Hem de Çok Daha Uzun Süre Dayanır: Sirke Kullanmadan Turşu Nasıl Yapılır?
11 Şubat 2020
Favorilerime Ekle
Turşu yapımını düşününce hemen aklımızda sirke konan, bol limonlu ya da limon tuzlu turşular geliyor. Ancak bu malzemleri çıkardığınızda da turşu olur. Hem de çok daha sağlıklı ve uzun süre dayanan turşulardan olur. Bağırsaklarım en iyi dostu fermente gıdalardan biri olan sirkesiz, limonsuz, limon tuzsuz turşuların yapımına alalım sizi. Bu yöntemi öğrendikten sonra hem kendi turşunuzu daha sık yapmak isteyeceksiniz hem de bu kadar uzun süre dayanmasına şaşıracaksınız.
''Turşu, limonlu mu olur sirkeli mi?'' tartışmasına bizden de bir ek olsun. Sirke her ikisi olmadan da nefis olur. Hadi o zaman sıvayın kollarınızı!
Sirke kullanmadan turşu nasıl yapılır?
Sirkesiz turşu hazırlamanın iki farklı yöntemi var. Eğer evinizde evde kendi yaptığınız yoğurdun suyu ya da peynirizin suyu varsa bunlarla salamura suyu hazırlayabilirsiniz. Eğer bu tarz bu su yoksa sadece içme suyu ve kaya tuzu da kullanabilirsiniz. Her iki yöntem için de öncelikle sebzelerinizi güzelce yıkayın, gerekirse sirkeli suda bekletin. Ardından da sularını güzelce süzdürün. Sonrasında da turşu yapmak için gerekli olan cam kavanozlarınızı steril hale getirin.
Eğer peynir altı suyu ya da yoğurt suyu kullanacaksanız bu suyun içerisinde kaya tuzunuzu güzelce eritin. Eğer bunlar yoksa içme suyunuzun içerisine kaya tuzu ilave ederek karıştırın ve erimesini sağlayın. 1 litrelik cam kavanoz turşu için oranları 600 ml su, 1,5 - 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve 100 ml zeytinyağı yeterli olacaktır. Kavanozlarınızın boyutuna göre bu oranı arttırıp azaltabilirsiniz.
Zeytinyağını ilave etmeden salamura suyunu hazırladıktan sonra sıra geldi tüm malzemeleri birleştirmeye. Turşunuzun lezzetine lezzet katmak için kavanozun dibine taze asma yaprağı koyabilirsiniz. Üzerine ortasına ya da dibine soyulmuş sarımsak da koyabilirsiniz. Temizlediğiniz sebzeleri kavanoza hafif bastırarak dizin. Ardından hazırladığınız salamura suyunu kavanozlara pay edin. En önemli püf noktası salamura suyunu aralara dolacak şekilde koymak. Arada bir kavanozun kapağını kapatıp kavanozu ters yüz edin ki aralara sular dolsun. Salamura suyunu ekledikten sonra en üst kısmına zeytinyağını koyun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp ters yüz edin. Ardından turşunuzu gün ışığını doğrudan almayan gölge ve serin bir yerde yaklaşık 15-20 gün kadar bekletin.
Bu süre zarfında turşuların içerisinde suyun köpürdüğünü göreceksiniz. Bu turşuzun fermente olduğuna işarettir. Salamura suyunu hazırlarken tuz oranına çok dikkat edin ki tam fermente olabilsinler. Turşularınız fermente olurken kapağını açmamaya özen gösterin. 15.günün sonunda kapaklarını açıp durumlarını kontrol edebilirsiniz. Ardından eğer olmuşlarsa afiyetle tükebilirsiniz. Kıtır kıtır nefis turşularınız hazır! Bu turşularınızın bağırsakların en iyi dostu olacağı için sık sık bu şekilde turşu yapmak isteyeceksiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!
Yorumlar
0