anna-bullus-one-cikan

Çiğnenip Atılan Sakızlar İçin Şahane Bir Geri Dönüşüm Yolu Bulan Girişimci Kadın

Favorilerime
Ekle

Sakız çiğnemekle ilgili ne düşünürsünüz bilmiyoruz ama sanıyoruz ki çiğnenip de atılan sakızlardan hoşlanan yok.

Çöpe atılanlar bir yana, hele bir de çöp dışında sağa sola bırakılmış, düşüncesizce yerlere atılmış o sakızlar yok mu... İnsan bazen gerçekten hayret ediyor.

Peki ama yok mudur bu durumun bir çözümü?

İşte tam da bu soruya cevap arayan, bunun için uzun yıllar araştırmalar yapan ve nefis bir girişime imza atan şahane bir kadınla tanıştıracağınız sizi bugün.

Çiğnenip atılan sakızları geri dönüştürmenin yolunu bulmuş Anna Bullus'un çalışması umuyoruz ki tüm dünyaya yayılır!

Sakızları geri dönüştürmek neden önemli: Her yıl dünya çapında sakızlara harcanan para yaklaşık 20 milyar dolar

Sizi Anna Bullus ile tanıştırmadan önce sakızla ilgili bilmeniz gereken ciddi bir konuya değinmek istiyoruz. Tüm bunları öğrendikten sonra Anna Bullus'un ne kadar büyük bir başarıya imza attığını daha iyi anlayacaksınız, eminiz.

Sakız ne yazık ki tahmin ettiğinizden çok daha büyük bir zarar veriyor dünyaya. Her yıl dünya çapında sakıza yaklaşık 20 milyar dolar harcanıyor ve bu para, ne yazık ki çevreye de büyük bir kirlilik olarak geri dönüyor. Çünkü sakız, sokağa en çok atılan çöpler arasında 2. sırada.

Üstelik bu kadar da değil, sakızların temizlenmesi için de büyük bir masraf yapmak gerekiyor. Örneğin İngiltere sakız temizliği için yıllık olarak 50 milyon sterlin harcıyor.

Gelelim Anna Bullus ve şahane buluşuna: Anna, sakızların geri dönüştürülememesini kabul edilemez bulan bir tasarımcı

Anna Bullus, her yıl binlerce üretilen ve tüketilen sakızların çevre kirliliğine yol açmaması ve büyük bir ekonomik kayıp yaşatmaması adına geri dönüştürülmesi gerektiğini düşünenlerden. Ama sakızların geri dönüşümünün neredeyse imkansız olduğunu öğrenmesiyle bir hayli şaşırıyor ve kolları sıvamaya karar veriyor.

Sentetik kauçuktan elde edilen sakızları yeni ürünlerin üretiminde kullanmak için Anna Bullus, uzun süre araştırma yapıyor

Anna Bullus, sakızların sentetik kauçuktan yapılıyor olması nedeniyle aslında çiğnenmiş ve atık haline gelmiş olsalar bile yeniden kullanılabileceklerini düşünüyor ve yıllarca konuyla ilgili araştırma yapıyor. Neyse ki yıllarını verdiği bu araştırmaların sonunda Anna, gerçekten haklı olduğunu fark ediyor ve fikirlerini hayata geçirmeye karar veriyor.

Genç kadın, ilk olarak İngiltere'deki Winchester Üniversitesi'nde çiğnenmiş sakızları topladığı bir program başlatıyor

Düşündüklerini hayata geçirmek için İngiltere'deki Winchester Üniversitesi'nde bir program başlatan Anna, önce ihtiyacı olan çiğnenmiş sakızları elde etmeye çalışıyor. Tahmin ettiğinden çok daha kısa sürede büyük miktarda çiğnenmiş ve atık durumuna gelmiş sakızın biriktiği üniversitede, bu program sayesinde temizlik masrafları da bir hayli düşmüş üstelik.

Aynı çalışmayı Heathrow Havaalanı'nda da hayata geçiren Anna, burada da benzer sonuçlar almış. Öyle ki havaalanında 2 aydan biraz daha uzun bir süre içinde temizlik masraflarında 6 bin pound gibi ciddi bir miktarda tasarruf sağlanmış.

Şimdiden hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlayan projesinde Anna, yeni ürünler üreten bir şirket kurmayı da başarıyor

Uzun yıllar yaptığı araştırmalar ve denemelerinden aldığı başarılı sonuçlar neticesinde Anna Bullus, sakızları geri dönüştürebileceği yöntemi de buluyor ve bir geri dönüşüm şirketi kuruyor.

Çiğnenmiş sakızlardan ürettiği ilk ürünse bu sakızların atılabileceği bir kutu yapmak oluyor.

Gumdrop adını verdiği şirketiyle Anna, çiğnenmiş sakızları farklı ve kullanışlı ürünlere dönüştürüyor

Anna Bullus'un kurduğu şirkette şimdilerde sakızdan birbirinden farklı birçok ürün geliştiriliyor. Ayakkabı tabanlıklarından tutun çizmelere ve hatta kupalara dek bu ürünler, şık ve kullanışlı olmaları nedeniyle çokça rağbet görüyor.

Sakızlardan yapılan kaydırmaz ve şık ayakkabı tabanlıkları da en çok rağbet gören ürünlerinden...

elluchador

elluchador

Umuyoruz ki Anna Bullus'un bu çalışmaları herkese ilham olur, sakızın dönüştürülmesini sağlayan böyle uygulamalar tüm dünyaya yayılır!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?