Genetiği Değiştirilmemiş, Yıllara Meydan Okuyan Özel Tat: Siyez Unu
17 Ocak 2022
Favorilerime Ekle
Geçmişi çok eski yıllara dayanan siyez unu son zamanlarda yeniden hak ettiği değeri görmeye başladı neyse ki. Ama hala onu yeterince tanımayanlar, adını sık sık duysa da ne olduğunu tam olarak bilmeyen var, biliyoruz. Tam da bu yüzden bugün siyez ununu masaya yatıralım, siyez unu nedir ne değildir bir bir anlatalım diyoruz.
Evlerimizde kullanmaya alışık olduğunuz klasik buğday unundan siyez ununu ayıran özellikler nelerdir, siyez ununun faydaları nelerdir, en önemlisi de siyez unu nasıl kullanılır öğrenme zamanı şimdi!
Eminiz, onu tanıyınca siz de hemen siyez unu almak ve yapmak istediğiniz tüm tariflere onu dahil etmek isteyeceksiniz. İşte karşınızda tüm yönleriyle siyez unu!
İlk kez Güneydoğu Anadolu'da kültüre alındığı düşünülen, geçmişinin 10 bin yıl öncesine dayandığı iddia edilen siyez, bir çeşit buğday. Siyez unu da bu özel siyez buğdayından elde edilen un diyebiliriz kısaca. Günümüzdeki buğdayların atası olarak anılan siyez buğdayından elde edilen bu özel un, zengin içeriğiyle genel olarak kullandığımız beyaz undan çok daha besleyici ve sağlıklı bir alternatif olarak görülüyor, sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutfaklarından eksik olmuyor.
Genetik yapısının hiç değiştirilmemiş olması sayesinde en ideal alternatiflerden biri olan siyez unu, siyez buğdayının taş değişrmenlerde özenle öğütülmesi sonucunda elde ediliyor. Bu da doğallığını korumasını sağlıyor. Klasik buğday unundan daha az gluten içermesi, protein, besin lifi, magnezyum, demir ve fosfor gibi birçok mineral ile A, B ve E vitaminleri bakımından çok zengin olması sayesinde ise sıklıkla tercih ediliyor.
Siyez ununun faydaları nelerdir?
Yıllara meydan okumayı başarmış, genetiğiyle oynanmamış bu çok özel unu hayatınıza daha sık dahil etmeniz içinse çok sebebiniz var. Vücuda tepeden tırnağa birçok fayda sağladığı söylenen siyez ununun en yaygın olarak bilinen faydaları şöyle:
Siyez unu içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde diğer buğday unlarından çok daha besleyici özellikler gösteriyor.
Glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için siyez unuyla hazırlanan yiyecekler kan şekerini hızlıca yükseltmiyor.
Bu sayede acıkma hissinin de önüne geçiyor, beyaz unla yapılan gıdalara oranla siyez unuyla yapılan yiyecekler tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlıyor.
Besin lifi bakımından zengin olduğu için sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor.
Hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlar oluşturmazken bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesine destek oluyor.
Sağlıkla çalışan bağırsaklar sayesinde kabızlık sorunu yaşayanları da kısa sürede bu sorundan kurtarabiliyor.
Siyez unu diğer buğday unlarına göre çok daha az gluten içerdiği için sindirimi daha kolay oluyor. Ancak dikkar, siyez unu tamamen "glutensiz" bir un değil. Eğer gluten intoleransınız varsa ya da çölyak hastasıysanız siyez unu tüketmemeliziniz, aman diyelim.
Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor, hem bu özelliği hem de sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri sayesinde kilo vermek isteyenlere de yardımcı oluyor.
Düzenli olarak tüketildiğinde içeriğindeki mineraller sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyucu bir etki oluşturuyor.
Yine içeriğindeki vitamin ve mineraller sebebiyle bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkileri bulunuyor.
Siyez ununun radyasyona karşı dahi koruyucu özellikleri bulunduğu söyleniyor.
Siyez ununun faydalarını görünce onu hemen denemek istemiş olabilir, "Siyez unu nerede satılır?", "Siyez unu nasıl kullanılır?" diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Hemen bu sorularınıza da yanıt verelim: Siyez ununu büyük marketlerden, doğal ürün satışı yapan mağaza ya da güvenilir online alışveriş sitelerinden kolayca temin edebilirsiniz.
Siyez ununu temin ettikten sonra ise onu klasik buğday ununu kullandığınız hemen her tarifte kullanabilir, onunla nefis ekmekler, poğaçalar, kurabiyeler, hatta pizzalar hazırlayabilir, bu unu köfte harcınıza dahi dahil edebilirsiniz mesela. Hemen aşağıya sizin için siyez unuyla yapabileceğiniz tariflerden örnekler bırakıyoruz. Şimdiden ellerinize sağlık!
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0