regl ağrısına ne iyi gelir

Adet Sancılarına Son: Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Regl (adet) ağrısı, birçok kadının zaman zaman yaşadığı, bazılarının ise ne yazık ki çok daha şiddetli yaşadığı bir sorun. Adetten önce ya da onunla beraber ortaya çıkan, daha çok kasıklarda ve karnın alt kısmında kendini hissettiren regl ağrısı, bazı bünyelerde kendini kramp gibi gösterirken bazılarında ise "bıçak saplanır gibi" şeklinde tanımlanan ağrılara sebep olabiliyor, haliyle bu rahatsız edici ağrılardan kurtulmak isteyenlerin de aklına hemen regl ağrısına ne iyi gelir, adet sancısını en çabuk ne geçirir gibi sorular geliyor.

Gelin bugün hep birlikte regl ağrılarını hafifleten ve geçiren doğal ve pratik çözümlere göz atalım birlikte. Adet söktürücü yöntemlerden farklı olarak regl döneminde vücudunuzu rahatlayacak bitki çaylarından yiyeceklere, bu yöntemleri denemeden önce doktorunuza danışmanız gerektiğini de hatırlatalım tabii. Unutmayın, hiçbirimizin bünyesi aynı değil. Kimilerine iyi gelen yöntemler kimilerine iyi gelmeyebilir. Bu sebeple herhangi bir yiyeceği-içeceği doktorunuza danışmadan düzenli olarak tüketmeye başlamamalı, tek başına bir tedavi edici olarak görmemelisiniz, aman diyelim.

Hatırlatmamızı da yaptığımıza göre sizi hiç merakta bırakmadan regl ağrısına ne iyi gelir, adet sancısına iyi gelen yöntemler nelerdir anlatmaya başlayalım. Buyurunuz...

İçindekiler

Regl sancısı neden olur?
Regl sancısına ne iyi gelir?
Şiddetli regl sancısı sebepleri nelerdir?
  • Regl sancısı neden olur?

regl-agrisina-ne-iyi-gelir-shutter-2

Adet sancısı sıkça yaşanan durumlardan biri olduğu için bu sorunla karşı karşıya gelince nedenini öğrenmek isteyebilir, "Adet sancısı neden olur" diye düşünebilirsiniz. Bu durumun temelinde yatan neden çoğunlukla primer dismenore olarak adlandırılan, sancılı adet görme diyebileceğimiz durumdur.

Bu duruma sebep olan özel bir madde rahim iç duvarlarında salgılanır ve rahim kaslarının kasılmasına sebep olur. Her regl döneminde olduğu gibi rahim kasları kasılarak rahmin iç duvarının dökülmesini sağlar. Ancak kasılmalar çok şiddetli olursa rahim damarlarında baskı oluşur ve bu da rahme giden oksijen miktarının azalmasına yol açar. Tüm bunların sonucunda da adet sancısı meydana gelebilir. Genellikle genç kızlarda görülen bu adet sancıları normal karşılanır.

Ancak adet sancısı oluşmasına sebep olabilecek başka birçok neden de olabilir. Böyle bir durumda öncelikle tabii ki hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız ve gerekli testlerin yapılmasını talep etmeniz gerekir. Doktorunuz sizi yaşadığınız sorunun şiddetine göre gerekli şekillerde yönlendirecektir, endişeniz olmasın.

  • Regl sancısına ne iyi gelir?

regl-agrisina-ne-iyi-gelir-shutter-3

Gelelim asıl merak edilen kısma, regl ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt aramaya. Bu konuda tabii ki doktorunuz size uygun yöntemleri sıralayacak ve uygun bulduğu önerilerde bulunacaktır. Zira doğum kontrol hapı kullanmaktan tutun da ağrı kesici kullanmaya, bu konuda birçok farklı çözüm bulunuyor. Ama eğer doktora gidene dek geçecek sürede ağrılarınızı hafifletmek isterseniz aşağıdaki yöntemlere göz atabilirsiniz. Regl ağrısına iyi gelen bu yöntemlerin her biri ilaçsız, doğal ve/veya pratik çözümler sunuyor.

  • Papatya çayı

Papatya çayı hem sinirleri yatıştırıp kramp ve kasılmalara iyi gelmesi hem de östrojeni artırarak bir denge kurmaya yardımcı olması sayesinde regl döneminde kadınların sıklıkla destek aldığı bitki çaylarından biri. Bu çayı demleyip içtikten kısa bir süre sonra regl ağrılarınızın hafiflediğini ve hatta kesildiğini fark edebilirsiniz. Evde papatya çayı nasıl demlenir derseniz şöyle buyurun: Papatya çayı nasıl yapılır?

  • Magnezyum bakımından zengin yiyecekler

Ispanak, bitter çikolata, kakao, baklagiller, kuruyemişler başta olmak üzere magnezyum bakımından zengin yiyecekler tüketmeniz regl dönemlerini daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Zira magnezyum eksikliği durumunda önce bacak ve kollarda kendini gösteren ağrı, regl döneminde de şiddetli ağrılar yaşamanıza sebep olabiliyor. Bu sorunla baş etmek için düzenli olarak magnezyum içeren besinleri tüketmeniz, doktorunuzun uygun görmesi durumunda magnezyum takviyesi almanız da regl dönemini çok daha sorunsuz geçirmenize destek oluyor.

