldukça geniş bir tüketim alanına sahiptir. İşlenmiş pek çok hazır gıdada, margarinlerde, ekmeklerde, salatalarda ve yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır. 200 derece sıcaklığa kadar dayanıklı olduğundan kızartmalarda sıklıkla tercih edilen kanola yağı, kızartma işlemi sonrasında tadını ve aromasını korur.

Zeytinyağıyla benzer bileşenlere sahip olan kanola yağı, Avrupa ve Amerika'da sıklıkla tüketilmekle birlikte, Türkiye'de ise ayçiçeği yağı, mısır yağı ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlara alternatif olarak kullanılmaktadır.

Kanola yağının faydaları nelerdir?

- Bağışıklık ve sinir sistemini güçlendiren kanola yağı, kemik sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

- İçeriğindeki K, E, D ve A gibi önemli vitaminlerle, vücudu hastalıklara karşı savunur.

- Tıpkı zeytinyağı gibi iyi bir antioksidan kaynağı olan kanola yağı, cilt sağlığını korur.

- Kandaki lipit düzeyini dengeler. Koroner kalp hastalıkları ve hipertansiyonu önlemeye yardımcı olur.

- Doymuş yağ oranı, ayçiçeği yağı ve zeytinyağına oranla çok daha düşük olduğundan dengeli beslenme için değerli bir kaynaktır.

- Bünyesindeki tekli doymamış yağ asitleri sayesinde, kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürerek sağlıklı yaşamı destekler.

- Kanola yağının, osteoporoz ve raşitizm gibi rahatsızlıkları engellediği, sağlıklı büyüme ve gelişime katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Kanola yağının zararları nelerdir?

Kanola yağı kalp hasarlarına yol açabilmesinin yanı sıra, aşırı duyarlılık, körlük, kabızlık, anemi ve anfizem hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bununla birlikte, kanola yağının içinde bol miktarda erusik asit mevcuttur.

Bu asit, dolaşım ve sinir sistemi üzerinde tahribatlara ve akciğer kanserine neden olabilmektedir. Kanola yağının aşırı kullanımı, organlarda doku kaybına bağlı pek çok yan etkiyi beraberinde getirmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.aflacum.ro


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?