Haftada 4 Kilo Verdirdiği Söylenen Sıra Dışı Bir Diyet: Pirinç Diyeti
02 Aralık 2019
Favorilerime Ekle
Kilo vermek isteyenlerin sık sık başvurduğu, genelde tek tip ya da çok kısıtlı besin çeşitliliği içeren diyetlerden biri de pirinç diyeti. Aslında geçmişi çok eskiye dayansa da son zamanlarda oldukça popüler hale gelen bu diyetle ilgili sizin de merak ettikleriniz varsa doğru yere geldiniz, hoş geldiniz.
Genelde diyet programlarında tüketimi azaltan pirinç, nasıl oluyor da bir diyetin başrolü haline geliyor, nasıl oluyor da zayıflamaya yardımcı olabiliyor diye düşünüyorsanız hiç de yalnız değilsiniz.
Gelin bu konuyu hep birlikte derinlemesine inceleyelim, pirinç diyeti nedir, nasıl yapılır, pirinç diyetinin faydaları ve zararları nelerdir birlikte öğrenelim.
Pirinç diyetinin ilk olarak 1930'lu yıllarda Duke Universitesi'nde çalışan Doktor Walter Kempner tarafından oluşturulduğu biliniyor. Özellikle böbrekleriyle ilgili sağlık sorunları yaşayan hastalarına yardımcı olmak için bir diyet programı oluşturmaya karar veren Kempner, böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek olmak, yüksek kan basıncı sorununu çözmek ve obeziteye çözüm bulmak amacıyla bu pirinç diyetini oluşturuyor.
Diyet programı genel olarak düşük sodyum içeren yiyeceklerden oluşuyor ki yüksek kan basıncı dengelenebilsin ve böbrekler rahatlama fırsatı bulabilsin. Bunun yanında bu diyet programının en çok dikkat çeken özellikleri birçok diyet programının aksine çeşitli karbonhidratları içeriyor oluşu, sebze ve meyvelerin de tüketilmesi. Bu özellikleri sayesinde yüksek oranda besin lifi almayı sağlayan pirinç diyeti, uzun süre tok durmayı sağlaması nedeniyle de çok tercih edilen diyetlerden biri. Ancak bu diyet programı, günümüzde birçok farklı şekilde karşımıza çıkabiliyor, sizin için en doğru halini öğrenebilmek için bir diyetisyen ya da beslenme uzmanını ziyaret etmeniz, gerekli ölçümleri yaptırdıktan sonra hareket etmeniz öneriliyor, bizden söylemesi.
Pirinç diyeti nasıl yapılır: Örnek pirinç diyeti listesi
Pirinç diyeti, genel olarak 3 evre şeklinde uygulanan ve giderek alınan kalorinin arttığı bir beslenme programına sahip. Diyetin ilk aşamasında günde yalnızca 800 kalori alınıyorken ilerleyen aşamalarda alınan kalori kademeli olarak 1000 ve 1200 kaloriye kadar çıkarılıyor.
Uygulaması oldukça zor sayılan ve bu nedenle mutlaka beslenme uzmanı ve diyetisyenlerin gözetiminde uygulanması gereken bu diyet programının içeriği de kişiden kişiye göre farklılık gösterebiliyor. Pirinç diyeti listesine bir örnek vermek gerekirse genel olarak şöyle bir beslenme düzeninden oluştuğu söylenebilir:
Sabah: Küçük 1 kase pirinç lapası (Tuz ya da yağ kullanmadan hazırlamalı, lezzetlendirmek için yerken dilerseniz içine kekik, nane, karabiber gibi baharatlar ilave edebilirsiniz)
Ara öğün: 1 kase katkısız yoğurt ya da 1 porsiyon taze meyve-sebze
Öğlen: Küçük bir kase pirinç lapası, bolca taze ya da haşlanmış sebze, salata
Akşam: Küçük 1 kase pirinç lapası
Ara öğün: 1 kase katkısız yoğurt ya da 1 porsiyon taze meyve-sebze
Pirinç diyeti uygularken dikkat edilmesi gerekenler
Örnek diyet listesinde de görebileceğiniz gibi başrolünde pirinç lapası olan bu diyet programı yiyip içtiklerinizi oldukça kısıtlıyor. Ancak meyve ve sebze konusunda çeşitliliği sağlayarak vücudunuza daha fazla vitamin, mineral ve diğer yararlı maddeleri alabileceğinizi unutmamanız gerekiyor.
