Çemen

Favorilerime
Ekle

Baklagiller familyasından gelen ve Latince Trigonella Foenum ismiyle bilinen çemen otu, Uzakdoğu kökenli bir bitki türüdür. Özellikle Hint mutfağında yaygın bir şekilde kullanılan bitki, sarı çiçekleri ve 35-40 santimetreye kadar uzayan boyu ile bir yıllık otsu bir bitkidir. Çemen otu Anadolu’da boya otu, buy otu, pıtlan gibi farklı isimlerle anılır ve çemen otunun tohumlarından elde edilen toz Anadolu'da çemen baharatı olarak adlandırılır.

Çemen otunun mevsimi ve saklanması

Çemen otu yaz aylarının sonunda toplanmaya başlanır. Özellikle ağustos ve eylül aylarında tohumları tam olgunlaştıktan sonra toplanır ve kurutulur. Kurutulan çemen otunun tohumları dövülerek çıkarılır ve çemen baharatı elde etmek için tohumlar öğütülerek toz haline getirilir. Toz haline gelen çemen tohumları bir yıldan fazla saklanmamalıdır.

Çemen tohumlarından elde edilen baharatı ise salça, zeytin yağı, sarımsak, biber ve kekik gibi baharatlarla karıştırılarak çemen sosu yapılır ve bu sos ışık almayan ortamda altı ay kadar saklanabilir. Taze çemen yaprakları toplandıktan kısa süre sonra tüketilmelidir. Güneşte kurutulan çemen yaprakları ise bir yıl içinde tüketilmelidir.

Çemen nasıl tüketilir?

Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.

Aynı zamanda domates soslarına eklenen taze çemen yaprakları sosa lezzet katar. Çemen tozu farklı sebzeler ile karıştırılıp sos haline getirildiğinde kahvaltılarda ve ara öğünlerde yenir. Bununla beraber çemen tohumları toz haline getirilmeden çay olarak hazırlanır ve ilaç olarak tüketilir. Çemen otundan elde edilen yağ ise cilt sorunlarına karşı kullanılır.

Çemen otunun faydaları nelerdir?

- Çemen otu öksürüğü hafifletir. Bronşite ve boğaz ağrılarına iyi gelir, göğsü yumuşatır.

- Çemen doğru oranlarda tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına karşı tarhun ve yenibahar bitkileri gibi rahatlatıcı özelliğe sahiptir.

- Çocuk emziren kadınlarda anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.

- Çemen otu, vücut direncini arttırır ve bedeni güçlendirir.

- Taze toplanan çemen yapraklarından hazırlanan lapa, yaraların üzerine sürülürse yaraların iyileşme süresini kısaltır.

Görselin kaynağı: http://increasemybreast.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?