  • Muz

Tam bir potasyum kaynağı olan, B6 vitamini de içeren besinlerden muz da regl döneminde yaşanan ağrıların azalmasına destek oluyor. Mutluluk hormonu salgılanmasına destek olan muz, bu sayede ağrı ve acı eşiğini yükseltiyor ve ağrıları daha az hissetmenize destek oluyor.

  • Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler

Süt ve süt ürünleri, ıspanak ve brokoli gibi koyu yeşil sebzeler gibi kalsiyum bakımından zengin yiyecekler de regl dönemindeki ağrıların hafiflemesine destek oluyor. Eğer vücudunuzda kalsiyum eksikliği söz konusuysa doktorunuzun önerileri doğrultusunda takviyelerinizi alabilir ve günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

  • Bol su

Sağlıklı bir yaşam tarzı için hepimizin ihtiyacı olan bol bol su içme durumu burada da karşımıza çıkıyor tabii ki. Vücudun sıvı kaybettiği bu dönemde bol bol su içerek vücudunuzun dengesini bulmasına yardımcı olabilir, su sayede de ağrıların hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Günlük su ihtiyacınızın ne kadar olduğunu yine doktorunuza ve/veya diyetisyeninize danışarak öğrenebilirsiniz.

  • Hafif masaj

Ağrınızın bulunduğu bölgeye avuç içiniz ve parmak uçlarınızla, asla baskı yapmadan, dairesel hareketlerle masaj yaparsanız kaslarınız rahatlamaya başlayacak, böylece ağrılarınız da hafiflemeye başlayacaktır.

  • Ilık duş

Bu süreçte kasları rahatlatmak önemli bir adım olduğundan ılık duş alarak kaslarınızın rahatlamasını ve ağrılarınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

  • Sıcak su torbası

Regl ağrısına doğal çözümler arasında belki de en çok bilinen biriyle, sıcak su torbasıyla listemizi tamamlıyoruz. Ancak bilinenin aksine regl ağrınız başlar başlamaz sıcak su torbasını doğrudan karnınıza koymanız önerilmeyebiliyor. Bunun yerine dikkatlice hazırladığınız sıcak su torbasını ayaklarınızın altına yerleştirebilir ve ayaklarınızın sürekli sıcak durmasını sağlayarak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. "Ben karnıma koymadan duramam" derseniz karın bölgenize sıcak su torbasını doğrudan teninize değecek şekilde koymamalı, mutlaka giysilerinizin üzerinden ya da sıcak su torbasını bir havluyla sararak koymalısınız ki alt karın bölgeniz doğrudan çok sıcağa maruz kalmasın.

Regle iyi gelen bitkileri, çayları, yöntemleri sıraladık ama siz, yukarıda da söylediğimiz gibi doktorunuza danışmadan bu yöntemleri dahi uygulamamanız gerektiğini unutmamalısınız, bizden hatırlatması.

  • Şiddetli regl sancısı sebepleri nelerdir?

regl-agrisina-ne-iyi-gelir-shutter-1

Sık sık regl ağrısı sorunu yaşayanlar için çözüm olabilecek yöntemlerden söz ettik ama bu ağrının yaygın olarak bilinen sebeplerini de bilmenizde fayda var. Elbette adet sancılarına sebep olan bu etkenlerin her birini değiştirmeniz mümkün değil ancak bazılarını, hayat tarzınızı ve seçimlerinizi değiştirerek elimine edebilir ve belki de ağrılarınızın kalıcı olarak geçmesini ya da azalmasını sağlayabilirsiniz. Zira içlerinde sigara içmek gibi genel olarak sağlığınıza zararlı, kötü alışkanlıklar da var, dikkat. Regl ağrısının genel olarak bilinen sebepleri şöyle:

  • Aile öyküsünde regl ağrısı olması
  • İlk regli 11 yaşından önce görmüş olmak
  • 30 yaşın altında olmak
  • Her ay yoğun bir kanama yaşıyor olmak
  • Düzensiz ara kanamalar yaşıyor olmak
  • Sigara içmek
  • Miyom ve rahim ağzı darlığı gibi çeşitli kadın hastalıklarına sahip olmak
  • Rahim içi yapışıklık bulunması
  • Oksijensizlik

Şu yazılarımıza da göz atmak isteyebilirsiniz:

Regl Dönemi Ağrısına İyi Gelen Özel Bitki Çayları

Kadınların Regl Dönemini Huzurla Geçirmesini Sağlayacak Doğal Yöntemler ve Yiyecekler

Kullandığınız Takdirde PMS'in Etkilerini Bir Sihirbaz Gibi Yok Eden 6 Bitki

Adet Düzensizliklerinden Zayıflamaya Kadar Her Derde Deva: Soğan Kürü

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?