Pirinç lapasını hazırlarken asla tuz kullanmamaya özen göstermeniz, pirinçleri haşlamaya başlamadan önce mutlaka bol suda önce bekletip sonra yıkayarak fazla nişastasından arındırmanız gerekiyor.
Bu diyet boyunca yiyeceğiniz meyvelerin çok şekerli olmamasına da özen göstermeniz, kan şekerinizin dengesini çok bozmamanız da oldukça önemli.
Pirinç diyeti listesinde "yasaklı" diyebileceğimiz bazı yiyecek ve içecekler de var: Çok şekerli ya da rafine şekerli yiyecekler, sütlü ve beyaz çikolata gibi kakao oranı az, şeker oranı yüksek çikolatalar, maden suyu, ekstra tuz ilave ederek hazırlanan her türlü yiyecek, dondurulmuş gıdalar, kızartmalar, un ve trans yağ içeren yiyecekler uzak durmanız gerekenler arasında.
Pirinç diyeti boyunca çok acıkmanız, kendinizi halsiz hissetmeniz halinde destek alabileceğiniz yiyecekler ise şöyle: Hiçbir şekilde tuz kullanılmadan haşlanmış fasulye, tahıllı gıdalar, yağsız süt ürünleri, taze sebze ve meyveler.
Ve en önemlisi: Böbreklerin daha sağlıklı çalışması, yüksek tansiyon ve şeker gibi sorunların çözülmesi için oluşturulmuş bir diyet olsa da sağlığınızı tehlikeye atmamak adına bu diyeti kendi kendinize uygulama kararı almamalı, öncesinde mutlaka doktorunuza, diyetisyeninize ya da beslenme uzmanınıza danışmalı ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeli, kendi bedenize uygun bir beslenme programı oluşturmalısınız, aman diyelim.
Pirinç diyetinin vücuda etkileri, yararları ve zararları
Pirinç diyetinin vücuda olan etkilerini, faydaları ve olası yan etkilerini de öğrenmeden olmaz. Pirinç diyetinin vücuda etkileri genel olarak şöyle:
Düşük sodyumlu yiyeceklerden oluşan bir diyet olduğu için vücutta fazla su tutulmasının önüne geçiyor.
Bu sadece ödem ve şişkinlik gibi problemleri olanların bu sorununun çözülmesine yardımcı oluyor.
Yine aynı sebeple yüksek tansiyon sorununa çözüm olabiliyor, kalp ve damar sağlığını destekliyor.
Doğru şekilde uygulandığında kan şekerinin dengelenmesinde de pozitif etkileri olduğu söyleniyor.
Aşırı tuz tüketiminin önüne geçen bir diyet programı olduğundan pirinç diyeti, böbreklerin sağlıkla çalışmaya devam etmesine destek oluyor.
Tüm bu etkileri ve görece düşük kalorili bir diyet olması sayesinde kişiden kişiye farklılık gösterse de haftada 4 kiloya kadar ciddi bir miktarda kilo verdirdiği de biliniyor.
Tüm bunların yanında pirinç diyeti oldukça zorlu ve neredeyse tek tip sayılabilecek bir beslenme düzeni olduğundan 2 haftadan uzun süre uygulamamak, uygulanacaksa da mutlaka en az 3 gün ila 7 gün arasında bir süre ara vermek gerekiyor.
Kronik bir rahatsızlığı bulunanlar ve düzenli olarak ilaç kullananlar başta olmak üzere herkesin bu diyeti uygulamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.
Önemli Uyarı
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.
Yorumlar
0