Latince "sekiz ayaklı" kelimesinden türeyen ve mucize bir besin olarak tanımlanan ahtapot, yüksek vitamin değerleriyle pek çok hastalığa iyi gelmesinin yanı sıra, vücut direncini de artırmaktadır.
Ahtapot nasıl pişirilir?
Ahtapot daha önceden temizlenmiş ve taze bir şekilde dondurulmuşsa direkt olarak pişirilebilir. Ahtapotun yumuşak olması için döverek yumuşatma tekniği yerine, dondurma işlemi yapılması gerekmektedir. Ahtapot, uzun süre pişirildiği takdirde sertleşmeye başlayacaktır, bu yüzden pişirme süresi kısa tutulmalıdır. 1 kg civarındaki ahtapot için yeterli pişme süresi 30 dk. iken, 300-400 gr civarı daha küçük ahtapotlar ortalama 15-20 dakikada pişmektedir. Düdüklü tencerede pişirme yapılacaksa, içine deniz börülcesi; limon, az miktarda sirke ve tuz ilavesi yapılarak lezzetli bir sonuç elde edilebilir.
Bu deniz ürünü, zeytinyağı ve limon ilavesiyle meze olarak tüketilebileceği gibi, farklı malzemeler takviyesiyle güveç, sote ya da salata şeklinde de yenilebilmektedir.
Ahtapotun faydaları nelerdir?
-Faydaları saymakla bitmeyecek olan ahtapot, pek çok deniz ürününden farklı olarak bağışıklık sistemini destekleyici etkiye sahiptir.
-Düzenli olarak ahtapot tüketen insanların prostat, pankreas, mide, kolon ve akciğer kanserine yakalanma riskleri oldukça düşük seviyededir.
-Kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra, bağışıklık sistemi sorunları ve gelişim bozukluklarına karşı da oldukça faydalı bir yiyecek olduğu kanıtlanmıştır.
-Ahtapot, içerdiği taurin adlı antioksidan sayesinde, vücudun strese karşı direncini en üst seviyeye çıkarmaktadır.
-Bronşların temizlenmesine yardımcı olan ahtapot, çeşitli ülkelerde astım hastalığının tedavisi için de kullanılmaktadır.
-Artan yaşla birlikte küçülmeye başlayan beyin hücrelerini onararak, alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.
-Eksikliğinde yorgunluk, kansızlık ve zayıflık gibi sonuçlar doğuran demir vitamini açısından da oldukça zengindir.
-Doymuş yağ asitleri yönünden fakir olan ahtapot; bakır, fosfor, protein ve çinko açısından oldukça iyi bir kaynaktır.
-Eksikliğinde kalp çarpıntısı, depresyon, sinir sistemi rahatsızlıkları gözlenen B12 vitamini, ahtapotta bol miktarda bulunmaktadır.
Ahtapotun içerdiği vitamin ve mineraller
Düşük kalorili ve protein yönünden zengin olan ahtapot; bol miktarda potasyum, kalsiyum, selenyum ve fosfor ihtiva etmektedir. C, A ve B vitaminleri yönünden de zengin olan bu besin, aynı zamanda içerdiği Omega-3 yağ asitleriyle de tam bir sağlık kaynağıdır.
Yorumlar
0